$
בארץ

הלמ"ס מפרסמת חישוב חדש - שמגדיל את שיעור האבטלה במשק

עפ"י ארבעת חישובי המובטלים החדשים יש כיום 513 אלף מובטלים. בין השאר נכללים אנשים שנפלטו משוק העבודה לפני הקורונה והיו רוצים לחזור לעבוד אבל אינם יכולים בגלל מצב המשק. ועדיין יש פער גדול בין נתוני הלמ"ס לבין נתוני הביטוח הלאומי - כ-600 אלף מובטלים, ושירות התעסוקה - 850 אלף מובטלים

שחר אילן 13:2124.08.20

הלשכה המרכזי לסטטיסטיקה מפרסמת היום לראשונה חישוב חדש של נתוני אבטלה הכולל גם אנשים שנפלטו משוק העבודה לפני גל הקורונה ומעוניינים לעבוד. החישוב הזה מגדיל את מספר המובטלים המקסימלי על פי הלמ"ס מ-497 אלף ל-513 אלף. מדובר בשיעור מובטלים של 12.3%.

 

 

 

נראה שהתוספת מיועדת להתמודד עם הביקורת על כך שהלמ"ס אינה מצליחה לאתר בסקרים שלה חלק גדול מהמובטלים. כתוצאה מכך ללמ"ס יש עכשיו 4 חישובי מובטלים, אבל הפערים בינה לבין נתוני הביטוח הלאומי ושירות התעסוקה עדיין גדולים.

 

הלמ"ס היא המודדת הרשמית של האבטלה בישראל, אבל יש מספר סיבות שמקשות עליה לעקוב אחר גל האבטלה הנוכחי. אחת מהן - שהיא לא משתמשת במושג חופשה ללא תשלום ומודדת את היקף הנמצאים בחל"ת באמצעים עקיפים ולא בהכרח מדויקים.

 

 

הפגנת אנשי עולם האמנות שרובים מובטלים הפגנת אנשי עולם האמנות שרובים מובטלים צילום: שלו שלום

 

השנייה היא העובדה שמי שאינו מחפש עבודה נחשב מבחינתה מחוץ לשוק העבודה ולא מובטל. אבל בתקופת הקורונה רבים אינם מחפשים עבודה כי אין טעם בכך. לכן היא החליטה לפרסם גם חישובי מובטלים שכוללים חלק ממי שלא מחפשים עבודה לפי הגדרות שונות.

 

4 חישובי מובטלים

 

הלמ"ס פרסמה היום בהרחבה את נתוני האבטלה של יולי שכבר פורסמו לפני שבוע וניצלה זאת כדי להוסיף את החישוב החדש. עכשיו יש ללמ"ס כאמור 4 חישובי מובטלים. הראשון הוא החישוב הרגיל של לא מועסקים (אבל מחפשים עבודה) שעלה מ-4.7% ביוני ל-5.1% ביולי, שהם 209 אלף איש. הנתון הזה כמעט לא רלבנטי בימי הקורונה כי אינו כולל מי שנמצא בחל"ת.

 

החישוב השני שבו משתמש האוצר למדידת האבטלה כולל בלתי מועסקים וכן אנשים שנעדרו מעבודתם בכל השבוע שבו נשאלו. הוא עלה מ-9.8% ל-10.3% ועומד על 422 אלף איש.

 

החישוב השלישי כולל גם אנשים שהפסיקו לעבוד בגלל הקורונה ואינם מחפשים עבודה הוא עלה מ-11.5% ל-11.9% ועומד על 497 אלף איש.

 

עכשיו התווסף חישוב רביעי שכולל גם אנשים שנפלטו משוק העבודה לפני הקורונה והיו רוצים לחזור לעבוד אבל אינם יכולים בגלל מצב המשק. יחד איתם עומד שיעור המובטלים על 12.3% שהם 513 אלף.

 

שירות התעסוקה שירות התעסוקה צילום: אורי דוידוביץ'

 

על פי נתוני הביטוח הלאומי אפשר להעריך שיש בישראל כ-600 אלף מובטלים. על פ נתוני שירות התעסוקה יש 850 אלף אבל ההערכה היא שיש דיווח יתר ובפועל מדובר ב-700 אלף.

 

הלמ"ס מדווחת גם שהשיעור הגבוה של נעדרים מעבודה בגלל סיבות הקשורות לנגיף קורונה היה בענפים: אמנות, בידור ופנאי (34%), שירותי אירוח ואוכל (24%), שירותי תחבורה, אחסנה, דואר ובלדרות (19%) ושירותי ניהול ותמיכה (17%).

 

מנתוני הלמ"ס עולה גם תופעה מדאיגה של התרחבות העבודה החלקית ביולי. מספרם של המועסקים שעבדו בהיקף מלא (35 שעות ויותר) ירד ביולי ב-5% לעומת החודש הקודם (ירידה של כ-131 אלף מועסקים). 213 אלף איש שהם כ-5% מהמועסקים נעדרו זמנית מהעבודה בגלל סיבות הקשורות בקורונה.

x