$
דעות

דעה

קנאביס רפואי: להביט על המטופלים ולא על הבורסה

בהתמקדות של שוק הקנאביס הרפואי אחר היעדים הנכספים של ייצוא או הנפקות בבורסה, נדמה שהמטופלים נשארו מאחור – והם נאלצים לסבול משורה של בעיות וכשלי שוק. הפתרון המתבקש הוא הסדרת השוק באמצעות הרחבה ומיסוד המחקרים הקליניים כדי למזג בין הקנאביס הרפואי לעולמות הפארמה

יעקב מולכו 11:4208.07.20

אנו נמצאים בפתחה של אחת המהפכות הגדולות בתחום הרפואה. בשנים האחרונות הפכו טיפולים רפואיים מבוססי קנאביס למוכרים ברחבי העולם, הן מצד מערכות הרפואה והן מצד המטופלים. אלה וגם אלה מבינים שבמקרים מסוימים, מוצרי הקנאביס יכולים להיות בטוחים ויעילים הרבה יותר מתרופות "רגילות".   

ישראל הבינה זאת בשלב מוקדם יחסית והתירה את השימוש בקנאביס רפואי לפלח הולך וגדל של מטופלים שמקבלים את הטיפול לצד או אף כתחליף לטיפול התרופתי. אולם במלאכת הסדרת השוק והיכולת להפוך אותו לבר קיימה, לצד המרוץ אחר היעדים הנכספים של ייצוא או הנפקות בבורסה, נדמה שדווקא המטופלים נשכחו מאחור.

 

אלה סובלים כיום משורה של בעיות וכשלי שוק הקשורים בעלות הטיפול ובהבטחת איכות המוצרים הבאים על חשבונם ומזיקים למוניטין של השוק וליכולת שלו להתבסס.

 

חוות גידול קנאביס של חברת בטר חוות גידול קנאביס של חברת בטר צילום: הילה כדי

בהיבט של עלות הטיפול, אם עד לפני כשנה מחירי הקנאביס הרפואי נקבעו על ידי הרגולטור כמחיר אחיד וללא תלות בכמות המסופקת, בהסדרה החדשה השוק נפתח והמחיר משתנה בהתאם להארכת שרשרת הגידול והאספקה, כמו גם לצרכי החברות, המתאימות אותו לצרכי הגידול, ולהשקעה במחקר ובפיתוח.

 

הקנאביס צריך להיות נגיש לכל

 

הקפצת המחירים לרמתם הריאלית הוא צעד מחויב המציאות, שכן חברות הקנאביס הרפואי סבסדו במשך עשור את המחיר לצרכן. ואולם השינוי במחיר מוביל לפגיעה באלפי מטופלים שיתקשו לממן את הטיפולים. המחשבה שאם לא תוכל לרכוש שמן קנאביס לבנה חולה האפילפסיה או שהקשיש יצטרך לסבול מכאבים בהעדר יכולות כלכליות לרכוש את הקנאביס הרפואי המתאים לו, היא בלתי נסבלת. לאמונתנו שהקנאביס צריך להיות נגיש לכל.  

יעקב מולכו, מנכ"ל בטר יעקב מולכו, מנכ"ל בטר צילום: הילה כדי

 

בעיה נוספת מולה השוק מתמודד נוגעת באיכות המוצרים המשווקים. אמנם, משרד הבריאות עשה יחד עם חברות הקנאביס כברת דרך והציף רף גבוה של תקינה המחייבת כל חברה מקומית. אולם איכות זו אינה עומדת עוד בקנה אחד עם המגמות העכשוויות בעולם, ובעיקר בכל הקשור בפיתוח אלטרנטיבה של גידולים בשיטות אורגניות.

