$
בארץ

הכאוס בתחום התרבות: "לא ברור אם בכלל משתלם לפתוח"

אתמול פורסם מתווה שאמור לאפשר הופעות באוויר הפתוח - ואולם בתעשייה לא ממהרים לשמוח; מנכ"ל הבימה נעם סמל: "הם לא הבינו עד אתמול את ההבדל בין אולמות שמחות ואירועים לאולמות תיאטרון"

מאיה נחום שחל 18:3910.08.20
אחרי חודשים בהם בעולם התרבות זועקים לפתוח את האולמות ולחזור לבמות הגיעה אמש הבשורה הראשונה שסימנה סוג של חזרה לשגרה. אולם בבדיקה קפדנית יותר מגלים שלא ממש ברור איך זה הולך לעבוד והאם ישתלם לאמנים ולמפיקים לחזור להופיע בכל מחיר.

 

 

לפי המתווה שהציעו אתמול ראש הממשלה נתניהו, שר האוצר ישראל כ"ץ, שר הבריאות יולי אדלשטיין ושר התרבות והספורט חילי טרופר לנציגים מעולם התרבות, יפתחו באופן מיידי מופעים במקומות פתוחים במתווה של קפסולות במרחב הפתוח. המתחמים יחולקו לקפסולות של עד 20 איש כל אחת וכל מתחם יאושר באופן פרטני על ידי משרד הבריאות. בשבועות הקרובים יגובש מתווה גם למופעים בחללים סגורים.

 

מחאת האמנים בתל אביב מחאת האמנים בתל אביב צילום: יריב כץ

 

גורמים בתעשייה מסרו לכלכליסט כי התחושה היא של בלבול וכאוס עצום. "אף אחד לא מבין ויודע להגיד מה המתווה", מסר בכיר מעולם ההפקות הפרטיות. "כמה אנשים יוכלו להיכנס לכל מופע? איך יסדרו את הקפסולות? האם בכלל משתלם לפתוח. אמרו שביום רביעי יגידו הכל אז אנחנו מחכים. עוד מוקדם לשמוח".

 

אחרי הפעם הקודמת בה הכריזה הממשלה על פתיחת האולמות והפארקים וחזרה בה כעבור כמה ימים, נפגע האמון של המפיקים והמנהלים במערכת. בתיאטראות החזירו את העובדים מחל"ת, הוציאו מאות אלפי שקלים כדי להחזיר את המערכת לפעילות, הספיקו להעלות במקרה הטוב הצגה אחת ובהפתעה גמורה הוחלט לסגור הכל שוב. כך גם אולמי המופעים הפרטיים.

 

"הזרמנו כסף מכיסנו הפרטי כדי לפתוח שוב את האולמות, כדי להיערך מול ספקים עם חומרי גלם, שילמנו מקדמות לאמנים, התחלנו במכירת כרטיסים ובין לילה החליטו לסגור הכל. בנוסף רובנו לא קיבל את המענקים וההלוואות שהמדינה הבטיחה. מדברים איתנו לפתוח שוב אבל כבר אין אמון במערכת, זה פייק ניוז. למרות שנותנים אישור התחושה היא שלא שווה לנו לפתוח ולהשקיע שוב מיליוני שקלים שירדו לטמיון. המדינה חושבת שעשתה וי כשפתחה את עולם התרבות אבל כל מי שפתח בגל הקודם הפסיד המון כסף וחלקנו נסגור עוד כמה חודשים את העסקים לתמיד, רק החזקים יצליחו לשרוד".

 

"אלה מתווים לא ריאליים"

 

מנכ"ל תיאטרון הבימה נעם סמל, שהיה אחד ממארגני הפגישה עם ראש הממשלה אתמול מסכים עם התחושות של המפיקים הפרטיים, שהמתווה לפתיחת המופעים בחוץ עדיין לא פתור לגמרי. "אלה מתווים לא ריאליים עבור אמרגן או מפיק כי הם נעשים ללא אנשי מקצוע וזו הבעיה העיקרית, ויפה שעה אחת קודם. למשל, כדי לעשות מופע באמפי צריך לשכור את האמפי, זה לא שיש אותו למפיק בכיס. הפגישה היתה שעתיים וחצי ללא הפסקה והיתה הקשבה מלאה לאורך כל האירוע", מספר סמל.

 

"הם לא הבינו עד אתמול את ההבדל בין אולמות שמחות ואירועים לאולמות תיאטרון למרות שיש הבדל של שמיים וארץ. לנו יש יכולת לשלוט בכמות האנשים וגם במיזוג האוויר שכל כך מטריד אותם. אני יכול לשחק בסירקולציה של המיזוג כך שיגיע 80% אוויר מבחוץ. אני הרגשתי שאנחנו סמן לעוד כמה מגזרים שהם מפחדים לפתוח בשל הגברת התחלואה, כמו בתי כנסת, וזו בעיה. אף אחד לא הזכיר את איקאה שפתוח כבר חמישה חודשים בגלל איזה טייקון. אני חושב שראש הממשלה היה קשוב ואפילו קצת נרגש".

