$
בארץ

שירות התעסוקה: מדיניות הממשלה מעודדת אנשים לא לעבוד

דו"ח חריף של שירות התעסוקה: מדיניות הממשלה מעודדת אנשים להישאר בבית ולקבל דמי אבטלה. בשירות צופים שישראל תסיים את 2020 עם כחצי מיליון מובטלים ולשוק העבודה ייקח שנים ארוכות להתאושש. ממליץ להתנות דמי אבטלה בהשתתפות בתוכניות תעסוקה

שחר אילן 14:0023.08.20

שירות התעסוקה צופה שישראל תסיים את 2020 עם כחצי מיליון מובטלים. לשוק העבודה ייקח שנים ארוכות להתאושש ממשבר הקורונה וצפויה להתרחב התופעה של אבטלה ממושכת. כך קובע דו"ח שמפרסם היום (א') שירות התעסוקה בשם "התמשכות משבר הקורונה: הצורך בהתערבות מהירה וממוקדת". הדו"ח מתריע על שורת סכנות במדיניות הממשלה הנוכחית הכוללת רק סיוע למובטלים ללא עידוד של החזרתם לשוק העבודה וקובע שהמדיניות מעודדת לקיחת דמי אבטלה.

 

שירות התעסוקה בדו"ח מתריע על "שיעור אטי של חזרה לעבודה לצד המשך רישום דורשי עבודה חדשים, שמחזקים את ההערכה כי בסוף 2020 כחצי מיליון ישראלים (12% אבטלה) עתידים להישאר בלי מקום עבודה". השירות חוזר על אזהרתו מפני היווצרות דור אבוד של צעירים בעלי השכלה נמוכה, כפי שקרה ביוון ובספרד אחרי משבר 2008. הוא מציין שלקבוצות סיכון הידועות לאבטלה ממושכת (מרוויחי שכר נמוך, מבוגרים, אנשים עם מוגבלויות, צעירים), הצטרפו עוד קבוצות המשתייכות למעמד הבינוני ועובדי ענפים שנפגעו במיוחד במשבר, כמו תיירות ותרבות.

 

הדו"ח מבקר את הפער בין המדיניות הישראלית למדיניות הנהוגה במדינות מפותחות אחרות. לדבריו, "מדינות ה-OECD מפעילות תוכניות להתמודדות עם משבר הקורונה, המשלבות בין מרכיב הפיצוי לאזרח למרכיב השילוב בעבודה, זאת, בעוד המדיניות הישראלית התמקדה עד כה במרכיב הפיצוי ותשלום קצבאות בלבד. המובטלים עלולים להינזק מתוכניות המתמקדות בפיצוי בלבד, ההופכות את העבודה ל'פחות משתלמת".

 

שירות התעסוקה בחולון שירות התעסוקה בחולון צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

 

השירות מתריע ש"המצב היום מעודד אנשים להישאר בבית ולקבל דמי אבטלה". הוא מזהיר ש"שיעור האנשים הממצים את כלל תקופת הזכאות שלהם צפוי לגדול בשל הקטנת התמריץ לעבודה אצל בעלי שכר נמוך. רבים ממקבלי קצבאות האבטלה עלולים למצוא עצמם מבקשים הבטחת הכנסה בשנים הבאות".

 

עוד כותבים בשירות התעסוקה, ש"על פי האיחוד האירופי, בין 2007 ל-2014, עקב המשבר הכלכלי העולמי, הוכפל מספר המובטלים לטווח ארוך (המקביל למקבלי הבטחת הכנסה), וקבוצה זו היוותה כמחצית מכלל המובטלים במדינות האיחוד האירופי". בהקשר זה חשוב לציין שקצבת האבטלה בישראל אינה מספיקה לקיום בסיסי כך שהתבססות עליה משמעותה חיים של עוני מרוד.

 

שירות התעסוקה מציין כי כמחצית ממקבלי קצבאות האבטלה בשנים 2019-2018 מיצו את כל תקופת זכאותם (80% ומעלה מהתקופה) תחת נתוני אבטלה נמוכים יחסית, במיוחד לנוכח הארכת קצבאות האבטלה עד ליוני 2021. הדו"ח מציין ש"ככל שאנשים נמצאים תקופה ארוכה יותר מחוץ למעגל העבודה, פוחת הסיכוי שלהם להשתלב מחדש, וגדל הסיכוי שיקלעו למסלול ארוך-טווח של קצבה סוציאלית". השירות ממליץ על מדיניות של התניית דמי האבטלה בהשתתפות בתוכניות תעסוקה, נוסח תוכנית ויסקונסין.

 

 

שירות התעסוקה בראשון לציון שירות התעסוקה בראשון לציון צילום: אורי דוידוביץ'

 

 

השירות ממליץ לעבור למדיניות של "עידוד חזרה מהירה לשוק העבודה ושמירה על קרבה לשוק העבודה לצד פיתוח ההון האנושי של דורשי העבודה. יש צורך בהתערבות ממשלתית מסיבית וללא שיהוי, כדי להוביל את המשק בחזרה למסלול הצמיחה". בין ההמלצות של שירות התעסוקה: העברת פעילות ההשמה לרמה המקומית וכן זיהוי קהלי יעד הזקוקים לסיוע מהיר תוך התבססות על נתוני השירות.

 

השירות ממליץ לעבור למודלים שונים של מימון העסקה חלקית: מימון תוכניות התמחות במקום העבודה, מימון דמי אבטלה לעובדים שמשרתם צומצמה (המודל הגרמני) חלוקת משרות בין עובדים והשלמת שכר מהמדינה (המודל הקנדי) וכן המשך מענקי עידוד החזרה לעבודה. השירות ממליץ גם על מדיניות של פרויקטים ממשלתיים עתירי הון ליצירת מקומות עבודה.

 

שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ אמר שהדרך היעילה ביותר להשבת עובדים היא דרך חל"ת גמיש, או בשמו המוכר יותר, 'המודל הגרמני'. על פי המודל, המעסיק יוכל להעסיק עובדים בחלקי משרה בהתאם לצרכיו, ואילו המדינה תשלים לעובד את שכרו, דרך תשלום החל"ת שהוא ממילא מקבל".

 

מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור אמר ש"יש צורך ביישום תוכנית סדורה לעידוד ושילוב דורשי עבודה בשוק התעסוקה לטווח המיידי ואף לשנים הבאות. כמו כן, אין מנוס מהגדלת הביקוש לעובדים באופן ישיר על ידי הממשלה, בין היתר בפרויקטים ממשלתיים לאומיים".

x