$
מעסיקים

מותר להגיע למשרד. יש ארגונים שנשארים בבית - מה קורה אצלכם?

גוגל הכריזה כי תאפשר עבודה מהבית עד לקיץ הבא לפחות, פייסבוק הודיעה כי תאמץ מודל עבודה גמיש לבחירת העובדים והיום הצטרפה לענקיות הטכנולוגיה ודחתה את החזרה למשרד עד יולי 2021 - מהן ההשלכות של עזיבת המשרדים לצמיתות ומה עלול לקרות לארגונים שמאמצים מדיניות עבודה היברידית

מעין מנלה 08:1807.08.20
למרות מספר הנדבקים בקורונה, האיסורים וההגבלות שמשתנות מיום ליום, נכון להיום, העבודה במשרדים בישראל מותרת בכפוף לעמידה בתו הסגול. לכולם. ועדיין, יש חברות שלא ממהרות לחזור לעבודה מלאה מהמשרדים. חלקן אף הודיעו כי יאמצו את העבודה מהבית באופן מלא או חלקי ללא קשר למגיפה.

 

חברות גלובליות כמו גוגל ואמזון הודיעו כבר כי אינן מתכננות להחזיר את העובדים למשרדים עד לפחות 2021. חברות אחרות הודיעו כי לא יחייבו את העובדים לחזור לעבודה באופן מלא במשרדים לעולם.

 

טוויטר התחילה את הטרנד באמצע מאי כשהודיעה שחלק מעובדיה יוכלו לעבוד באופן קבוע מהבית. לייבפרסון, שמעסיקה 1,300 עובדים בעולם מהם כ-350 בישראל הכריזה בתחילת יולי כי היא מוותרת על המשרדים ועוברת לעבודה מהבית כמודל קבוע עד שיימצא חיסון. במיקרוסופט המשרדים סגורים אבל אימצו מודל עבודה היברידי ומאפשרים לעובדים המעוניינים בכך להגיע למשרד ובפייסבוק הודיעו כי הם מאמצים מודל גמיש לפיו עובדים יוכלו לבחור אם לעבוד מהבית או מהמשרדים. ממש היום עידכנה החברה כי תתיר לעובדיה לעבוד מהבית לפחות עד יולי 2021 ותעניק להם אלף דולר לרכישת ציוד משרדי ביתי.

 

מחקרים על עבודה מהבית במהלך התפרצות הקורונה הראו כי למרות חשש המעסיקים, לא הייתה פגיעה בפרודוקטיביות העובדים בעקבות המעבר לעבודה מרחוק. אבל לעזיבת המשרד יש השפעות על שביעות הרצון של עובדים, על תחושת השייכות שלהם לארגון ועל היכולת שלהם לאזן בין החיים הפרטיים לבין העבודה. יותר מכך, ויתור על המשרדים יכול להוביל לפגיעה בחדשנות ושיתוף הפעולה שקורים בפגישות מסדרון אקראיות, בקליטה של עובדים חדשים וביצירה וטיפוח של מערכות יחסים בין עובדים. יותר מכך, האימוץ של עבודה היברידית, שחלקה מהמשרד וחלקה מהבית, או של מדיניות גמישה בה העובד בוחר אם לעבוד מהבית או מהמשרד עשוייה ליצור שני מעמדות של עובדים, ולפגוע בעבודת הצוות וכן בפרודוקטיביות.

 

 

משרדי פייסבוק בתל אביב משרדי פייסבוק בתל אביב צילום: עדי כהן צדק

 

 

במחקר שפורסם בהרוורד ביזנס ריוויו בדקו פרופ' איתן ברנשטיין וחוקרים נוספים את ההשפעות של העבודה מהבית על עובדים ומנהלים עם התפרצות מגיפת הקורונה בחודש מרץ ובמשך חודשיים לאחר מכן. הם מצאו כי למרות החשש של מעסיקים רבים, ביצועי העובדים לא הורעו עם המעבר לעבודה מהבית. זה מפתיע מכיוון שמחקרים קודמים הראו כי שינויים בהיקף נרחב כמעט תמיד משפיעים לרעה על יעילות העובדים. מה שכן נפגע בשבועות הראשונים אך התייצב במהלך הזמן היו תחושת שביעות הרצון ותחושת החיבור של עובדים למקום העבודה.

