$
בארץ

מפקדת הקורונה בצה"ל החלה לפעול: הבדיקה וקטיעת ההדבקה – תוך 36 שעות

יותר מ-2,000 חיילים, בהם מאות מתשאלים, בחמ"ל אפידמיולוגי ובמוקדים העירוניים: מפקדת "אלון" בפיקודו של תא"ל ניסן דוידי לצד פרופ' גמזו מתחילה לפעול עם יעדים ברורים ובהיקפים גדולים. אלוף פיקוד העורף: "כמו משלוח מאמזון, האזרח יעודכן על כל שלב, ממיקום הדגימה ועד ליציאה מהבידוד, ישירות לנייד"

יואב זיתון, ynet 19:0004.08.20

מפקדת "אלון" למאבק בנגיף הקורונה החלה לפעול היום (ג') בבסיס מטה פיקוד העורף שברמלה, ותוך ימים ספורים תפעיל כ-2,000 חיילים לפחות שיסייעו למערך הבדיקות והחקירות האפידמיולוגיות לפעול מהר וביעילות. היעד של פיקוד העורף – קיצור הליך הבדיקה וקטיעת ההדבקה מחמישה ימים ליממה עד יממה וחצי.

 

על המפקדה המשימתית, ששמה הנבחר הוא כאמור "אלון", יפקד תת-אלוף ניסן דוידי, שפרש לאחרונה מתפקידו כראש החטיבה הלוגיסטית באט"ל ושימש בעבר כקצין הלוגיסטיקה של פיקוד העורף.

 

חמ"ל פיקוד העורף להתמודדות עם הקורונה חמ"ל פיקוד העורף להתמודדות עם הקורונה צילום: דובר צה"ל

 

המפקדה תפעל יחד עם פרויקטור הקורונה הלאומי, פרופ' רוני גמזו, ותחת מדיניות ופיקוח משרד הבריאות - לאחר שהדבר סוכם בין גמזו לשר הביטחון, בני גנץ, בדיון בין השניים לפני כשבוע וחצי.

 

מפקד פיקוד העורף, אלוף אורי גורדין, אמר אחר הצהריים בשיחה עם כתבים: "הגדרנו לעצמנו שהליך הבדיקה של האזרח לקורונה, בידודו, התשובה לבדיקה ותחקורו האפידמיולוגי אם יצא חיובי - יימשך 24 עד 36 שעות, כולל תשאול האנשים שבא עימם במגע והכנסתם לבידוד במידת הצורך".

 

שר הביטחון בני גנץ בביקור בחמ"ל שר הביטחון בני גנץ בביקור בחמ"ל צילום: דובר צה"ל

 

גורדין הוסיף: "למדנו ממדינות כמו טייוואן, סינגפור ודרום קוריאה כיצד לפעול. תוך זמן קצר נעמיד כ-2,000 איש שייקחו דגימות, ישנעו אותם ויפעלו במשימות המערך".

בנימין נתניהו בסיור בחמ"ל פיקוד העורף ברמלה

 

אלפי החיילים שיפעלו תחת המערך יגיעו בגיוס מיידי, ממערך ההכשרה העורפית בצה"ל, "מגל", לצד מלש"בים שאמורים לשרת כעתודאים. כמו כן ייקלטו במפקדה חיילי מילואים - גם במטרה לחזק אזרחים שעבודתם הופסקה וכעת יועסקו כמילואימניקים על ידי המדינה.

 

 צילום: דובר צה"ל

 

מערך החקירות האפידמיולוגיות יופעל בשני מפלסים שונים: מחמ"ל מרכזי בבסיס פיקוד העורף שכבר בשבוע הבא יאויש ב-300 מתשאלים לובשי מדים, וכן במוקדים העירוניים של הרשויות המקומיות, לחיזוק הקשר ו"השפה המקומית" בערים וביישובים, עם נציגות של פיקוד העורף.

 

אלוף גורדין הסביר כי "הרשויות המקומיות לא הוכנסו עד היום מספיק למאבק בקורונה, וכעת זה ישתנה. במוקדי התשאול העירוניים ובמרכז הצה"לי יהיה פיקוח צמוד של משרד הבריאות".

 

לרשות מפקדת אלון תועמד מערכת דיגיטלית אחודה בפיתוח משותף של יחידת 8200 של אמ"ן ואגף התקשוב בצה"ל, לריכוז כלל הנתונים מקופות החולים, ממד"א וממשרד הבריאות, ולטובת פיקוד ושליטה מהירים למאבק במגיפה.

 

מערכת זו תשלח לכל אזרח שייבדק לקורונה או יימצא חיובי לנגיף עדכונים מידיים לטלפון הנייד שלו על מיקום דגימתו בהליך הבדיקה, ואם יימצא חיובי - יישלח לו, לצד התוצאה, טופס שאלון תחקור אפידמיולוגי בסיסי לזירוז הליך התשאול שיגיע לאחר מכן על ידי נציג המערך.

 

"כמו שאזרח מזמין משלוח מאמזון ועוקב בכל רגע נתון אחר החבילה שלו, כך יהיה עם הליך הבדיקה והדגימה, עד לשלב האחרון – יציאה מבידוד וחזרה לשגרה", הוסיף אלוף גורדין. "עלינו להגדיל את השקיפות מול האזרח כדי לרתום אותו, וזאת נעשה באמצעות תמונת מצב מעודכנת וברורה לציבור והסברה יעילה יותר".

 

האלוף גורדין ציין כי פעילות המפקדה ודריסת הרגל החזקה של צה"ל נגד המגפה לא תביא למיגורה באופן מידי: "זה לא יקרה מחר בבוקר, אבל אנו רוצים להגיע לחורף עם 3% חיוביים מכלל הנבדקים ולא כ-8% כפי שיש היום. רק כך נשלוט במגפה".

 

מפקד פיקוד העורף לא ציין מהי עלות הקמת המפקדה ותפעולה בהמשך, אך אמר כי "האופרציה הזו עולה כסף אבל תחסוך הרבה למשק שיוכל לתפקד ולפעול. כלל המידע הרפואי על האזרחים לא יישמר או ייכתב על מחשבים או שרתים של הצבא, והמתשאלים יפעלו רק על מחשבים של משרד הבריאות. הרמטכ"ל נתן לנו דגש ונעמוד בו: לשמור על צנעת הפרט של האזרח בקנאות ובהקפדה יתרה תחת מגוון מגבלות שנקבעו".

x