 

בעוד שבשווקים מתקדמים יותר חברות עוברות לגידולי קנאביס רפואי ללא כימיקלים, בישראל אין עדיין הכרה ותקן ייחודי לחברות מקומיות שמשקיעות משאבים בוויתור על השימוש בחומרים כימיים. במקביל, הודות לביקושים הגדלים למוצרי הקנאביס הרפואי, קיימת עלייה בהיקף היבוא של מוצרים אלה מחו"ל, ואלה זוכים לפיקוח מקל יותר מהגידולים המקומיים.

 

מכאן, שנוצר פער שלילי באיכות בין הטיפולים המיוצרים בארץ לאלה המיובאים מחו"ל שספק אם המטופלים מודעים להם.

 

גידול קנאביס בחווה של בטר. איך מוזילים עלויות למטופלים גידול קנאביס בחווה של בטר. איך מוזילים עלויות למטופלים צילום: הילה כדי

הפתרון המתבקש לרוב כשלי השוק היום הוא הסדרתו באמצעות הרחבה ומיסוד המחקרים הקליניים, מסלול אשר ימזג בסופו של דבר בין הקנאביס הרפואי לעולמות הפארמה. הרחבת המחקרים הקליניים בישראל תביא בסופו של דבר לבשורה אמיתית לשוק ולמוטפלים.

 

ראשית, בהכרה דפאקטו בבטחון וביעילות של הטיפול, כך שבעתיד קל יהיה למדינה לסבסד את הטיפולים ולהוזיל את העלויות עבור המטופל. שנית, בקידום מהפכת המיזוג שבין קנאביס לפארמה, ויצירת יתרון תחרותי משמעותי לחברות קנאביס ישראליות בשוק הגלובלי כחברות התרופות של הדור הבא.

 

טיפול יעיל בילדים חולי אפילפסיה

 

על הפוטנציאל העצום בתחום יעיד השימוש ב-CURE E.P, אחד מהטיפולים הרפואיים הבולטים של חברת "בטר", שהתגלה כיעיל לטיפול בילדים חולי אפילפסיה. הטיפולים הפרמקולוגיים הזמינים כיום אינם עובדים על כשליש מהסובלים מהמחלה, עובדה המותירה מיליוני ילדים חולים ללא מענה אפקטיבי.

 

בשונה מחברות תרופות שעושות מחקר בהשקעה של עשרות מיליונים ורק אז מגיעות למטופל, חברות הקנאביס המובילות מתחילות במטופלים ורק בהמשך פונות למחקר הקליני. וכך, בהתבסס על הניסיון הקליני שצברה בטר באמצעות הענקת מאות אלפי טיפולים במשך עשור, לאחרונה קיבלה החברה אישור מהרגולטור האוסטרלי לערוך ניסוי קליני שלב 2 עבור ילדים חולי אפילפסיה, שיזכו סוף-סוף לטיפול בעזרת ה-CURE E.P.

 

זאת רק דוגמה אחת לגודל הציפיות מהמיזוג חסר התקדים בין עולמות הקנאביס והפארמה.

 

אבל עד שנקטוף פירות במסלול המיזוג בין הקנאביס לפארמה, אנו מאמינים כי יש מקום לסבסד כבר היום טיפולים שבטיחותם ויעילותם כבר מוכחת מזה שנים ולהשאיר על כנו את המחיר הריאלי שמגלם את עלויות הגידול והפיתוח הגבוהות.

 

כמו כן, עלינו לגזור יחס שווה בתנאים שבין המוצרים המקומיים למיובאים על מנת לשמור על רמה אחידה, ולספק הכרה בשיפורים באיכות, לרבות גידולי קנאביס רפואי אורגניים.

 

אם נשכיל לבצע את כל המהלכים הללו בעת הנוכחית נדע להבטיח צמיחה מואצת ובטוחה של השוק ותמורה למטופלים שהם, אחרי הכל, הסיבה שבגללה מיסדנו את פעילותנו מלכתחילה.

 

יעקב מולכו הוא מנכ"ל בטר ישראל מחלוצות ענף הקנאביס הרפואי בישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x