$
בארץ

דיווח שוטף

1,109 חולים אובחנו היום, שיעור הבדיקות החיוביות גבוה

עומד על 7.7%; ראש שירותי בריאות הציבור היוצאת, סיגל סדצקי, פרסמה הנחיות עדכניות לבידוד ביתי, מהן עולה כי יש להשלים את משך הבידוד גם את תוצאת בדיקת הקורונה שלילית; צה"ל החריף את ההגבלות לחיילים בעקבות העלייה בתחלואה בקורונה - חיילים שיוצאים לביתם לא ייפגשו עם יותר מחמישה אנשים

כלכליסט ו-ynet 20:4316.07.20

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

20:40 - נתוני הקורונה: 1,109 חולים אובחנו היום, שיעור הבדיקות החיוביות גבוה

 

1,109 חולי קורונה אובחנו היום בישראל. עוד ארבעה בני אדם נפטרו היום מהנגיף ומספר המתים בימי המגפה עלה ל-383 בני אדם. שיעור הבדיקות החיוביות מכל הבדיקות גבוה מאוד ביחס לימים האחרונים ועומד על 7.7%.

 

בישראל יש 24,956 חולי קורונה פעילים, מהם 203 במצב קשה ו-110 בינוני. מספר המונשמים עלה בשלושה והוא עומד על 58 בני אדם.  

 

20:15 - סדצקי מבהירה: "להשלים את הבידוד גם אם התוצאה שלילית"

 

ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות פרופ' סיגל סדצקי פרסמה הערב (יום ה') הנחיות עדכניות לבידוד ביתי שמהן עולה כי יש להשלים את משך הבידוד גם את תוצאת בדיקת הקורונה שלילית.

 

לעיון בהנחיות המלאות לבידוד ביתי - לחצו כאן

 

לדברי פרופ' סדצקי, שהתפטרה וצפויה לסיים את תפקידה בקרוב, בידוד חולים וחשודים לתחלואה בקורונה מהווה כלי חשוב בקטיעת שרשרת ההדבקה. לפיכך, יש להקפיד על הנחיות הבידוד במלואן ולהתחיל את הבידוד מוקדם ככל האפשר, עם היוודע הצורך בביצוע בידוד.

פרופ' סיגל סדצקי פרופ' סיגל סדצקי צילום: יואב דודקביץ

 

לנוכח העלייה המשמעותית בכמות החולים ובמספר בדיקות המעבדה המבוצעות בישראל, ביקשה סדצקי לרענן ולהבהיר לכל הסגל והמטופלים את הנחיות בידוד בית, בדגש על הנקודות הבאות:

 

1. מי שנבדק לקורונה, בשל היותו מגע של חולה מאומת או בשל תסמינים, נדרש להישאר בבידוד לפחות עד לקבלת תוצאת הבדיקה.

 

2. אם הנבדק נמצא בבידוד בעקבות חשיפה לחולה מאומת או מחלת חום, גם אם תוצאת הבדיקה שלילית, יש להשלים את תקופת הבידוד במלואה כנדרש על פי ההנחיות צו בריאות העם.

 

3. אם תוצאת הבדיקה לקורונה חיובית, על החולה להיכנס מיד לבידוד, ולהמתין להנחיות נוספות מקופת החולים ומשרד הבריאות.

 

4. בני בית נחשבים מגע הדוק זה לזה ולכן במקרה של קבלת תשובה חיובית עבור אחד מבני הבית, נדרשים כל בני הבית להיכנס לבידוד באופן מיידי, זאת עוד טרם ביצוע החקירה האפידמיולוגית.

 

לפני כשבוע הודיעה פרופ' סדצקי על התפטרותה מתפקידה כראש שירותי הבריאות - ומתחה ביקורת קשה על ניהול המשבר אחרי הגל הראשון. במכתב הארוך שהיא פרסמה היא פירטה כיצד לדעתה ניתן לבלום את המשך התפשטות המגפה, מתחה ביקורת גם על מדיניות האזורים המוגבלים, וטענה כי "קולותיהם של 'מכחישי הקורונה' הדהדו בחלק מהדיונים שבהם השתתפתי".

