$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

ההטבה לעובדי המדינה הוקפאה - אך צה"ל נלחם על הקייטנות

בעוד שהטבת החזרי התשלום על קייטנות הוקפאה לכלל עובדי המדינה, בצה"ל מתעקשים להמשיך לשלם את ההטבה שיכולה להגיע לאלפי שקלים לאנשי הקבע גם השנה. דובר צה"ל: "ההסדר שחל בצבא לגבי תשלום החזרים עבור קייטנות הוא הסדר נפרד ושונה מההסדר הנהוג בשירות המדינה"

עמרי מילמן 06:5122.07.20

בעוד שהטבת החזרי התשלום על קייטנות הוקפאה לכלל עובדי המדינה, בצה"ל מתעקשים להמשיך לשלם את ההטבה שיכולה להגיע לאלפי שקלים לאנשי הקבע גם השנה, כך נודע ל"כלכליסט".

 

בתחילת החודש הוציא אגף החשב הכללי הנחיה לסמנכ"לי משאבי אנוש במשרדי הממשלה הקובעת כי "ועדת החריגים אינה מאשרת החזר בגין קייטנות לעובדי המדינה. הוועדה סבורה כי הוצאה בגין קייטנות לעובדי מדינה אינה חיונית בעת הזו ומסתכמת בעלות גבוהה לקופת המדינה שאינה עומדת בקנה אחד עם תכנון תקציב המדינה לשנת 2020".

 

לאור העובדה שעדיין לא אושר תקציב לשנה הנוכחית ומשרדי הממשלה פועלים לפי התקציב של 2019, כל הוצאה שאין לה מימון בבסיס התקציב למעשה צריכה לקבל אישור של ועדת החריגים שכן אם תקציב 2019 עמד על כ-400 מיליארד שקל, תקציב 2020 אמור לעמוד על 412 מיליארד שקל. על הפער הזה מנסות ועדות החריגים לגשר באופן נקודתי. אישורים לתקציבים נוספים הפכו השנה לקשים יותר לאור התקציב ההמשכי וכמובן משבר הקורונה. 

הרמטכ"ל אביב כוכבי הרמטכ"ל אביב כוכבי צילום: צילום מסך

 

במענה למכתב שהופץ על ידי חשכ"ל הודיע רמ"ט אכ"א מישל ינקו, במכתב ליוסי איצקוביץ', סגן בכיר לחשב הכללי, כי הוא קבע שאותה הנחיה לא חלה על צה"ל. לטענתו, מאחר והתשלום עבור הקייטנות של ילדי אנשי הקבע נמצאת במסגרת ההוצאה על השכר בצה"ל, הרי שהוא בבסיס התקציב, ולכן ההנחיה לא רלוונטית עבורם. עוד הוסיף, כי ההקפדה על תשלום החזרים בגין הוצאה בפועל בלבד יושמה בצה"ל גם בתקופת התפשטות נגיף הקורונה. "בתקופה מורכבת ומאתגרת זו, משרתי הקבע נדרשים להמשיך ולתפקד באופן שוטף ואף ביתר שאת. בשל כך, קיימת חשיבות להחזר הוצאות עבור משרתי הקבע שנדרשים לתשלום עבור מסגרת חינוכית לילדיהם, ואין מקום להימנע מתשלום ההחזר לו זכאי משרת קבע אשר נדרש בתשלום לקייטנה בפועל", כך ינקו.

 

על פי החוזר שמסדיר את החזרי עובדי המדינה, החזרים עבור קייטנות ניתנים עבור תשלום בפועל, כאשר המינימום עומד על 450 שקל, כל עוד העובד ההורה משלם השתתפות עצמית של לפחות 300 שקל. זאת, כאשר גובה הזכאות וטווח הגילאים המזכים (בין 3 ל-17) תלוי בכל משרד ומשרד. כלומר, מדובר בהטבה שיכולה להגיע לאלפי שקלים לעובדים עם כמה ילדים צעירים. לפי הערכות במשרדי הממשלה לבד היקף הטבה זו יכול להגיע ל-35 מיליון שקל בשנה.