 

השינויים שהתרחשו עם המעבר לעבודה מהבית, כפי שנמצא גם במחקרים אחרים הם ששעות העבודה התארכו, אבל משך הפגישות התקצר. כמו כן, תחושות שליליות, לחץ וקונפליקטים הקשורים למשימות הצטמצמות בכ-10% בחודשיים הראשונים לעבודה מרחוק. גם תחושת המסוגלות והיכולת להתרכז בעבודה התגברו ככל שהזמן עבר והעבודה מהבית נמשכה.

 

בניגוד לניסויים קודמים בעבודה מרחוק, כאלה שנערכו לפני התפרצות הקורונה, הפעם נרשמה דווקא הצלחה בפרמטרים רבים ואחת הסיבות העיקריות לכך היא שכולם עברו לעבוד מהבית. לא הייתה בחירה של חלק מהארגונים לעבוד מהבית ולא הייתה השוואה לעבודה במשרד, מכיוון שזו לא הייתה אפשרית. מה שקורה עכשיו, כאשר האפשרות לחזור לעבוד מהמשרדים קיימת לפחות מבחינה חוקית, וכאשר חברות שונות מאמצות מודלים שונים - זה המבחן האמיתי.

 

אחד הדברים המשמעותיים ביותר שארגונים מאבדים בעבודה מהבית הוא המפגשים האקראיים, שיחות המסדרון שמובילים לעתים לרעיונות חדשים ולחדשנות. בעבודה מהבית בעקבות התפרצות הקורונה עובדים הגדילו את האינטראקציה עם קולגות הקרובים להם ב-40% אבל הפחיתו ב-10% את התקשורת עם חברים אחרים לעבודה. בטווח הארוך זה עלול לפגוע הן בחדשנות והן בשיתוף הפעולה בין עובדים ובין צוותים בארגון.

 

עבודה במשרדים היום שונה מהעבודה שהייתה לפני פרוץ המגיפה. הדרישות לריחוק, לעטיית מסיכות וצימצום מספר העובדים שנמצאים בו זמנית באותו החלל הופכים את העבודה מהמשרד ללא נוחה וכן לכזו שלא מאפשרת באמת את התקשורת האישית, הלא פורמלית שתורמת לשיתוף הפעולה, ליצירתיות והחדשנות של הארגון. לכן, יכול להיות שדווקא העבודה בקפסולות, אותה אימצו חברות רבות מסקטורים שונים כמו ביטוח, הייטק, תעשייה ופירמות רואי חשבון היא פיתרון שמביא את הרע משני העולמות. יותר מכך, החוקרים מהרווארד טוענים כי למעלה מ-70% מהעובדים מעדיפים לעבוד מהבית מאשר להגיע למשרדים מותאמים (כמו למשל עם מחיצות וללא פינות אוכל) ולעטות מסיכה במהלך כל יום העבודה.

 

ובכל זאת, גם אם יימצא חיסון לקורונה, הסכר כבר נפרץ ושוק העבודה משתנה. עצם העובדה שהעבודה מהבית נמצאת על השולחן ובחלק מהארגונים היא אומצה עד להודעה חדשה, או לצמיתות, מייצרת נקודת מוצא חדשה לחזרה לשיגרה לכשתתרחש. עובדים יצפו לאפשרות לעבוד מהבית לפחות בחלק מהזמן גם כאשר יוסר איום ההידבקות בקורונה. ארגונים יירצו לשמר את הייתרונות בעבודה מהבית, כולל החיסכון בשטחי משרד. עם זאת, במודל היברידי או גמיש יש סכנה של היווצרות מעמדות בקרב העובדים. במחקר שנערך לפני עשור מצאו מייקל אוליי ומארק מורטנסן שצוותים מבוזרים בהם עובד אחד בכל משרד שיתפו פעולה באופן יעיל יותר מאשר צוותים שישבו באותו מקום. עם זאת, אם חלק מחברי הצוות עבדו מרחוק וחלקם ישבו יחד במשרד נוצרה פגיעה בדינמיקה של עבודת הצוות ובביצועים. "באופן דומה, אם סביבת עבודה היברידית יוצרת שני מעמדות של עובדים (אלה שעובדים מהבית ואלה שעובדים מהמשרד) העובדים מרחוק נמצאים בסכנה להיות ב'מעמד הנמוך'. כמו כן, תשלום שכר שונה לעובדים בהתאם לעלות המחייה במקום בו הם בוחרים להתגורר - כפי שפייסבוק הודיעה כי היא מתכננת לעשות - יוצר סיכון דומה", כתב ברנשטיין.

