$
בארץ

הממשלה אישרה: אולמות, חדרי כושר ומועדונים ייסגרו; הקייטנות יפעלו רק עד כיתה ד'

ברים, חדרי הכושר, אולמות האירועים והתרבות ייסגרו עקב הזינוק במספר הנדבקים; מספר הנוסעים באוטובוסים יוגבל ל-20; המסעדנים: "נעביר האחריות על 150 אלף עובדים לממשלה"; נתניהו: "אנחנו כפסע מסגר מלא"

איתמר אייכנר, ynet 16:0806.07.20
הגבלות על מוסדות תרבות הפנאי והבילויים: הממשלה אישרה בצהריים (יום ב') את סגירתם של אולמות האירועים, הברים והמועדונים. גם חדרי הכושר, אולמות התרבות והבריכות הציבוריות ייסגרו. מנגד, חופי הרחצה, הישיבות והמסעדות יישארו פתוחים. השרים החליטו להגביל גם את מספר הנוסעים באוטובוסים ל-20 ולאסור בהם את הפעלת המזגנים.

 

 

על-פי המתווה שאושר לפתיחת המסעדות, תתאפשר ישיבה של מקסימום 20 סועדים בתוך המסעדה ועוד 30 בחוץ. השרים החליטו גם לקבל את הצעת יו"ר ש"ס אריה דרעי, והותירו את בתי התפילה פתוחים עם הגבלה של עד 19 מתפללים, בניגוד להמלצת משרד הבריאות שקרא לסגור אותם.

אולם אירועים אולם אירועים צילום: טל שחר

 

 

זו רשימת ההגבלות שאישרה הממשלה:

 

אולמות אירועים, מועדונים וברים - ייסגרו

 

חדרי הכושר והבריכות הציבוריות - ייסגרו

 

אולמות התרבות - ייסגרו

 

מגבלות באוטובוסים: עד 20 נוסעים, חובת פתיחת חלונות ואיסור על הפעלת מזגנים

 

מגבלות בבתי תפילה: עד 19 מתפללים במבנה

 

מגבלות במסעדות: 20 איש בפנים ועוד 30 בחוץ

 

ביה"ס של החופש הגדול ופעילויות קיץ לילדי הגנים עד כיתות ד' בלבד

 

התכנסויות והתקהלויות: עד 20 משתתפים, שמירת מרחק של שני מטרים ועטיית מסכות

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו הזהיר בישיבת הממשלה כי "אנחנו כפסע מסגר מלא", וראש הממשלה החליפי בני גנץ אמר כי "נדרשים צעדים דרסטיים כדי למנוע צעדים יותר דרסטיים, ובתנאי שיהיה שיפוי ופיצוי כלכלי מהיר ואפקטיבי".

 

נתניהו הוסיף בפתח הישיבה כי "המגפה מתפשטת, זה ברור כשמש. היא עולה בעלייה תלולה מדי יום, היא סוחבת איתה, בניגוד למה שנאמר לנו, שובל של חולים קשים. היום יש כ-90 חולים קשים, וזה מכפיל את עצמו כל ארבעה ימים. אם לא נפעל עכשיו - אנחנו נקבל מאות, ואולי למעלה מאלף חולים קשים בשבועות הקרובים, דבר שישתק את המערכות שלנו".

 

נתניהו נתניהו

 

 

עד עתה, בבתי התפילה יכולים היו להתפלל מקסימום 50 בני אדם. בשבוע שעבר משרד הבריאות היה זה שביקש להפחית את מספר המתפללים המקסימלי ל-20, אך הוא נתקל אז בהתנגדות עזה. כעת למעשה חזרו השרים לאותה הצעה מקורית של משרד הבריאות, שבינתיים כבר ביקש לסגור אותם.

 

סוגיית סגירת בתי התפילה עמדה גם במרכז הדיון בישיבת הממשלה. משרד הבריאות, כאמור, ביקש לסגור אותם, מחשש שהם יהוו מוקדי הדבקה. השרים התרעמו על כך שמתקיים חוסר הלימה בין הרשימה האדומה של משרד הבריאות לבין ההמלצות שהובאו לממשלה. הם תהו איך שונים בתי הכנסת מחדרי הכושר, והשר שטייניץ אף דרש כמה וכמה פעמים לסגור את בתי הכנסת. בשלב מסוים התרגז השר ליצמן וצעק: "עברו כבר שתי דקות ולא אמרת לסגור את בתי הכנסת. תעזוב אותם!".

