$
בארץ

האוצר: התכווצות המשק עלולה להגיע השנה לכ-7.2%

זאת לעומת התחזית באפריל שהעריכה שהתוצר יתכווץ בשיעור של עד 7.1%. כמו כן צופים שם שהאבטלה עשויה להגיע בסוף השנה לשיעור של עד 15%, ומציינים כי חזרה של המשק הישראלי לתעסוקה מלאה עשויה להתרחש רק בעוד 5-4 שנים

עמרי מילמן 12:1802.08.20

למרות הצמיחה הגבוהה יחסית ברבעון הראשון מניחים במשרד האוצר כי התכווצות המשק תהיה גדולה יותר השנה לעומת התחזית שניתנה בחודש אפריל. בתרחיש מחמיר בו ייעצרו ההקלות ותהיה החמרה בהגבלות, התוצר צפוי להתכווץ ב-7.2%. כך עולה מעדכון תחזיות הצמיחה של אגף הכלכלנית הראשית בראשו עומדת שירה גרינברג.

 

 

 

 

בעוד שבאפריל עמדה התחזית הסבירה על התכווצות התוצר ב-5.4% כעת מעריכים כי התוצר יתכווץ ב-5.7%. השינוי נובע מכך שבאגף מעריכים כי היקף הפעילות במשק יוותר על ההיקף החלקי שלו במשך תקופה ארוכה יותר ממה שחזו קודם, כפי שניתן לראות בפועל, בעוד שבאפריל ציפו כי בחודשי הקיץ הפגיעה תצטמצם בהדרגה, בפועל מבינים כעת כי השיתוק נמשך עד לחודש זה ומקווים כי בספטמבר הוא יחל להצטמצם.

 

 

בנימין נתניהו וישראל כץ בנימין נתניהו וישראל כץ צילום: אבי כהן

 

כאמור, בתרחיש מחמיר בו ייעצרו ההקלות ותהיה החמרה בהגבלות התוצר צפוי להתכווץ ב-7.2% (בעוד שבאפריל הניחו כי בתרחיש כזה ההתכווצות תעמוד על 7.1%). אפילו התרחיש המחמיר יוצא מנקודת הנחה לפיה ההחמרות שהביאו כמעט להשבתה מלאה של המשק במרץ ואפריל לא יחזרו על עצמם. במקרה כזה הפגיעה תהא גבוהה הרבה יותר.

 

לפי התרחיש האופטימי יותר הצמיחה בשנה הבאה תעמוד על 5.7% ואילו לפי התרחיש הפסימי היא תעמוד על 2.2% בלבד.

 

למעשה גם ב-2023 המשק לא יגיע לגודלו אם היה שומר על צמיחה קבועה כפי שציפו בשנה שעברה (בעוד שלפי התחזית המקורית היה אמור לעמוד על 112.3% ביחס ל-2019 בתרחיש האופטימי המשק יעמוד על 108% בלבד ובתרחיש הפסימי על 102.1%).

 

צפי לשיעור אבטלה של עד 15% בסוף השנה

 

בנוגע לתעסוקה, תרחיש ההתאוששות לשנת 2020 צופה בסוף השנה כ-10% אבטלה כוללת ותרחיש החמרה צופה בסוף השנה כ-15% אבטלה כוללת כאשר הכוונה גם לאנשים שנעדרו זמנית מעבודתם (לפחות שבוע, בשל סיבות הקשורות בנגיף הקורונה), וגם אנשים שפוטרו לאחרונה ושויתרו על חיפוש עבודה נוכח הנסיבות (שתי הקבוצות שלא נכללות בהגדרות המקובלות של אבטלה בתקופות רגילות).

 

 

אחת מהפגנות העצמאים אחת מהפגנות העצמאים צילום: רויטרס

 

התרחיש האופטימי מניח כי למרות העלייה בתחלואה בשבועות האחרונים והמגבלות החדשות, תימשך לאורך החודשים הבאים מגמת ההתאוששות בתעסוקה ביחס לתקופת הסגר המקיף של מרץ-אפריל 2020, אם כי בקצב איטי יחסית. באגף הכלכלנית הראשית מדגישים כי הם אינם מעריכים שהירידה בשיעור האבטלה בהכרח תהיה רציפה, ובחודשים מסוימים תירשם דווקא עלייה אך המגמה תהיה ירידה בשיעור האבטלה.

 

עוד מציינים באוצר כי הניסיון מהעולם בעשורים האחרונים מלמד שבעקבות משברים כלכליים משמעותיים, עלולים לחלוף שנים רבות עד לחזרה לתעסוקה מלאה –לרוב כ-4-5 שנים, ולעתים אף יותר (כך למשל, במדינות שונות ההתאוששות מהמשבר הפיננסי של שנת 2009 ארכה קרוב לעשור.

 

בתרחיש הפסימי יותר שמניח עלייה בתחלואה שתביא להחמרה בהגבלות מזהירים באוצר כי בתקופה הקרובה תתהפך מגמת ההתאוששות בשוק העבודה, ושיעור האבטלה ישוב לעלות בחודשים הקרובים. באגף הכלכלנית מדגישים כי התרחיש הפסימי לא מתייחס להשפעה של מגבלות ספציפיות, אלא למצב הכללי שבו חוסר הוודאות בנוגע להתמודדות עם הנגיף מביא לכך שבעלי עסקים רבים מצמצמים את מספר העובדים שלהם, ולעתים אף סוגרים את העסק.

 

 

 

ניתוח חדש שמפרסמים כעת באגף בוחן את גביית מס ההכנסה לפי ענפים בהשוואה לשנה שעברה. מהניתוח עולה כי ישנם ענפים בהם נרשמה צניחה בגביית מס ההכנסה - כמו שירותי אירוח (ירידה של 72.5% במאי) אמנות ובידור (ירידה של כ-40%), חברות אספקת חשמל (ירידה של 77% במאי), ירידה בשירותי תחבורה (ירידה של 64.5% במאי) ועוד.

 

בענף ההייטק נרשמה אמנם ירידה בהכנסות ממסים במרץ ואפריל של 16% ו-28% בהתאמה אולם בהמשך נרשמה עלייה- כ-80% ביוני ו-63% במאי בעקבות עסקאות חד פעמיות. היקף הפגיעה הגבוה יותר בענפי האמנות, אירוח ומשקי הבית (שכוללים גם חנויות אלקטרוניקה לפי הסיווג של הלמ"ס) ניכר הרבה יותר בהשוואה לענפי ההיי טק, תעשיה ובריאות.

 

בעוד שבמרץ נרשמה ירידה כוללת בגבייה של כמעט 18%, באפריל עמדה הירידה על 27.3% , במאי על 21% וביוני כבר נרשמה עליה של 13%.

x