 

לעבודה מהבית באופן קבוע יש גם השלכות כלכליות, כמו גם השפעות פוטנציאליות על בריאות הגוף והנפש של העובדים. מכיוון שעקרונית מותר לעבוד מהמשרד, האם למעסיק מותר לחייב עובדים לעבוד מהבית והאם מקום העבודה חייב לספק לעובדים ציוד אם הוא דורש מהם לעבוד מהבית. "בעקרון, עובד אמור לעבוד במקום העבודה שהמעסיק מספק, וזו גם הציפייה של הצדדים וחלק מחוזה העבודה שלהם, בין אם נכתב כך ובין אם לאו. על כן, לעובד עומדת הזכות לעבוד במקום העבודה, ומנגד למעסיק חובה לספק לעובד מקום עבודה. ביתו של העובד הנו "אזור" פרטי, שאין למעסיק זכות "לחדור" אליו או לעשות בו שימוש. כמובן שהעובד יכול להסכים לעבוד מהבית, ולעתים אף מעוניין בכך, ובמקרה של הסכמה אין לכך שום מניעה", אומר עו"ד שבי מיכאלי, שותף וראש מחלקת דיני עבודה במשרד ליפא מאיר ושות'. "אך האם הדברים נכונים גם בתקופה כה מאתגרת שבה יש חשש בריאותי אובייקטיבי להגיע למקום העבודה? או בנסיבות שלא ניתן להגיע לעבודה מטעמים אובייקטיביים אחרים, כמו סגר או שביתה בתחבורה? לדעתי, בנסיבות חריגות שכאלה זכויות העובד תיבחנה במשקפיים של תום לב, וכידוע ביחסי עבודה חובת תום הלב מוגברת. כלומר, הגם שלא ניתן לחייב עובד לעבוד מהבית, בנסיבות שלא ניתן להגיע למקום העבודה, והעובד יסרב לעבוד מהבית ללא הצדקה עניינית, סביר בעיניי, עקרונית, לא להכיר בימים אלה כימי עבודה. יותר מכך, לדעתי חוסר תום לב שכזה מצד עובד, עשוי גם להוות טעם מספיק לפיטוריו".

 

בנוגע לציוד הדרוש לעבודה מהבית אומר מיכאלי כי מעסיק מחוייב לספק לעובד את כל התנאים ההכרחיים לביצוע העבודה (מחשב, רשת אינטנרט וכיוצ"ב), או לחלופין לממן את העלויות של כך, וזאת כתנאי סף לבקשתו מהעובד לעבוד מהבית. "חשוב לזכור, כי חובת תום הלב המוגברת ביחסי עבודה אינה נחלת המעסיק בלבד אלא גם של העובד, ובמיוחד בתקופות כאלה בהן נדרשים מהמעסיק ומהעובד גם יחד תום לב, התחשבות ורגישות הדדיים", הוא אומר.

 

אלה החברות שאימצו מודל היברידי או גמיש:

מיקרוסופט - מאפשרים לחלק מהעובדים להמשיך לעבוד מהבית ולאחרים לחזור לפי רצונם למשרדים.

Wix - משרדי החברה פתוחים ומאפשרים לעבוד מהבית. רוב החברה עובדת מהבית אך ניתן גם להגיע למשרדים.

מאנדיי - כרגע עובדים מהבית ומי שרוצה להגיע למשרדים יכול לעשות זאת בתיאום. החברה בונה כרגע משרדים חדשים ומתכננת לחזור לעבודה במשרד.

אפלייד מטיריאלס - עובדים יום בשבוע מהמשרד.

פייסבוק - ימשיכו במתכונת עבודה מהבית עד יולי 2021 ולאחר מכן יאמצו מודל גמיש לפיו יאפשרו לכל עובד להחליט אם לעבוד מהבית או מהמשרד.

Fiverr - נכון לעכשיו בישראל יש כ-400 עובדים ו10% מהם בממוצע במשרד. כרגע המשרדים פתוחים ומי שמעוניין להגיע תחת הקפדה על ההנחיות מוזמן לעשות זאת. בעתיד יאומץ מודל היבריד.  

