$
בארץ

פרשנות

כך מנהלים משבר? נתניהו מבולבל, אדלשטיין מנותק, גמזו פוליטיקאי

מסיבת העיתונאים אתמול בה הציגו ראש הממשלה ושר הבריאות את פרויקטור הקורונה רוני גמזו - היתה מופע אימים. בסופו, השאלות הכבדות נותרו ללא מענה: לא ברור מה מצבנו הבריאותי, הכלכלי והפוליטי, מי יהיה אחראי למה, מה הסמכויות המדויקות, ומה יקרה בחורף. הציבור צריך להיות מוטרד מראש ממשלה שכשל בטיפול במשבר אבל לא לוקח אחריות, משר בריאות שאינו מחובר למציאות הקשה, ומפרויקטור שהגיע כדי להשיק קריירה פוליטית

אדריאן פילוט 11:4824.07.20

אימרה ידועה בספרדית – "אל תנסה להבהיר, אתה רק מחשיך" – יכולה לסכם היטב עוד מופע אימים אתמול בפריים טיים, נאום לאומה על ידי מי שאמורים לנהל את משבר הקורונה: ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין. כאשר הפעם גם הצטרף הפרויקטור החדש אחרי הפארסה הגדולה סביב מינויו.

 

בסופן של ההודעות לתקשורת היה מאוד קשה להבין או לקבל מסר חד וברור לאן פני מנהלי המערכה, והמסרים שהועברו היו לא פחות ממטרידים.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו. נאום מבולבל לצופים ראש הממשלה בנימין נתניהו. נאום מבולבל לצופים

בסוף המופע - לא לגמרי ברור מה מצבנו הבריאותי, הכלכלי והפוליטי. מי יהיה אחראי למה, מה הסמכויות המדויקות, האם יהיה סגר, מה האסטרטגיה, מה הטקטיקה, האם הצבא סוף סוף ייכנס למשחק, מה היכולת האמיתית של המערכת להחזיק מעמד עם מספר רב של חולים, מה יקרה בחורף.

 

השאלות הכבדות נותרו ללא מענה, במקרה הטוב, או קיבלו מענה מטריד, במקרה הפחות טוב.

 

משבר אמון חסר תקדים עם ראש הממשלה

 

ראש הממשלה, שכשל כישלון מוחץ בטיפול במשבר הקורונה הן בפן הבריאותי והן בפן הכלכלי, והוא נושא באחריות אולטימטיבית לכישלון - נראה מבוהל מאי פעם. זו לא הפעם הראשונה שהמציאות מבהילה אותו אבל האירועים הפוליטיים והמשפטיים (האישיים) שרק הם עומדים מול עיניו ולא מספר חולי הקורונה - טרפו את הקלפים.

 

כאשר נשאל על מצבו בסקרים,הוא הסביר כי מעולם לא הסתכל בסקרים שהם לא אלו שמובילים אותו. ואז מהר מאוד נזכרנו מדוע ומה מקורו של משבר האמון חסר התקדים שקיים בינו לבין האזרחים, בינו לבין שותפיו הקואליציונים, בינו לבין כל מה שהוא לא הוא עצמו, ומדוע חייבים גורם חיצוני שאינו נתניהו שיתווך בינו לבין האזרחים.

 

בהקשר של הסקרים כדאי לנתניהו ללמוד לקח: הוא זלזל באותם גורמים "שצועקים מהיציע". אלא שעתה יאיר לפיד ונפתלי בנט שבאופוזיציה ששתו לו תוך חודש לא פחות מ-11 מנדטים שזה יותר מ-416 אלף קולות.

 

המסקנה: מי שמציע אלטרנטיבה ברורה ומסר חד - יכול לזכות באמון הציבור. מצוקתו הפוליטית והאישית של נתניהו ניכרת כאשר באופן מפתיע - כן, הפעם הוא באמת הפתיע - הגדיר את המחאה העממית הלגיטימית נגדו כחבורת אנרכיסטים מפיצי מחלות שעושים את צרכיו ברחוב - לשון ראש הממשלה.

 

מילים שמזכירות את התקופות האפלות ביותר של המאה הקודמת. המסקנה הברורה בדבריו של נתניהו, בעיקר אחרי שלב השאלות: הוא יחתור לבחירות כבר בחודש הבא, ויש על האירוע הזה הסכמה מקיר לקיר.

 

שר הבריאות לא מפנים את גודל המשבר

 

אלא שדווקא דבריו של שר הבריאות אדלשטיין היו אלו שהכי מטרידים: בפה הגבוה ברשמיות והגינונים שמאפיינים אותו, אדלשטיין הפגין ניתוק מוחלט מהמציאות חייבת, אבל חייבת, להטרי מאוד את הציבור הרחב ומבשר את הברור אליו: ישראל בדרך לסגר נוסף.

