$
בארץ

אסדת הגז תמר נכנסה לעשרת המזהמים ביותר

תמר מופיעה במקום השמיני בדו"ח המזהמים של המשרד לאיכות הסביבה ל־2018: "הפרה הוראות הדין הסביבתי בתחום חומרים מסוכנים וחריגות בדיגומי שפכים ומי ייצור". עוד בעשירייה: 5 מפעלים של עידן עופר

ליאור גוטמן 08:4209.07.20

אסדת תמר, של קידוח הגז שאמור היה להפחית את הזיהום הסביבתי, נכנסת לראשונה לעשיריה הפותחת של המפעלים המזהמים ביותר בישראל.

 

 

אסדת תמר מופיעה במקום השמיני ברשימת הגופים המזהמים ב־2018, שפירסם המשרד להגנת הסביבה. "לאסדה ניתן ניקוד גבוה על רכיב פוטנציאל ההשפעה על הסביבה, והיא הפרה את הוראות הדין הסביבתי בעיקר בתחום חומרים מסוכנים וכן חריגות בדיגומי השפכים ומי הייצור", נכתב בדו"ח.

 

עם זאת בדו"ח נכתב כי "המדד אינו משקף שיפור שחל בהשפעה הסביבתית של האסדה במהלך 2019 וצפוי להתבטא במדד הבא בעקבות התקנת מתקן לעיבוי והשבה של הגזים הנפלטים ביעילות הפחתה של 98%. המתקן פועל באופן מלא החל ממרץ 2019 ויעילותו נבדקה".

 יצחק תשובה ואסדת תמר. ב־2019 הותקן מתקן להפחתת הפליטות ב־98% יצחק תשובה ואסדת תמר. ב־2019 הותקן מתקן להפחתת הפליטות ב־98% צילום: אלבטרוס, משה בנימין

 

את המקום הראשון ברשימת המזהמים תופס מפעל רתם אמפרט, בבעלות החברה לישראל של עידן עופר. האירוע שהכריע את הכף לחובתם היה קריסת קיר בריכת הגבס והחומר החומצי שזרם לנחל אשלים.

 

במקום השני נמצא בית הזיקוק של פז באשדוד. "ב־2018 הוצא למפעל צו מנהלי בעקבות חריגות בפליטות לאוויר. כמו כן תועדו הפרות נוספות הכוללות חריגות תשתית תחזוקה לקויה", נכתב.

 

במקום השלישי ניצב בית הזיקוק בחיפה (בזן). "ב־2018 הורשע המפעל בפלילים על זיהום נחל גדורה וקישון בשפכים, אירוע שהתקיים עוד ב־2010. בנוסף בוצע שימוע למפעל על אירוע חומרים מסוכנים, והוצאו התראות על הפרות של חריגות בפליטה".

 

במקום הרביעי מפעל כרמל אולפינים: "תועדו במפעל הפרות הנוגעות לתפעול הלפיד ומתקני טיפול שמשמעותן השפעה על פליטות לאוויר".

 

את החמישיה הראשונה סוגרים מפעלי ים המלח, בעיקר בשל תחזוקה ובעיות זיהום אחרות. למעשה, אם בוחנים את העשיריה הראשונה של המפעלים, מגלים שחמישה מהם בבעלות עידן עופר.

 

"האנרגיות המזהמות צריכות לחלוף מן העולם", אמרה השרה לאיכות הסביבה גילה גמליאל. "ננקוט ביד קשה נגד המסכנים את בריאות הציבור והסביבה".

 

"מכי"ל שבשליטת החברה לישראל נמסר: "הדוח כולל נתונים עד 2018 ולכן אינם תקפים לימינו. כל מפעלינו נמצאים בשיפור משמעותי בעקבות השקעות עתק שבוצעו בתיאום עם המשרד. לגבי רתם אמפרט, מאז ביצענו פעולות שיקום בתיאום הרשויות והנחל נפתח למטיילים".

 

מקבוצת בז"ן נמסר: "צמצמנו בהתמדה בעשור האחרון את ההשפעה הסביבתית שלה בעשרות אחוזים כתוצאה ממדיניות סביבתית אחראית שהיא מנהלת. למעשה, חלקה היחסי של הקבוצה בהשפעה על הסביבה במפרץ חיפה הנו נמוך מאוד ועומד על 3%-11% בלבד, כך על סמך הדוחות המעודכנים ביותר של המשרד להגנת הסביבה".

 

מנובל אנרג'י נמסר, "במהלך שנת 2019 השלימה נובל אנרג'י פרויקט להפחתת הפליטות באסדת תמר (המרוחקת כ-24 קילומטרים מחופי ישראל, מחוץ למים הטריטוריאליים) בהשקעת עתק של כ- 135 מליון שקלים. למערכת פוטנציאל הפחתה של 98% בהיקף הפליטות. יודגש כי גם בטרם הפעלת מערכת הפחתת הפליטות בתמר, לא היתה לאסדה השפעה על איכות האוויר בחוף. נובל אנרג'י ממשיכה להתמקד באספקה בטוחה ואמינה של גז טבעי נקי לשוק המקומי והאיזורי, שיחליף את הפחם המזהם ויביא לשיפור באיכות האוויר של אזרחי ישראל".

 

מפז סירבו להגיב.

x