 

נתניהו בפגישה עם נציגי התרבות נתניהו בפגישה עם נציגי התרבות צילום: קובי גדעון, לע"מ

 

המפיק גיא בסר מקבוצת בלוסטון שנכח אמש בפגישה משדר אופטימיות זהירה, פחות מבולבל וסבור שהגיעו להישג משמעותי. "היתה ישיבה מבורכת ששמה את עולם התרבות והאירועים על המפה ושולחן הדיונים. דיברנו גם על מענה לאולמות הסגורים וראש הממשלה אמר שרוצה לייצר מתווים לאולמות סגורים שעליהם נוכל להכריז עד ה-1.9. משרד התרבות עובד על זה בכל הכוח, אני בקשר איתם מהבוקר".

 

על המתווה אמר בסר "הצגנו מתווה בשטחים פתוחים של קפסולות עד 20 איש, מעבר ל-500-1000 איש שדיברו עד עכשיו, וכרגע דנים איך לפתוח מרחבים פתוחים עד 70% מסך הקיבולת של מקום. ברור שמחר אף אחד לא יעשה אירועים של 20 אלף, אנחנו בכל זאת באמצע מגפה, אבל זה מאפשר לגדול".

 

ההישג הגדול על פי בסר הוא הגדרת שלושה פרמטרים שישמרו על המפיקים והמוסדות. "הראשון הוא הבטחה שלא חוזרים אחורה. אם פותחים לא סוגרים בדיוק כמו שלא סגרו מלונות וקניונים שעלתה התחלואה. הסברנו את התהליך בו אנחנו מוציאים המון כסף עוד לפני שמכניסים ואם יבטלו שוב זה יגרום לנזק כלכלי עצום. הדבר השני הסרת הסעיף בחוק הקורונה על איסור קיום מופעי תרבות ואירועים בישראל. זאת אומרת שכרגע מותר בהתאם למתווה התקהלות מוסכם שמתגבש. השלישי, חייבת להיות פתיחה מדורגת ואחראית והחזרת האמון של הציבור להנחיות. וועד הפעולה יחבור לקמפיין שמסביר את ההנחיות, איך מתנהגים במופע וגם האמנים יתגייסו לזה. אלה שאומרים שהכל קשקוש הם פופוליסטים. יש פתרונות וכן מדברים וכן פועלים לפתיחה. אני בקשר עם משרד התרבות שמדבר עם פרופ' גרוטו. רק אנשים שחיים בחוסר ודאות אוהבים לצעוק".

 

האולמות הסגורים עדיין לא קיבלו מתווה

 

מי שעדיין לא קיבל מענה הם אולמות התרבות הסגורים ועל כך קמה זעקה גדולה שהובילה לארגון אירוע מחאה ענק של מוסדות התרבות והאיגודים המקצועיים שמתקיים מחר (ג') ב-17:00 כשיירה מכל רחבי הארץ אל בלפור. המחאה נולדה מתוך הכעס של מוסדות התרבות לפתוח רק את הפעילות במקומות הפתוחים.

 

מחאת האמנים מחאת האמנים צילום: איי פי

 

מפורום מוסדות התרבות נמסר: "על אף שראשי מערכת הבריאות כבר הסכימו להתחיל לפתוח אולמות בצורה הדרגתית כבר בשבועיים הקרובים, הבשורה שיצאה אמש מראש הממשלה מתייחסת רק למופעי תרבות בחוץ. מופעים בחוץ הינם חד פעמיים במהותם, ואילו ליבת העשייה התרבותית נמצאת באולמות, אשר על פי הפרופסורים גמזו וגרוטו 'אינם מהווים מקור הדבקה'.

 

"אולמות התרבות בטוחים בהרבה ממטוסים, ממסעדות, מחדרי כושר ומאיקאה, ולמרות זאת רבבות אמני, יוצרי, ועובדי עולם התרבות הם בני ערובה כבר חודשים רבים להחלטות שרירותיות וחסרות פשר. אין צורך ב'מתווה חדש'. יש מתווה קיים אשר הופעל בהצלחה במשך 12 יום ובוטל ללא הסבר. ביום שלישי הקרוב נעלה כולנו לבלפור ונקרא לפתיחת אולמות התרבות והשבת הענף לחיים".

 

גם התזמורת הפילהרמונית תיקח חלק בהפגנה מול מעון ראש הממשלה. מזכ"ל התזמורת אבי שושני מסר: "הפתרון שהועלה בנוגע להופעות באוויר הפתוח אינו נותן מענה ראוי לתזמורת הפילהרמונית ולגופי תרבות רבים נוספים. במהלך השבועיים בהם ניתן לתזמורת אישור להופיע מול קהל, הקפדנו על כל הנחיות משרד הבריאות באופן מחמיר ביותר, בכדי לשמור על בריאות הקהל המסור של התזמורת ונגניה, ואכן לא נרשמו הדבקות במהלך הקונצרטים. מועדוני הכושר, בתי המלון והמסעדות פתוחים - אין שום הצדקה שלא לפתוח גם את היכלי התרבות, תחת מגבלות כמובן.

 

"המדינה הפקירה לחלוטין את מוסדות התרבות בישראל, באופן שלא קיים בשום מדינה אחרת. בגרמניה ושוויץ למשל, המדינה סיפקה לתזמורות תמיכה של בין 80-100% במהלך תקופת הקורונה, בכדי לאפשר למשפחות התלויות בהן להמשיך ולהתקיים. עשרות אלפי עובדי ענף התרבות בישראל לא מתפרנסים כבר כמעט חצי שנה, ואי הוודאות לגבי העתיד הוא קשה מנשוא".

x