 

18:05 - צה"ל: חיילים שיוצאים לביתם לא ייפגשו עם יותר מחמישה אנשים

 

צה"ל החריף את ההגבלות לחיילים בעקבות העלייה בתחלואה בקורונה ואסר על חיילים שיוצאים לביתם להיפגש עם יותר מחמישה אנשים, ושהם בני משפחתו. בשבוע הבא תתקבל החלטה נוספת בעניין.

 

 

16:10 - רופאי בריאות הציבור: "סגר בסופי שבוע - החלטה חסרת היגיון אפידמיולוגי"

 

ועד איגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית התייחס לאפשרות של הטלת סגר בסופי שבוע ואמר כי מדובר בהחלטה חסרת היגיון אפידמיולוגי. "על מנת לשמור על אמון הציבור ועל בריאותו, קבלת ההחלטות חייבת להתנהל בשקיפות על בסיס נתונים ולא שיקולים פוליטיים". הוועד הוסיף כי "יש אסטרטגיות חלופיות שיאפשרו התמודדות טובה בהרבה עם המגפה באופן שנוכל לשמור על בריאות הציבור בהסתכלות רחבה ולאורך זמן".

 

15:00 - עיריית ירושלים מינתה נציג מל"ל לתכלול משבר הקורונה בעיר

 

עיריית ירושלים הודיעה על מינויו של נציג המל"ל, שלום אייזנר, לתפקיד פרויקטור לתכלול משבר הקורונה בעיר. בנוסף ביקשו בעירייה להעביר לידיהם סמכויות לניהול המאבק בנגיף בשטח הבירה. לפי העירייה, מאז תחילת הגל השני פונו כ-500 חולים בעיר לבתי מלון. 

 

14:15 - ישראל מפגרת אחרי העולם בחקירות אפדימיולוגיות

 

דו"ח של "מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה" שמפורסם הבוקר (יום ה') חושף עד כמה מפגרת ישראל מאחורי מדינות אחרות בכל הקשור למערך החקירות האפידמיולוגי שלה. המרכז, שהוקם על ידי אגף המודיעין בצה"ל, ממליץ להגדיל באופן משמעותי את מספר החוקרים ולחזק את הקשר בינו לבין גופי האכיפה. על פי המחברים, ההרחבה המתוכננת במאות בודדות של חוקרים עדיין משאירה את ישראל ביחס נמוך בין מתחקרים לתושבים בהשוואה למצב במדינות מערביות אחרות.

 

לקריאת הדו"ח המלא – לחצו כאן

 

חקירה אפידמיולוגית נועדה לגלות התפרצויות חדשות, לנטר את התחלואה ולסייע בקטיעת שרשראות ההדבקה. החוקר מברר את תנועותיו של החולה ומקבל תמונה מפורטת השאלה היכן היה ועם מי נפגש. האתגר המרכזי הוא לייצר חקירה מהירה ככל האפשר.

 

על פי הדו"ח, בישראל יש חוקר אפידמיולוגי אחד על כל 300 אלף תושבים (ולאחר התגבור המתוכנן צפוי היחס להשתפר ל-1 ל-30 אלף תושבים). ועדיין, מדובר בנתונים הרחוקים ממדינות מערביות אחרות: באנגליה מדובר בחוקר אחד ל-2,200 תושבים, בגרמניה ב-1 ל-4,000, בניו יורק ב-1 ל-6,200 ובמישיגן ב-1 ל-1,400. 

מחלקת קורונה בשיבא מחלקת קורונה בשיבא צילום: איי אף פי

 

גם זהותם של החוקרים שונה בין המדינות. בעוד בישראל מדובר באחיות אפידמיולוגיות וסטודנטים, במקומות אחרים בעולם הבודקים לא תמיד נמנים עם שירותי הרפואה. בניו יורק ומישיגן מדובר במתנדבים, ביפן ובגרמניה בחוקרים אפידמיולוגים ואחיות, ובאנגליה רק שליש מהחוקרים באים מתחום הרפואה והשאר מתנדבים.

 

בארה"ב, לדוגמה, הכשרת החוקרים נעשית באמצעות קורסים ייעודיים המועברים לתושבים. כך, אוניברסיטת ג'ון הופקינס השיקה קורס בן שש שעות ברשת על מנת להסמיך אזרחים לביצוע חקירות אפידמיולוגיות. בשיטה זו הוסמכו יותר מ-25 אלף אנשים לביצוע חקירות.

