$
בארץ

יתרות המט"ח של בנק ישראל ממשיכות לגדול - הגיעו ביוני ל-147 מיליארד דולר

מדובר בגידול של 4.8 מיליארד דולר לעומת סוף מאי - שיא חדש בהיקף היתרות; עיקר העלייה ביתרות המט"ח מוסברת על ידי בנק ישראל בספיגת אשראי דולרי לטווח קצר בהיקף של 2.3 מיליארד דולר מהמערכת הפיננסית

עמרי מילמן 18:5107.07.20

יתרות מטבע החוץ של בנק ישראל הגיעו בסוף חודש יוני השנה ל-147.3 מיליארד דולר, גידול של 4.8 מיליארד דולר לעומת סוף מאי. מדובר למעשה בשיא חדש בהיקף היתרות שאמנם מאופיינות בעלייה חודשית קבועה, אולם עם תחילת המשבר החל הבנק להשתמש בכמה מיליארדי שקלים במטרה לשמור על נזילות השווקים - מה שהביא לירידה חדה מ-131 מיליארד דולר בסוף פברואר ל-126 מיליארד דולר.

 

 

עיקר העלייה ביתרות המט"ח מוסברת על ידי בנק ישראל בספיגת אשראי דולרי לטווח קצר בהיקף של 2.3 מיליארד דולר מהמערכת הפיננסית. לאחר שהלווה מיליארדי דולרים למערכת הבנקאית בחודש שעבר היקף ההלוואות היה מצומצם יותר מאשר בשיא המשבר מה שהגדיל את כמות הדולרים שמחזיק בנק ישראל.

 

בנוסף נעשו רכישות מט"ח על ידי הבנק בהיקף של 1.4 מיליארד דולר ושיערוך של יתרות המטבע (שאינו דולרי) הביא לעלייה בסך היתרות של 1.5 מיליארד דולר. במקביל קוזזה העליה בהיקף של 0.46 מיליארד דולר בעקבות העברות של הממשלה לחו"ל (בכובעו כבנקאי של הממשלה).

בניין בנק ישראל בניין בנק ישראל צילום: רויטרס

 

 

במקביל, דיווח הבנק על התקדמות התוכניות שהשיק במטרה להתמודד עם משבר הקורונה. מהדיווח עולה כי היקף עסקאות הריפו (החלף) במסגרתם גופים פיננסים מקבלים הלוואות מבנק ישראל בעבור אג"ח ממשלתי כבטוחה עמד על 1.5 מיליארד שקל (בדומה לסוף מאי) כלומר לא נרשם שינוי משמעותי בפעילות זו בחודש האחרון.

 

עסקאות החלף דולר שקל שנועדו למנוע ביקוש חריג לדולרים עמדו על 4.5 מיליארד דולר, לעומת 6.8 מיליארד בסוף מאי ו-7.5 מיליארד במרץ ובאפריל. היקף הרכישות המצטבר של האג"ח הממשלתי עמד בסוף יוני עד 23.4 מיליארד שקל (עליה של 4.2 מיליארד בהשוואה לסוף מאי). אתמול הודיע בנק ישראל כי יחל גם ברכישות של אג"ח תאגידיות במטרה להפחית את הריבית בה חברות מגייסות אשראי בשוק ההון.

x