$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

30% מעובדי חברת חשמל יעברו לעבודה קבועה מהבית

הנהלת החברה החליטה שיותר מ־3,000 עובדים יצאו עד סוף השנה מהמשרדים בעקבות סקר שקבע כי תפוקתם אינה נפגעת בעבודה מרחוק. בנוסף לחיסכון הצפוי בתפעול יצומצם בעתיד היקף המשרדים. המודל החדש אמור גם למשוך עובדים צעירים

ליאור גוטמן 06:5814.07.20

הנהלת חברת החשמל החלה לקדם מהלך משמעותי במסגרתו היא תעביר עד סוף השנה כ־30% מכוח האדם שלה לעבודה קבועה מהבית, כך נודע ל"כלכליסט".

 

מדובר על היקף של עד 3,600 עובדים מתוך 11 אלף המועסקים בחברה. עבודת המטה בנושא הוצגה רשמית השבוע להנהלת החברה, והכוונה היא להשלים את שורת האישורים הרגולטוריים והממשלתיים במהלך תקופת החגים הקרובה. מבחינת החברה יש למהלך מספר יתרונות, בהם: חיסכון בניוד עובדים ובהוצאות תפעול שונות כמו ארנונה מים וחשמל, כמו גם אפשרות עתידית להחזיק פחות בנייני משרדים.

 

 

 

על פי הערכות, החיסכון השנתי של חברת החשמל בעקבות המהלך עשוי להגיע לעד 20 מיליון שקל. בשלב הבא, שגם עליו דנים כעת, תתוכנן העסקת עובדים במודל של משרדים שיתופיים, בדומה לזה של WeWork. כלומר, דילול נכסי המשרדים של החברה ומעבר לעמדת עבודה שיכולה לשרת כמה אנשים לאורך השבוע. בשלב זה ועד העובדים של החברה אינו מביע התנגדות למהלך, כל עוד תנאי השכר והפנסיה של העובדים נשמרים ללא שינוי.

 

בחברה יציעו את אפשרות העבודה מהבית לקהל פוטנציאלי מתוך המועסקים הקיימים. בשלב הראשון כדי לאפשר להם להגיע לממוצע ראשוני של שני ימי עבודה בשבוע מהבית. בסקר פנימי שנערך בחברה עלתה המסקנה שלפחות 80% מקהל היעד ינצל את האפשרות.

 

היוזמה למעבר נולד מכורח המציאות: מאז תחילת משבר הקורונה כ־3,000 מעובדי חברת החשמל כבר עובדים מהבית באופן שוטף, בעיקר במקצועות השירות, הניהול או ההנדסה שאינם דורשים עבודה בשטח. בחברת החשמל החליטו להפוך את האילוץ למהלך קבוע ומאורגן יותר.

 

מוקד משיכה למהנדסים

 

בחברת החשמל תולים תקוות במודל החדש מסיבות נוספות. מנכ"ל החברה עופר בלוך מאמין שכדי לשמור על רלבנטיות כמקום עבודה גם לדור ה־Y ודור ה־Z, חייבים להציע מודל העסקה גמיש ומודרני שמותאם לדורות אלה. "חברת החשמל לא יכולה להישאר מאחור ולא להתאים את עצמה לשוק העבודה העתידי", אומר בלוך. "החלטנו לבחון כבר עכשיו איך יראה מודל משולב ביום שאחרי הקורונה. אין ספק שיש לזה השלכות פיננסיות. חיסכון הן למשק והן לחברה" הוא אומר.

 

לחברת החשמל יש תדמית של מקום עבודה מסודר ויציב אבל היא אינה נתפסת כתחליף לחברת הייטק נוצצת. החברה חייבת להעסיק מאות מהנדסי תוכנה, חשמל ואלקטרוניקה, ואלו יכולים למצוא בחלק מהמקרים תנאי עבודה טובים יותר במקומות אחרים. בחברת החשמל רוצים למשוך אותם אליה ופרט לשכר להציע גם מודל עבודה גמיש.

 

בחברת החשמל טוענים שמעבר לעבודה מהבית לא קיים בתרבות הארגונית של החברה, ולכן הדבר מחייב חוזה חדש בין העובד למנהלים שלו. מצד אחד מאמינים שהעובדים יכולים לעבוד מהבית גם בלי פיקוח צמוד, ומצד שני על העובדים יהיה לקבל על עצמם כלי מדידה של תפוקות וביצועים כל שבוע או חודש.  

 

מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך. "התאמה לשוק העבודה העתידי" מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך. "התאמה לשוק העבודה העתידי" צילום: אוראל כהן

 

שחרור קרקעות ונכסים

 

כאמור, העבודה מהבית בחברת החשמל החלה בתקופת הסגר, ונמשכה בחודשים האחרונים במטרה למנוע אפשרות להדבקה המונית. מה ששכנע את ההנהלה להתקדם הם מודל ההעסקה החדש היו שני אירועים שאינם קשורים אחד לשני. הראשון הוא שלהפתעת ההנהלה חלק מהעובדים ביקשו להמשיך עם המודל התעסוקה הכפוי, ובמקביל לא נרשמה ירידה בתפוקות.

 

האירוע השני היה קורס הכשרת מוקדני שירות 103 שהסתיים בחודשים האחרונים. בשל סגר הקורונה הקורס כולו, לאורך שבועיים וחצי, בוצע באמצעי למידה מרחוק ומבלי ש־40 העובדים החדשים יבקרו במשרדי חברת החשמל. השלמת הקורס והיכולת להכשיר ולהעסיק עובדים שכנעה את ההנהלה שיש משרות שאינן מחייבות ביקור פיזי יומיבמשרדי החברה.

 

הצלחת המודל בחברת החשמל תוכל להיות פתח להגדלת העסקה מהבית לכלל המגזר הציבורי. חברת החשמל היא אחת החברות הגדולות במשק, והטמעת מודלים דומים בתעשייה האווירית, רפאל, נמלי חיפה ואשדוד או רכבת ישראל עשויה לזלוג גם למשרדי הממשלה ולשפר את איכות החיים הכוללת. בנוסף, יקודם פוטנציאל של משרדי הממשלה ושאר החברות לשחרר נכסים שאין בהם צורך לטובת הציבור או להעמיד עתודות קרקע לבנייה במקומות אטרקטיביים.

x