$
בארץ

נתניהו דורש תוספת של 3.3 מיליארד שקל לצה"ל

רה"מ העלה את הדרישה במסגרת דיון על תקציב הביטחון. לדבריו, התקציב הנוסף אמור לממן את "הפעילות השוטפת של צה"ל, המכשול ברצועת עזה ותחומים קריטיים נוספים שאינם סובלים דיחוי"

עמרי מילמן 13:3822.07.20

ראש הממשלה בנימין נתניהו דרש ממשרד האוצר להגדיל את תקציב הביטחון ב-3.3 מיליארד שקל היום, זאת במסגרת דיון בנושא תקציב הביטחון עם שר הביטחון בני גנץ, שר האוצר ישראל כ"ץ, הרמטכ"ל, ראש המל"ל, מנכ"לי המשרדים וגורמים נוספים. לפי משרד רה"מ התקציב הנוסף אמור לממן את "הפעילות השוטפת של צה"ל, המכשול ברצועת עזה ותחומים קריטיים נוספים שאינם סובלים דיחוי". 

 

מוקדם יותר החודש הודיע צה"ל כי בעקבות פערי תקציב תרגיל המעבר משגרה לחירום שתוכנן לספטמבר – יבוטל. הפער התקציבי המדובר נובע ממחלוקת בין משרד האוצר למשרד הביטחון. בעוד שמשרד האוצר מבקש לשמור על ההסכם שנחתם במסגרת התוכנית הרב-שנתית האחרונה שתקפה עד 2020 ולא להגדיל את תקציב הביטחון (שגם כך הגיע לשיא של כ-70 מיליארד שקל בעקבות הסכם כחלון-יעלון), בצה"ל דורשים מיליארדים נוספים במסגרת תוכנית רב-שנתית חדשה, שטרם סוכמה בין משרדי האוצר והביטחון או אושרה על ידי הממשלה.  

טנק מרכבה סימן 4 של צה"ל טנק מרכבה סימן 4 של צה"ל צילום: אפי שריר

 

לפי גורמים שנכחו בדיון צה"ל דרש תוספת תקציבית של 4.3 מיליארד שקל אולם זה נעשה בעיקר במטרה להגיע לפשרה שתביא להם מעל 3 מיליארד שקל. הכסף אמור להגיע כעת למערכת הצבאית עוד לפני שאושר תקציב ל-2020 כך שבפועל התקציב אמור להתקבל במסגרת התקציב ההמשכי שעומד על 400 מיליארד שקל (בעוד שתקציב 2020 אחרי שיאושר יעמוד על 412 מיליארד). משמעות הדבר היא כי התקציב יילקח מתקציבי המשרדים האחרים שייאלצו להתמודד עם תקציב נמוך אפילו יותר.

 

הבוקר נחשף ב"כלכליסט" כי למרות ההנחיה של החשב הכללי למשרדי הממשלה להקפיא את החזרי התשלום על קייטנות לכלל עובדי המדינה, בצה"ל מתעקשים להמשיך לשלם את ההטבה שיכולה להגיע לאלפי שקלים לאנשי הקבע גם השנה.

 

בתחילת החודש הוציא אגף החשב הכללי הנחיה לסמנכ"לי משאבי אנוש במשרדי הממשלה הקובעת כי "ועדת החריגים אינה מאשרת החזר בגין קייטנות לעובדי המדינה. הוועדה סבורה כי הוצאה בגין קייטנות לעובדי מדינה אינה חיונית בעת הזו ומסתכמת בעלות גבוהה לקופת המדינה שאינה עומדת בקנה אחד עם תכנון תקציב המדינה לשנת 2020".

 

במענה למכתב שהופץ על ידי חשכ"ל הודיע רמ"ט אכ"א מישל ינקו במכתב ליוסי איצקוביץ', סגן בכיר לחשב הכללי, כי הוא קבע שאותה הנחיה לא חלה על צה"ל. לטענתו, מאחר והתשלום עבור הקייטנות של ילדי אנשי הקבע נמצאת במסגרת ההוצאה על השכר בצה"ל היא בבסיס התקציב ולכן ההנחיה לא רלוונטית עבורם. עוד הוסיף כי ההקפדה על תשלום החזרים בגין הוצאה בפועל בלבד יושמה בצה"ל גם בתקופת התפשטות נגיף הקורונה".

 

עוד הוסיף כי "בתקופה מורכבת ומאתגרת זו, משרתי הקבע נדרשים להמשיך ולתפקד באופן שוטף ואף ביתר שאת. בשל כך, קיימת חשיבות להחזר הוצאות עבור משרתי הקבע שנדרשים לתשלום עבור מסגרת חינוכית לילדיהם, ואין מקום להימנע מתשלום ההחזר לו זכאי משרת קבע אשר נדרש בתשלום לקייטנה בפועל...".

 

על פי החוזר שמסדיר את החזרי עובדי המדינה עבור קייטנות אלה ניתנים עבור תשלום בפועל, כאשר המינימום עומד על 450 שקל, כל עוד ההורה העובד נושא בהשתתפות עצמית של לפחות 300 שקל. כאשר גובה הזכאות וטווח הגילאים המזכים (בין 3 ל-17) תלוי בכל משרד ומשרד. כך שמדובר בהטבה שיכולה להגיע לאלפי שקלים לעובדים עם כמה ילדים צעירים. לפי הערכות במשרדי הממשלה, לבד הטבה זו יכולה להגיע ל-35 מיליון שקל בשנה.

x