$
בארץ

מכת עונשין: הצעות החוק הפרטיות לא עלו לדיון בוועדת השרים לחקיקה

בעקבות העימות בין כחול לבן לליכוד על רקע ההצבעה על "חוק ההמרה", הודיע השר המקשר בין הממשלה לכנסת, דודי אמסלם, כי יתנגד לכל הצעות החוק הפרטיות שיועלו לוועדה. 2 הצעות ממשלתיות עברו בוועדה

צבי זרחיה 15:5826.07.20

בעקבות העימות בין כחול לבן לליכוד נמנעה היום (א') ועדת השרים חקיקה לדון ולאשר את העלאתן של הצעות חוק פרטיות. לעומת זאת הוועדה אישרה את העלאתן ותמיכתה בשתי הצעות חוק ממשלתיות - החוק המעגן את תוכנית המענקים "צ'ק לכל אזרח" וחוק נוסף המאפשר להגדיל את ההוצאה בתקציב המדינה.

 

 

 

ועדת השרים לחקיקה לא דנה ב-20 הצעות חוק מהן 3 ממשלתיות ו-17 פרטיות. בין הצעות החוק הפרטיות: הפרטת תאגיד השידור הציבורי שהוגשה על ידי ח"כ שלמה קרעי (ליכוד), הרחבת הייצוג של האוכלוסיה החרדית והערבית בחברות ממשלתיות, מתן דמי אבטלה לעצמאי שנמצא בהכשרה מקצועית ועוד.

 

ביום רביעי שעבר פרץ עימות בין הליכוד לכחול לבן לאחר שח"כים בכחול לבן תמכו בהצעת "חוק ההמרה" שהוגשו על ידי הח"כים ניצן הורוביץ (מרצ) ומירב מיכאלי (עבודה). זאת, בניגוד לעמדת הקואליציה שקראה להתנגד להצעות החוק הללו.

 

בכחול לבן ביקשו בכך ל"נקום" לליכוד בשל תמיכתם לפני שבועיים של חלק מחברי הכנסת של גוש הימין בהצעת חוק שהגיש ח"כ בצלאל סמוטריץ (ימינה) להקמתה של ועדת חקירה פרלמנטרית לבדיקת ניגודי העניינים של השופטים. הצעות חוק ההמרה התקבלו ברוב של 42 בעד מול 36 ח"כים נגד.

 

בעקבות כך, הודיע שלשום השר המקשר בין הממשלה לכנסת, דודי אמסלם, כי יתנגד לכל הצעות החוק הפרטיות שיועלו לוועדת השרים לחקיקה.

 

אמסלם המשמש גם כבעל זכות ווטו בוועדת השרים לחקיקה, הודיע ליו"ר הוועדה, שר המשפטים אבי ניסנקורן, כי אין בכוונתו להעביר השבוע חוקים בוועדה, למעט חוקים דחופים הקשורים בקורונה.

  

השר דודי אמסלם השר דודי אמסלם צילום: אבי מועלם

 

לדברי אמסלם "שיתוף הפעולה בין המפלגות בקואליציה בנוי על אמון, אולם כאשר זה מופר קשה להמשיך לעבוד ביחד. המקרה השבוע היה חמור במיוחד ומעיב על יחסי העבודה בינינו".

 

ניסנקורן השיב כי "שיתוף פעולה אכן בנוי על אמון. לכן תמוהה בעיני ההחלטה של הליכוד להפר משמעת קואליציונית לטובת פגיעה בשלטון החוק על ידי חקירת שופטים בישראל. תמוהה גם ההחלטה להפר את ההסכם הקואליציוני בנושא התקציב, בתקופה בה האזרחים צריכים ודאות כלכלית. המאבק בקורונה תוך שמירת זכויות האזרח והטיפול במשבר הכלכלי, אלה באמת הנושאים המרכזיים. אני מצפה ששותפים יפעלו בכל עת באמינות ובשיתוף פעולה. כחול לבן תישאר מצפן שפוי וערכי".

 

האם אישור התקציב יידחה עד נובמבר?

 

הבוקר צייץ יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר, כי "השבוע הוא שבוע של הכרעות". הוא התכוון להכרעה על תקציב המדינה. נתניהו מאיים בהקמת הבחירות ועריכתן בסוף נובמבר 2020 אם כחול לבן תסרב לתמוך בתקציב שנתי לשנת 2020 בלבד.

 

בכחול לבן התעקשו בשבועות האחרונים והתנגדו לתקציב מדינה לשנת 2020 בהנחה שנתניהו לא יגרור את המדינה לבחירות. ואולם, כעת, מקיימים במפלגה חשיבה מחדש, לנוכח הערכות שהוא מעדיף לפזר את הכנסת ולקיים בחירות לפני המשך משפטו שנקבע היום ל-6 בדצמבר 2020.

 

בכנסת מעריכים כי בסופו של דבר תושג הסכמה על תקציב מדינה לשנת 2020 בלבד. ואולם, מאחר שכבר לא ניתן לאשר את התקציב עד 25 באוגוסט 2020 כפי שקובע החוק, אזי הכנסת תידרש לחוקק במהירות חוק שידחה את אישור התקציב עד לנובמבר 2020. ח"כ צבי האוזר (דרך ארץ) מגבש הצעת חוק שלפיה ניתן יהיה לאשר את תקציב 2020 עד ה-10 בנובמבר 2020.  המשמעות היא שאם יאושר תקציב לשנת 2020 הוא יופעל למשך חודש אחד בלבד - דצמבר 2020.

 

אישור תקציב לשנת 2020 בלבד, ישרת את נתניהו כי יאפשר את התפזרות הכנסת בסוף מרץ 2021 ולקיומן של בחירות בסוף יוני 2021 בטרם ידרש נתניהו לקיים את הרוטציה עם גנץ. ואולם, מבחינת כחול לבן, שלפי הסקרים מקבלת רק 9 מנדטים, עדיף לדחות את מועד הבחירות בתקווה לשינוי.

 

x