 

ההתעקשות של צה"ל להמשיך ולשלם את תשלומי הרווחה לאנשי הקבע אינה מפתיעה, אולם צורמת במיוחד דווקא בתקופה זו, שכן בזמן שמאות אלפי שכירים הפכו למובטלים ועוד מאות אלפי עצמאים נדרשו לסגור את עסקיהם בגלל משבר הקורונה, השגרה בצבא נמשכה. אפילו עובדי המדינה נדרשו לצמצם את שכרם בחלק מהזמן, כאשר ישבו בבית על חשבון ימי החופש שלהם וללא תוספות שונות שיכולות להגיע ל-30% מהשכר. הרמטכ"ל אביב כוכבי אמנם דיבר על כך שגם צה"ל יידרש להכנס מתחת לאלונקה, אולם בפועל זה לא נראה כך בינתיים.

 

לפי דו"ח הממונה על השכר, בשנת 2018 שכרם של אנשי הקבע המובהק (כלומר ללא שנות הקבע הראשונות בהם המשרתים צעירים וללא השכלה, ומרביתם נשארים לתקופה קצרה) עמד השכר הממוצע על 22.4 אלף שקל בחודש, זאת כאשר באותה שנה השכר הממוצע במגזר הפרטי בגילאי 30 ומעלה עמד על 12.2 אלף שקל. לאור העבודה שמשבר הקורונה פגע בעיקר במגזר העסקי ודילג לגמרי על התנאים הסוציאליים של אנשי הקבע, נראה כי השנה הפערים רק יחריפו.

 

מעבר לכך, מוקדם יותר החודש הודיע צה"ל כי בעקבות פערי תקציב תרגיל המעבר משגרה לחירום שתוכנן לחודש ספטמבר – יבוטל. בצה"ל הדגישו כי התרגיל תוכנית המטכ"לי תוכנן לאור לקחים מנוהלי קרב של תוכניות אופרטיביות ולקחי תוכנית העבודה לשנת 2019, אולם העדיפו לבטל את האימון ולא לגעת בהטבת הקייטנות. הפער התקציבי המדובר נובע מהמחלוקת בין משרד האוצר לביטחון: בעוד שמשרד האוצר מבקש לשמור על ההסכם שנחתם במסגרת התוכנית הרב שנתית האחרונה שתקפה עד 2020 ולא להגדיל את תקציב הביטחון שגם ככה הגיע לשיא של כ-70 מיליארד שקל בעקבות הסכם כחלון-יעלון, בצה"ל דורשים מיליארדים נוספים במסגרת תר"ש חדש שטרם סוכם בין המשרדים או אושר על ידי הממשלה.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "ההחלטה שקיבלה לאחרונה ועדת חריגים שלא לאשר השתתפות בתשלומי עובדי המדינה לקייטנות אינה חלה על צה"ל. בהתאם להסכמות בין צה"ל לבין משרד האוצר לאורך השנים, ההסדר שחל בצה"ל לגבי תשלום החזרים עבור קייטנות הוא הסדר נפרד ושונה מההסדר הנהוג בשירות המדינה. בשירות הקבע משולם החזר הוצאות (חלקי) עבור גנים וקייטנות, רק כנגד הוצאה בפועל. לכן, לדוגמה, בחודשים מרץ-אפריל 2020 נדרשו משרתי הקבע להשיב את ההחזר בגין גני ילדים, אם נמצא שבסופו של דבר, בשל הנסיבות, לא שילמו בפועל לגני הילדים.

 

"בתקופה מורכבת ומאתגרת זו, משרתי הקבע נדרשים להמשיך ולתפקד באופן שוטף ואף ביתר שאת, תוך סיוע מתמיד לציבור ולמשק האזרחי, לצד מימוש משימות צה״ל להגנת המדינה. משכך, קיימת חשיבות להחזר הוצאות עבור משרתי הקבע שנדרשים לתשלום עבור מסגרת חינוכית לילדיהם. צה"ל פועל וימשיך לפעול למען זכויות משרתי הקבע ולא יאפשר פגיעה בהם או בתדמיתם. יחד עם זאת, צה"ל ער למציאות התקציבית ברמה הלאומית, ונוקט בצעדים לחסכון והתייעלות. בכלל זה, הוחלט כי בשנת 2020 לא יתאפשר למשרתי קבע לצאת לנופש במסגרת הזכאות השנתית. לסיום נבהיר כי צה"ל ינהל את השיח עם משרד האוצר בחדרים הראויים לכך".

x