$
בארץ

פרשנות

הפקידים באוצר לא ירצו לומר לכ"ץ את האמת

אחרי הנזיפה המיותרת של שר האוצר במנכ"לית שלו, אין לפקידיו שום סיבה טובה להגיד לו את האמת. בעיצומו של המיתון החמור ביותר מאז קום המדינה - זוהי בשורה רעה במיוחד לכלכלת ישראל

אדריאן פילוט 22:1218.07.20

אחרי ששר הבריאות יולי אדלשטיין ערך מסיבת יום הולדת המונית לאשתו - רגע אחרי שהכריז על מגבלות ליתר האוכלוסיה - והצליח לעורר געגועים ליעקב ליצמן, הערב כבר הגיע תורו של שר האוצר ישראל כ"ץ להזכיר לנו בערגה את קודמו משה כחלון. 

שר האוצר לשעבר כחלון הכניס אמנם את ממשלת ישראל לגירעון מיותר וביצע מדיניות כלכלית פופוליסטית, אבל לפחות הוא ידע לעמוד מול נתניהו - ולשלם על כך מחיר אישי. הערב הוכיח כץ - שבעצמו מתיימר להיות פעם ראש ממשלה - כי אפילו את התכונה הזו של "להיות גבר" - אין לו. 

שר האוצר ישראל כ"ץ שר האוצר ישראל כ"ץ צילום: אוראל כהן

 

"קשה לי להישאר אדישה לביקורת חסרת התקדים כלפי אנשי המשרד, ובפרט כלפי הממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור", צייצה הערב מנכ"לית משרדו של כ"ץ קרן טרנר אייל, אחרי שיאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה טען כי פקידי האוצר "מחבלים" (כך במקור - א"פ) ולא מעבירים את הכספים לעצמאים כדי להתסיס את העם נגד מדיניותו של נתניהו.

 

המהלך של טרנר הוא לא "אמיץ" אלא לא פחות ממתבקש: להגן על אחד מעובדיה הבכירים (למרות שמבחינה פורמלית טרנר ומרידור נחשבים למקבילים מבחינת "בכירותם"). מנכ"ל אוצר שלא יוצא להגנת פקיד שבסך הכל מבהיר כי הוא לא מסכים עם צעד שעליו הוחלט אך יבצע אותו על הצד הטוב ביותר - אין לו זכות קיום והוא לא יכול להישאר דקה נוספת בתפקידו.

 

קרן טרנר היא הפקידה הראשונה באוצר – ובציוץ שלה היא מסבירה ברהיטות אך בפשטות את מה שנתניהו וכ"ץ כבר שכחו - מה מטרתם וייעודם של פקידי ציבורי ושומרי סף. כ"ץ טעה פעמיים: הוא היה זה שהיה חייב לצאת להגנתו של מרידור ולהסביר כי חובתו של ראש אגף התקציבים הוא בסך הכל לעשות את מה שעשה, להגיד מה עמדתו ולהסביר מדוע. לא רק שכ"ץ התקרנף, אלא שהוא יצא במתקפה מיותרת על טרנר.

 

כדאי לכ"ץ להכיר כמה עובדות: אם הוא רוצה להיות ראש ממשלה ולהחליף את נתניהו, הוא יצטרך להתאמץ יותר (בהיעדר כריזמה ויכולות כמו שאותו הוא שואף להחליף). דרך אחת להצליח כשר האוצר היא לחקות את נתניהו בדברים הטובים שהוא עשה ב-2003 - אז קיבל החלטות הגיוניות, אמיצות ומתכוננות היטב.

 

 אחת הסיבות לכך שנתניהו הצליח לבצע את אותן החלטות היתה החיבור המצוין עם פקידי האוצר, לרבות יוסי בכר שהיה אז מנכ"ל המשרד, אורי יוגב, הממונה על התקציבים דאז וגם עם יעל אנדורן, אז סגנית לענייני רווחה. ללא חיבור טוב לפקידים, קשה לשר האוצר להצליח, וחיבור אין פירושו לעשות מה שהם אומרים לו לעשות. אבל כן, הוא חייב לתת להם גב.

 

לישראל כ"ץ אין ניסיון בניהול מדיניות מאקרו-כלכלי, והמשמעות של המהלך שביצע הערב היא שפקידים לא ירצו לייעץ לו ולתת לו עצה טובה – אלא יגידו לו רק את מה שהוא רוצה לשמוע. זו בשורה רעה לכלכלת ישראל שעוברת את המיתון החמור ביותר מאז קום המדינה, אבל בשורה לא פחות רעה לכ"ץ שנראה כעת שהתפקיד שקיבל גדול עליו בכמה מידות.

x