$
בארץ

פרשנות

אבטלה? לא מאוחר מדי למודל הגרמני

דו"ח של שירות התעסוקה מתריע כי מודל החל"ת של הממשלה מעודד אבטלה ממושכת מפני שאינו נותן למובטלים תמריץ לחזרה לעבודה. במקביל שמענו אינסוף תוכניות למהפכה בהכשרה המקצועית, אך בפועל כלום עדיין לא קורה

שחר אילן 08:0924.08.20

כבר קרוב לחצי שנה אנחנו נתונים במשבר כלכלי ותעסוקתי, אבל הממשלה כמעט שלא עשתה דבר כדי להחזיר את המובטלים לשוק העבודה. לממשלה יש מדיניות מוצדקת של הבטחת דמי אבטלה עד סוף יוני 2021, אבל המדיניות הזאת לבדה עלולה, להערכת שירות התעסוקה, להפוך למלכודת למובטלים רבים.

 

לכן, המשפט החשוב ביותר בתוכנית הלוחמה באבטלה שפירסם אתמול שירות התעסוקה הוא: "המצב היום מעודד אנשים להישאר בבית ולקבל דמי אבטלה".

 

 

למעשה, היה רק צעד אחד משמעותי שהממשלה נקטה למאבק באבטלה והוא מענק למעסיקים לעידוד ההחזרה לעבודה. יכול להיות שהמענק היה מביא תוצאות לולא פרוץ הגל השני של הקורונה והחזרת המגבלות, שהפכו את המענקים ללא רלבנטיים עבור מעסיקים רבים.

שירות התעסוקה שירות התעסוקה צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

קשה להשתחרר מהרושם שבמשרד האוצר לא הפסיקו לקוות עד יולי, שהעובדים יחזרו בהמוניהם מהחל"ת בלי שהמדינה תנקוף אצבע. המצב שבו האוצר מנסה לחסוך ב"שיטת מצליח" אינו חדש. הבעיה היא שבמקרה הזה נגרם נזק אמיתי שלא בטוח שניתן לתקן אותו.

 

"מאות אלפי ישראלים נמצאים מחוץ לשוק העבודה למעלה מארבעה חודשים", קובע הדו"ח של שירות התעסוקה. "מחקרים מלמדים כי ככל שאדם נמצא זמן ממושך יותר מחוץ לשוק העבודה כך הסיכוי שלו לחזור מצטמצם. רבים ממקבלי קצבאות האבטלה עלולים למצוא עצמם מבקשים הבטחת הכנסה בשנים הבאות".

 

שירות התעסוקה צופה שישראל תסיים את שנת 2020 עם כחצי מיליון מובטלים. לשוק העבודה ייקח שנים ארוכות להתאושש ממשבר הקורונה והתופעה של אבטלה ממושכת צפויה להתרחב. הנמען העיקרי של הדו"ח החדש הוא הצוות הבין־משרדי לתעסוקה שהקים ראש הממשלה נתניהו.

 

ב"כלכליסט" כבר פורסמו המסקנות הצפויות של הצוות ובהן החלת המודל הגרמני והתניית דמי אבטלה בהשתתפות בהכשרה מקצועית. כבר קרוב לחצי שנה מדברים פה על החלת המודל הגרמני שעיקרו מתן דמי אבטלה חלקיים לעובדים שירדו למשרה חלקית. המטרה היא להשאיר את העובדים אצל המעסיק ולא להפוך אותם למובטלים כמו במתכונת חופשה ללא תשלום.

 

את ההזדמנות הגדולה פיספסנו במרץ, כשהממשלה עודדה את המעסיקים לשלוח את העובדים שלהם לחל"ת בזמן הסגר בלי להקדיש מחשבה שנייה לשאלה האם באמת הם יחזירו אותם.

 

עכשיו אפשר להשתמש במודל הגרמני בעיקר כדי להחזיר עובדים מחל"ת כך שלמובטלים יהיה משתלם לעבוד ולמעסיקים יהיה כדאי להחזיר אותם. נשאלת השאלה מתי הממשלה מתכוונת ליישם את המודל הזה. במגפה הבאה? במשבר האקלים?

 

במקביל הוצגו כבר אינסוף תוכניות למהפכה בהכשרה המקצועית. ושוב עולה השאלה, מתי יתחילו לזרום התקציבים לקורסים להכשרה מקצועית. ולא פחות חשוב, מתי יהיה לאגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה והרווחה מנהל שיוכל לבצע את התוכניות?

x