אלביט מערכות - פועלת במספר מודלים הכוללים בין היתר גם עבודה במשמרות באתרי החברה השונים ועבודה מהבית בסוגי תפקידים המאפשרים זאת.

Plus 500 - מאפשרים לבחור אם לעבוד מהבית או מהמשרד, 30 עובדים מהמשרד מתוך 140 עובדים בישראל.

Tipalti - אימצו עבור 110 עובדיהם מודל של 50% עבודה מהמשרד עד 2021 ומאפשרים גמישות למי שמעוניין לעבוד יותר מהבית או מהמשרד.

אלמנטור - שינו את מודל העבודה להיברידי לתמיד.

Gett - אימצו מודל של עבודה מהבית ועבודה מהמשרד לפי נוחות העובד.

Deloitte - יום-יומיים בשבוע עבודה במשרד על פי חלוקה לקבוצות ותפוסה של 30% משטח המשרד או הקומה.

Sisense - מודל היברידי במינון המתאים לכל עובד. בנוסף החברה מאפשרת רילוקיישן על חשבון העובד עם התחייבות לתקופה מינימלית במשרד (למשל שבועיים ברבעון) כשהחברה סופגת את העלוות השוליות כגון מסים.

מטריקס - המעסיקה מעל ל-10,000 עובדים פועלת בימים אלו במודל עבודה היברידי כאשר ישנם עובדים שימי העבודה שלהם מחולקים בין יומיים לשלושה ימים במשרד והשאר בבית. החברה מפעילה גם עבודה במסגרת קפסולות בשלוחות פעילות מסוימות המחייבות עבודה בצוותים קבועים.

KLA - צוותי הייצור ממשיכים לעבוד במשמרות של יום ולילה באתר, צוותי הפיתוח עובדים מהבית ומגיעים למשרד בהתאם לצורך ואופי המשימות, יחידות אחרות בחברה כמו רכש, IT או HR עובדים מהבית ומדי יום שולחים נציג אחר שיעבוד מהמשרד.

 

החברות שהודיעו כי העובדים לא יחזרו למשרד עד 2021 לפחות:

גוגל - הודיעה כי תאפשר עבודה מהבית עד קיץ 2021 לפחות.

איביי - הודיעה כי לא תחזור לעבודה במשרדים עד ינואר 2021.

דל - עובדים מהבית עד שישראל תעבור מסטטוס אדום לירוק

AppsFlyer - עובדים מהבית אם כי מאפשרים לעובדים המעוניינים בכך להגיע למשרד.

Chegg Israel - כאשר יחזרו יאמצו מודל היברידי.

BDO - כאשר יחזרו יאמצו מודל משולב.

Minute Media - עבודה מלאה מהבית עד סוף השנה, המשרד בישראל פתוח שלושה ימים בשבוע למי שרוצה להגיע. לאחר מכן מודל משולב של בין יומיים לשלושה מהבית ומהמשרד.

חברת מודיעין הסייבר – IntSights - עבודה מהבית עד ספטמבר לפחות ולאחר מכן מודל היברידי.

לייבפרסון: הודיעו שלא חוזרים למשרדים ועובדים במודל קבוע מהבית. לחברה 1,300 עובדים ברחבי העולם, מתוכם כ-350 בארץ.

 

החברות שכרגע עובדות מהבית עד להודעה חדשה:

אופטימל פלוס - מאפשרת לכ-140 העובדים בישראל ולכלל העובדים בעולם, לעבוד מהבית עד להודעה חדשה.

קלטורה - עובדים מהבית עד להודעה חדשה.

Spot - כבר מתחילת משבר הקורונה הועתקו המשרדים לבתי העובדים. כאשר המצב בישראל נשאר איך שהוא אין צפי לחזור בקרוב למשרדים.

 Imperva - עובדים בחודשים האחרונים מהבית, כרגע לא נראה שינוי באופק אך החברה פועלת בהתאם להתפתחויות.

Autodesk - עובדים מהבית עד להודעה חדשה.

מרכז הפיתוח של סיטי בישראל - עובדים מהבית כאשר המשרדים פתוחים לפי דרישה, אין תאריך חזרה.

Fundbox - עבודה מלאה מהבית עד למועד לא ידוע, המשרדים פתוחים למי שרוצה להגיע.

HoneyBook - עבודה מלאה מהבית עד למועד לא ידוע.

מימון ישיר - רוב העובדים כיום עובדים מהבית, דחו את החזרה למשרדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x