 

שר הבריאות יולי אדלשטיין. המשבר אינו טקס הדלקת המשואות שר הבריאות יולי אדלשטיין. המשבר אינו טקס הדלקת המשואות

אדלשטיין ממשיך להתייחס לפרויקטור כאל מעין יועץ חיצוני שמגיע לעבוד בשבילו. כי כפי שאמר - גם אתמול - הוא, מנהל משרדו חזי לוי ומנהלי משרד הבריאות, עושים עבודה טובה שבסך הכל מצריכה מקצה שיפורים קטן בכמה פינות.

 

אם שואלים את אדלשטיין אחרי חודש בתפקיד, הוא לא רק השתלט על המגפה, אלא שהוא המומחה הלאומי במגיפות, הוא יודע יותר טוב מכולם, המשרד שלו הוא זה שחייב להמשיך "לנהל" את המשבר - הכל מושלם. אל שבינתיים מספרי החולים מזנק, מספרי המונשמים מזנק, ומתחילים לאבד שליטה באזורים האדומים בעיקר בערים החרדיות והערביות.

 

בד בבד, אדלשטיין ממשיך למשוך לסגר כללי שלא יועיל לכלום למעט בהזנקת מספר המובטלים ויקרב עוד טיפה את ישראל לאבדון כלכלי. זו כבר אחריותו של ישראל כץ, שבימים האלו הפך, הלכה למעשה, למתחרה על כס נתניהו אחרי עזיבתו שנראית קרובה מאי פעם.

 

שר הבריאות של מדינת ישראל שעדיין לא הפנים כי ניהול מגפה זה לא ניהול טקס הדלקת המשואות - נמצא בהכחשה מסוכנת. המשרד שלו גמור. בכיריו לא רוצים לשמוע על הקורונה וכבר הפצירו בו שיתחיל להאציל סמכויות. אבל הוא בשלו.

 

הסקרים שראה אתמול רק מחמירים את המצב: לא בגלל הירידה של הליכוד, אלא בגלל ההתחזקות המטאורית והמהירה של בנט.

 

כל מנדט לבנט, מרחיק את חלום ראשות הממשלה. השניים מתחרים בדיוק על אותו קהל יעד: כיפות סרוגות, ציונות דתית, ליכודניקים מסורתיים, הימין השורשי. בנט לא פחות עשיר ממנו, אבל הוא יותר צעיר, יותר כריזמטי, יותר מנוסה, יותר ביצועי, יותר החלטי, ועם הרבה יותר קבלות.

 

הפרויקטור החלל את מסע הבחירות שלו

 

ומה אמר "החתן" - רוני גמזו? שלא בטוח שלא יהיה סגר נוסף, אבל שהוא יעשה הכל שלא יהיה אחד כזה. וגם: שלא יהיו מדדים אובייקטיבים שיקבעו מה הם צעדי ריחוק חברתי הנדרשים והכל יקבע בהתאם לסיטואציה.

 

ומה לגבי המטרות שלו: קטיעת שרשראות הדבקה, הבדיקות, החקירות והבידודים - כולנו אחראים. כולנו צריכים לתת כתף. אחד מהדברים הברורים שעלו מדבריו של גמזו שהוא החל את המסע הבחירות שלו. הקריירה הפוליטית הרשמית התחילה אמש עם נאום נלהב גדוש בגינונים ובתנועות של פוליטיקאי משופשף.

 

פרויקטור הקורונה רוני גמזו. נאום נלהב של פוליטיקאי פרויקטור הקורונה רוני גמזו. נאום נלהב של פוליטיקאי

ייאמר לזכותו של גמזו כי הוא מעולם לא הסתיר את יעדו האמיתי בקריירה המפוארת שלו: להיות שר הבריאות של מדינת ישראל. את תכונות האופי הנחוצות יש לו למכביר וללא ספק הוא היה הדובר הכי מרשים וגם הכי אמין, תכונה שבימים אלה הפכה למשאב במחסור חמור.

 

גמזו הוכיח זאת גם אתמול כאשר הכריז כי בינו לבין אדלשטיין ולוי לא יהיו ריבים ומחלוקות והוא שיבח את כולם. לא היה ניתן להשתחרר מהמחשבה שיתכן כי זו הפעם הראשונה וגם האחרונה שהוא יחלק לשניים כאלו סופרלטיבים.

 

מהר מאוד הוא יגלה שלמרות שלא קיבל סמכויות ממשיות בפועל - הם יהפכו אותו לאחראי האולטימטיבי. ובהקשר של הסוגיה החמה ביותר בפארסת הפרויקטור - סוגיית הסמכויות - הבהיר גמזו כי בניגוד לכל קודמיו שהיו מועמדים לתפקיד ולא זכו בו, סמכויותיו בשטח (שאינן ברורות בכלל) אינן חשובות.

 

כי כאמור, עכשיו כולנו צריכים להתגייס, להירתם, לתת כתף, "להיכנס מתחת לאלונקה" – בלי לשאול שאלות. כעת מתברר כי הוויתור המתוחכם לסמכויות מוגדרות מלכתחילה, היה ה"מפתח" לקבלת התפקיד.

x