 

במדינות אחרות דוגמת אוסטריה ובריטניה הוקם מערך חקירות ממוכן שמאפשר למרבית הנחקרים לבצע בעצמם את מרבית ההליך באמצעות מילוי טפסים אינטרנטיים. המטרה היא לייעל את זמנם של צוותי החקירה, שיוכלו להפנות את משאביהם לאוכלוסיות מיוחדות שאינן נגישות לטכנולוגיה.

 

הדו"ח מתייחס גם לפריסה הגיאוגרפית של המערכים האפידמיולוגיים בעולם. מדינות רבות ובהן יפן, סינגפור, גרמניה וצ'כיה קיימים מאות מרכזי חקירות אזוריים. לשיטה זו, נטען, יש יתרונות משמעותיים כגון היכרות מעמיקה עם האוכלוסייה ומוקדי הסיכון שבה, והבנת השפות והתרבויות הנפוצות במחוז.

אחד המרכזים האפידמיולוגיים המחוזיים בגרמניה הצליח להכיל מקרה התפרצות בשכונת מגורים תוך שישה ימים בלבד: במהלך ימים בודדים אלו הוא הצליח לזהות את מקור ההדבקה ("מפיץ על"), להטיל סגר זמני בשכונה ולבצע בדיקות לכלל הנחשפים והמעגל השני שלהם.

 

מנגד, באנגליה ובאוסטריה המודל הוא ריכוזי יותר, והיתרון שלו הוא שהניהול האחוד של כלל החקירות מאפשר לנתח נתונים רבים וכך לגבש הבנה עמוקה ונרחבת יותר של ההידבקות.

 

המלצה נוספת של מחברי הדו"ח היא לשפר את מערך שיתוף הנתונים בין מערך החקירות האפידמיולוגית לבין גורמים כגון רשויות מקומיות, מערכי הבדיקות סרולוגיות, גופי מחקר וגופי האכיפה. "כאשר קיימים ליקויים בשרשרת זו, נראה שיעילות קטיעת השרשראות מואטת, ובמקרים מסוימים הדבר אף מביא להתפרצות הדורשת שימוש בצעדים כגון סגר", צוין. "כך קרה בלסטר שבבריטניה ובמלבורן שבאוסטרליה".

 

10:45 - השרים ידונו: התקהלות עד 10 אנשים, סגירת החופים, קייטנות, בתי כנסת ומסעדות

 

על רקע העלייה בתחלואה בנגיף הקורונה יקיים הבוקר (יום ה') ראש הממשלה בנימין נתניהו התייעצויות על רשימת צעדים מגבילים מחמירים שהגישו לו המועצה לביטחון לאומי (מל"ל) ומשרד הבריאות. בין השאר מדובר בהגבלת התקהלות ציבורית לעשרה אנשים בלבד, סגירת בתי כנסת, סגירת חופי הים, סגירת קייטנות ובתי ספר של החופש הגדול, סגירת מכללות ומעבר ללימוד מקוון, סגירת מסעדות והשארת משלוחים, סגירת בריכות, סטודיו וחדרי כושר וצמצום מסוים של התחבורה הציבורית.

 

הדיון אמור להתקיים ב-11:30 בהשתתפות גורמי מקצוע ושרים. ככל הנראה תתקיים בערב ישיבת ממשלה לאשר את שורת המגבלות שיגובשו בדיון.

אתמול אמר נתניהו שהנחה להציג לו צעדים שתוך 48 שעות יחלו לשטח את עקומת התחלואה. "אנחנו עושים הכול כדי להימנע מסגר מלא, אבל כדי להימנע מסגר מלא אני צריך את שיתוף הפעולה המלא שלכם אזרחי ישראל".

 

החופים ייסגרו? החופים ייסגרו? צילום: מוטי קמחי

 

10:30 - שירות התעסוקה: 3,000 דורשי עבודה חדשים נרשמו ב-24 השעות האחרונות

 

מהדיווח האחרון אתמול ועד היום ב-7:00 התקבלו בשירות התעסוקה 1,156 דיווחים על חזרה לעבודה, ובמקביל נרשמו 2,928 דורשי עבודה חדשים. מאז תחילת ההקלות לשחרור המשק מהסגר הראשון, ב-19 באפריל, התקבלו בשירות התעסוקה 403,902 דיווחים על חזרה לעבודה, ומנגד, נרשמו 161,194 דורשי עבודה חדשים. כיום רשומים בשירות התעסוקה 855,127 דורשי עבודה, מהם 574,241 בחל"ת. שיעור האבטלה עומד על 21.1%.

