$
בארץ

ארגון המורים רוצה נתח מהקופה של הסתדרות המורים

קרנות ההשתלמות של הסתדרות המורים יחלקו לעמיתים עודפי כספים בהיקף של 2 מיליארד שקל. ארגון המורים דורש חלק מהכסף: "המדינה הפלתה אותנו מול ההסתדרות". קרנות ההסתדרות: "ניהלנו טוב יותר"

צלי גרינברג 07:1424.08.20

חידה: שני מורים בעלי אותו ותק ואותה השכלה יוצאים לשנת שבתון, מי מהם יזכה לשכר חודשי גבוה יותר במהלך השבתון? פתרון החידה הגיע לפתחו של בית המשפט המחוזי מרכז בחודש שעבר במסגרת בקשה של קרן ההשתלמות והגמל עגור, מבית ארגון המורים העל־יסודיים.

 

הקרן ביקשה להצטרף כמשיבה להליך חלוקתם של 2 מיליארד שקל שנצטברו כעודפים בקרנות ההשתלמות המורים והגננות, מבית הסתדרות המורים. לטענת עגור, חלק מהעודפים שנצטברו בקרנות של הסתדרות המורים נבעו מסבסוד מפלה של המדינה.

 

 

אייל גבאי, יו"ר קרנות המורים והגננות. "הכסף שייך לעמיתים שלנו" אייל גבאי, יו"ר קרנות המורים והגננות. "הכסף שייך לעמיתים שלנו" צילום: אוראל כהן

 

ארגון המורים העל־יסודיים טוען כי מורים שמפרישים כספים לקרן עגור -כספים המשמשים לטובת חלק מהשכר בשנת השבתון ולתשלום קורסי ההשתלמות -מקבלים עד אלפי שקלים פחות בכל חודש, לעומת עמיתיהם המפרישים לקרנות של הסתדרות המורים והגננות.

 

עגור טוענת כי הסיבה לפערים היא מצבן האקטוארי של הקרנות השונות כתוצאה מסבסוד מפלה של המדינה לטובת ההסתדרות. הסבסוד, לטענתה, מאפשר לעובדי ההוראה המפרישים לקרנות של ההסתדרות מענק חודשי המשולם להם על פי המשכורת האחרונה שקיבלו. לעומת זאת, הקרן של ארגון המורים נאלצה בשנים האחרונות לחשב את המענק החודשי למורים בשבתון על פי המשכורת הממוצעת של 6 שנים שקדמו לשבתון.

 

"מקבלים זכויות נחותות"

 

"באותו בית ספר ובאותו חדר מורים", כותבת עגור בבקשה, "נמצאים מורים שזכאים לזכויות נחותות באופן משמעותי ביחס למורים אחרים משום השתייכותם לקרן ארגון המורים, ולנוכח הסבסוד המפלה. כך בשנים האחרונות, וכעת בפרט, נוכח הכוונה ליתן מענק כספי רק לעמיתי קרנות ההסתדרות, שמקורו למעשה בכספי המדינה".

 

 

המדינה כבר התייחסה בעבר להבדלי הסבסוד והסכימה להעביר מדי שנה לארגון המורים כ־13.5 מיליון שקל, שעוגנו במסגרת הסכם קיבוצי בשנת 2011. לטענת עגור, "בשל טענה למגבלות פרוצדורליות, המונעות העברת הכספים לקופת קרן עגור, נקבע לבסוף כי הם יוקצו לרווחת עובדי ההוראה בתחומי התרבות, הבריאות, הנופש והפנאי".

 

כיום כל מורה, ללא קשר לשייכותו הארגונית, זכאי להפריש לכל קרן השתלמות שבה חפץ, כאשר הטבת הסבסוד של המדינה בטלה אם ההפרשה אינה מתבצעת לאחת מהקרנות של ארגוני המורים. לפיכך, למורים השייכים לארגון המורים ישנה אפשרות להפריש לקרנות של ההסתדרות, ולמורים החברים בהסתדרות המורים והגננות יש אפשרות להפריש לקרן של ארגון המורים. אולם אף שהוותק, ההשכלה ושעות העבודה של המורים יכולים להיות זהים, המענק החודשי שיקבלו בשבתון יהיה שונה.

 

בקרנות ההשתלמות למורים והגננות לא מבינים מה יש לעגור לחפש במאגר 2 מיליארד השקלים שהם מבקשים לחלק לעמיתיהם. את הפערים הם תולים, בין היתר, בתשואות שהשיגו.

 

"הניסיון של קרן עגור להצדיק את מחדליה הניהוליים המתמשכים בניסיון לקשור אותם לחלוקת כספי העודף הכספי השייך לעמיתי קרנות המורים הוא מגוחך", נמסר ל"כלכליסט". "קרן עגור וקברניטיה מכירים את העודף הכספי של קרנות המורים למעלה מעשור. תמוה שרק כאשר פעלו קרנות המורים לפעול לחלוקת כספי העודף בין עמיתי הקרנות נזכרו בעגור לטעון טענות אפליה. אנו יודעים שציבור עמיתי עגור יידע להסיק את המסקנות המתבקשות".

 

"השגנו תשואות טובות"

 

פסח לנדסברג, מזכיר ומנכ"ל קרנות ההשתלמות של המורים והגננות, אמר: "הודות להשקעות ממוקדות ושקולות הצלחנו להשיג תשואות גבוהות מהרף הנדרש. כשהתברר לנו כי יש עודף כספי כתוצאה מהתשואה הגבוהה, החלטנו לחלק אותו לעמיתים".

 

אייל גבאי, יו"ר קרנות ההשתלמות של המורים והגננות, הוסיף: "אנו לא מנהלים כספי עמיתים למטרות רווח, ורואים בניהול כספי אנשי ההוראה זכות גדולה. הצבתי בפני הדירקטוריון מטרה להשיב לעמיתים את מרב העודף שצברנו. נעמוד על כך שיחולק להם".

 

בשאר קאסם, מנכ"ל קרן עגור, לא מקבל את ההסברים של קרנות הסתדרות המורים. "הכל זה עודף תשואה? שיוכיחו. לא ראיתי שזה נובע מעודף תשואה", אמר. "בדקתי את הנתונים בגמל־נט בחמש השנים האחרונות ולא ראיתי שהקופות שלנו פחות טובות משלהם. מדובר באפליה שנעשתה לאורך שנים כלפי העמיתים שלנו. זו אפליה היסטורית.

 

"רוב העמיתים שלנו בפנסיה צוברת, בעוד רוב העמיתים של קרנות ההסתדרות בפנסיה תקציבית. בשל כך, המדינה פטרה את הקרנות מבית הסתדרות המורים לחיוב הפרשות לפנסיה, העומדות על 22%-20% מהכספים, אבל אותנו לא. את זה יש להכפיל ב־12 חודשים ובמספר השנים. זה יצר פער שהתעצם עם השנים".

x