$
בארץ

"נדגום כ-5,000 דגימות ביום בבתי האבות, שיבואו על חשבון מקומות אחרים"

פרופ' נמרוד מימון מנהל תוכנית "מגן אבות ואימהות" הודיע היום למנהלי בתי האבות והמוסדות הסיעודיים על שינוי באסטרטגיית ביצוע הבדיקות לגילוי קורונה: מעתה ייערך דיגום שבועי למטפלים ועובדים, כולל א-סימפטומטיים. זאת בעקבות המסקנות מתחקור אירועי ההדבקה בגל הראשון. בעקבות זאת הוא מעריך שכמות הבדיקות במוסדות תוכפל

עמיר קורץ 17:0215.07.20

מנהל פרוייקט "מגן אבות ואמהות", פרופ' נמרוד מימון, הודיע היום על שינוי באסטרטגיית ביצוע הבדיקות לגילוי קורונה בבתי האבות, המוסדות הסיעודיים ובתי הדיור המוגן.

 

 

 

במכתב שהוא שלח היום למנהלי המוסדות השונים, כתב מימון כי "השינוי יתבטא בכך שבמקום לדגום באופן אקראי 3,000 דגימות ביום למוסדות (עובדים ודיירים) נעבור לביצוע דיגום שבועי למטפלים ולעובדים בלבד, עובדים שעלולים להיות נשאי קורונה אסימפטומטיים ומקור הדבקה והתפרצות", כתב פרופ' מימון במכתבו. "להערכתנו דיגום שבועי כזה יוכל להביא לאיתור מוקדם של רוב הנשאים האסימפטומטיים, להביא לבידודם המיידי ולהקטין באופן משמעותי את אירועי ההדבקה בתוך המוסדות".

ד"ר נמרוד מימון ד"ר נמרוד מימון צילום: רחל דוד, סורוקה

 

פרופ' מימון כותב למנהלי המוסדות כי במהלך החודשיים האחרונים בוצע במנהלת מגן אבות ואימהות תחקור של אירועי ההתפרצויות במהלך הגל הראשון, וכי מהנתונים עולה שרוב אירועי ההדבקה היו ממטפלים אשר נדבקו בקהילה, מחוץ לשעות העבודה, נשאו את הנגיף אך לא הופיעו אצלם סימפטומים של המחלה, והרגישו מצויין. בעקבות זאת הם המשיכו להגיע לעבודתם כרגיל, והדביקו את הדיירים ישירות או שהדביקו את שאר חברי הצוות במוסד, והם אלה שהדביקו את הדיירים והמטופלים. לדברי פרופ' מימון, "בנוסף בלט לעין שעיקר האירועים המשמעותיים התרחשו במחלקות הסיעודיות, מחלקות התשושים ותשושי הנפש".

 

בשבועות האחרונים נשמעה ביקורת רבה על מדיניות הבדיקות בבתי האבות, הן מצד מנהלי המוסדות עצמם, מצד איגוד בתי האבות והדיור המוגן (א.ב.א) בראשות רוני עוזרי והן מצד משפחות הדיירים שהתאגדו תחת "קבוצת המאבק למען הורינו", ונאבקו רבות לטובת שינוי מדיניות הבדיקות בתקופה האחרונה. בין השאר הם השמיעו את הטענות בנושא בדיון שנערך לפני כשבועיים בוועדת הקורונה בכנסת, שבו השתתף גם פרופ' מימון.

 

כעת, נדמה שהביקורת נפלה על אוזניים קשובות. במכתבו מציין פרופסור מימון כי "ההבנה כי 30-40% מחולי הקורונה הם נשאים אסימפטומטיים, ושגל התחלואה הנוכחי בקהילה יביא לכך שהדבקות בתוך המוסדות הן כמעט בלתי נמנעות, הביאה אותנו להחלטה שיהיה נכון לשנות את אסטרטגיית ביצוע הדגימות".

 

עוד מנחה פרופ' מימון את מנהלי המוסדות לסקור את העובדים בכל מוסד על מנת לאתר מי מהם ייכנס לתוכנית הסקר השבועי: "אני סומך עליכם שכמנהלים אתם יודעים הכי טוב מי נמצא במגע עם מטופלים, מי מגיע באופן סדיר לתוך החדרים ואתם תגדירו הכי טוב מי יהיה חלק מהסקר". לדבריו, "ברור לי שהסקר יעורר אי נוחות אצל חלק מהעובדים שידרשו לדגימות שבועיות הכרוכות באי נוחות גופנית. עם זאת הסקר הוא האמצעי שיעניק לכם את הביטחון הרב ביותר שלא מסתובב בתוך המוסד עובד שהוא נשא קורונה אסימפטומטי שעלול להיות הגורם להתפרצות הבאה. על כן אבקשכם להקפיד בנושא, לא לוותר לאף עובד ולא לאפשר לעובדים שלא ביצעו את הדגימה השבועית להמשיך ולעבוד".

 

פרופ' מימון מעריך כי שינוי המדיניות יביא להגדלה משמעותית של כמות הדגימות של תכנית מגן אבות ואימהות, וכותב למנהלי המוסדות: "מדובר בכ-5,000, 6,000 דגימות ביום ואף יותר שיבואו על חשבון דגימות של מקומות אחרים. הנושא הועלה על ידי לדרגים הגבוהים ביותר במשרדי הבריאות והרווחה ואושר על ידם - מתוך הבנה שאתם נמצאים בחזית ואנו אמורים להיות במרכז העשייה הרפואית של מדינת ישראל".

 

עוד הוא מציין במכתב כי במקביל לביצוע סקר מטפלים ועובדים ימשיך המטה גם בניהול ההתפרצויות, ולדבריו, "אם ההחלטה הייתה לבצע סקירה מלאה כל חמישה ימים – כעת עברנו לסקירה מלאה בכל שלושה-ארבעה ימים על מנת לשבור את שרשראות ההדבקה יותר מהר".

 

בנוסף ציין מימון כי הוכנסה לפעילות מערכת לדיווח תוצאות הדגימות מהמעבדה המבצעת לחמ"ל מגן אבות ואימהות, ובנוסף התוצאות יגיעו ישירות למחשבים האישיים ולאפליקציות סלולריות של המנהלים הרפואיים, האחיות הראשיות והעובדים הנדגמים. לדבריו, "התקנה של הקישור שיינתן על ידי מד"א באופן חד פעמי בעת ביצוע הבדיקה במוסד - תאפשר לכם לצפות בתוצאות הדגימות בעת שידורן מהמעבדה לקופות החולים ולרופאים המחוזיים. שיטה חדשה זאת תשפר את לוחות הזמנים לקבלת התשובות, תחסוך לכם את הפניות למוקד מגן אבות ואימהות לבירור התוצאות ותקטין את העומס הרגשי המוטל עליכם בעת ההמתנה לתוצאות".

 

בסיום מכתבו למנהלי המוסדות מציין פרופ' מימון כי "למרות התקלות המתרחשות פה ושם בשבוע האחרון, אני יודע שתוך מספר שבועות בודדים אנו נהיה במקום אחר מבחינת היכולת להגן עליכם ועל המוסדות שתחת ניהולכם ונשפר מאוד את זרימת המידע בתוך המערכת. כולי תקווה שהשינויים שביצענו יביאו להקטנת שיעורי התחלואה במוסדות ולתחושת ביטחון גבוהה יותר שלכם המנהלים, של עובדיכם ושל בני המשפחות והדיירים".

x