 

השוואת נתונים על בסיס שבועי (חדשים מול חוזרים לעבודה)

 

 

 

פער בין חוזרים לעבודה לחדשים

 

 

 

8:30 - שיא חדש במספר המאובחנים עם קורונה: 1,758 נדבקים ביממה

 

שיא חדש במספר המאובחנים עם קורונה נרשם אתמול (רביעי), לאחר ש-1,758 נדבקים חדשים אובחנו במהלך היממה החולפת. השיא הקודם נרשם ביום שני, עם 1,719 נדבקים שאובחנו.

 

בדיקת קורונה של שירותי בריאות כללית בשלומי בדיקת קורונה של שירותי בריאות כללית בשלומי (צילום: דוד חורש, דוברות כללית

 

 

על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר, בישראל 23,926 חולים פעילים, 198 מהם במצב קשה. 24,892 בדיקות בוצעו אתמול, וביותר מ-7% מהן התקבלה תוצאה חיובית.

 

בירושלים 3,410 חולים פעילים, בתל אביב 1,812, בבני ברק 1,729, בביתר עילית 789, בפתח תקווה 638, בבית שמש 518, בלוד 458, במודיעין עילית 400, באלעד 235 ובאשקלון 224.

 

בביתר עילית, שהסגר עליה הוסר אתמול, אובחנו בשבעת הימים האחרונים 496 נדבקים. אחוז הבדיקות החיוביות בעיר עומד בשבוע האחרון על 28%. למעשה על פי מרכז המידע והידע הלאומי של אמ"ן - אחד מכל 80 תושבים בעיר הוא חולה קורונה פעיל.

(ירון דרוקמן, אדיר ינקו)

 

תוכנית המענקים הממשלתית: "הכסף יועבר תוך ימים באמצעות הביטוח הלאומי"

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע אתמול בערב (יום ד') על חלוקת מענקים של בין 750 ל-3,000 שקל לאזרחי ישראל ברקע התפשטות נגיף הקורונה, וציין כי הורה לנקוט צעדים לטיפול בקורונה תוך 48 שעות. במסגרת התוכנית, משפחה עם ילד אחד 2,000 שקל, משפחה עם שני ילדים 2,500 שקל ומשפחה עם שלושה ילדים ומעלה יקבלו 3,000 שקל. כל אזרח שאינו נשוי ומעל גיל 18 יקבל 750 שקל.

 

נתניהו אתמול במסיבת העיתונאים שבה הציג את תוכנית המענקים לאזרחי ישראל נתניהו אתמול במסיבת העיתונאים שבה הציג את תוכנית המענקים לאזרחי ישראל צילום: לע"מ

 

 

בפתח דבריו אמר נתניהו: "הגל השני שאנחנו מדברים עליו תמיד כבר הגיע אלינו. אנחנו נאבקים בו בנחישות ובאחדות. אנו נוקטים צעדים בריאותיים וכלכליים. אני שומע את המצוקה". נתניהו הוסיף: "הערב אני מודיע על צעד משלים - תמיכה כלכלית נוספת לכל אזרחי ישראל. זה צעד שמתווסף לתוכנית הכלכלית שהצגנו לפני שבוע, ולצעדים שעשינו באפריל-מאי". לדבריו, "לפי הלמ"ס, הצעדים פעלו - ועשרות אלפי ישראלים חזרו לשוק העבודה".

 

הוא פנה לאזרחים ואמר: "תקבלו את הכסף תוך ימים באמצעות המנגנון של ביטוח לאומי. אבל קודם צריך לקבל את ההחלטה. אני בטוח שאקבל את התמיכה של בני והאחרים, אבל לא בטוח שלא נצטרך לעבור לחקיקה. אני מקווה שלא נחפש דרכים לעקוף את זה ומקווה שנסתפק בהחלטת ממשלה". הוא אמר כי הוא מצפה מכל סיעות הכנסת לתמוך בחוק כזה, במידה שיצטרכו להעביר את התוכנית לחקיקה.

 

 

x