 

בישיבה הוחלט כי בתי המלון לא ייסגרו אך יופעלו תחת הגבלות. השרים התעמתו סביב אחת ההמלצות של משרד הבריאות - סגירת חדרי האוכל בבתי המלון. שר התיירות אסף זמיר אמר שמדובר בדרישה אבסורדית לאור נתוני ההדבקה הנמוכים, כלשונו, במלונות. "הם סופר מקפידים. אם ייסגרו חדרי האוכל מה יעשו בתי המלון?", תהה זמיר. בהגבלות שאישרו השרים הוחלט שבחדרי האוכל במלונות ישהו 20 בני אדם, אולם לבסוף סוכם שמשרד התיירות יגבש תו סגול מחמיר שיאפשר להמשיך להפעיל את חדרי האוכל בלי צמצום הנוכחים. 

 

בישיבת הממשלה הציג המטה לביטחון לאומי הצעה להחזרתה של מגבלת 20 הנוסעים באוטובוסים בתחבורה הציבורית, שכאמור אושרה לבסוף על-ידי השרים, בנוסף לאיסור על הפעלת המזגנים. שרת התחבורה מירי רגב יצאה בתקיפות נגד ההצעה. "אני מתנגדת להגבלה על התחבורה ומבקשת כמה ימים להתארגנות", אמרה.

 

במקביל, שר החינוך יואב גלנט התנגד בתוקף לדרישה לסגור את "בתי הספר של החופש הגדול", ועמדתו התקבלה. הוחלט כי המסגרות והקייטנות לילדי הגנים עד כיתות ד' יישארו פתוחות.

 

 

איציק שמולי איציק שמולי צילום: עמית שעל

 

שר העבודה והרווחה איציק שמולי דרש בישיבה כי במקביל לכל החלטה על סגירה או צמצום של ענף, יוחלט גם על מתווה פיצוי. ראש הממשלה בנימין נתניהו קיבל את הצעתו וקבע כי תוך 48 שעות יוצג מתווה הפיצוי לעסקים שייסגרו. לדרישת שמולי הצטרפו שבעה שרים. "אם סוגרים אז מפצים. חלק מהציבור ממילא נמצא באובדן אמון. לכל החלטה שתתקבל כאן לסגור או לצמצם ענפים חייבים להצמיד מתווה ברור של פיצוי, אחרת פוטנציאל הנפץ הציבורי הוא בשמיים, ובצדק", אמר.

 

שר הכלכלה עמיר פרץ הציג בישיבה מתווה שונה מזה של משרד האוצר. את המתווה הוא כינה "מגבילים ומפצים", ואמר כי עיקרו לקבוע מראש שענפים שלא צפויים להיפתח כמו התרבות, האומנות, התעופה והתיירות - יזכו למתווה פיצוי ברור לפיו ישולמו לעסקים אחוזים מגובה ההפסד השנתי שלהם.

 

פרץ הציע גם להחיל מודל על חברות שמגבילות את מספר העובדים שלהן, שבמסגרתו תשלום החל"ת עובר למעסיק, וזה ממשיך לשמור על העובד ומשלם לו שכר. במקרה שהמעסיק מחליט להחזיר את העובד לשליש משרה - הוא מחזיר אותו לעבודה, וכל זאת בזמן שהמדינה תמשיך לשלם למעסיק את דמי החל"ת עבורו. המטרה, כלשון פרץ, תהיה האינטרס להחזיר את העובד.

 

שרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה קראה להקים מרכז שליטה שיפקח אחר הפיצוי והמענקים. "כפי שמוקם מרכז במשרד הבריאות, אני מבקשת להקים מרכז שיעקוב אחר יכולת ביצוע ומימוש הפיצוי והמענקים בפועל והסרת בירוקרטיות", אמרה. "יש צורך בהסברה אינטנסיבית".

 

ההחלטה להחמיר את ההגבלות מגיעה בעקבות סקירה של פרופ' אלי וקסמן, ראש הצוות שמייעץ לראש הממשלה נתניהו ולמל"ל. בסקירה הציג וקסמן לשרים תמונה עגומה, שלפיה עליהם לקבל החלטות מיד ולא בעוד שבועיים.

 

בכיר במשרד הבריאות אמר אתמול כי אם הממשלה הייתה מקשיבה להתרעות שהוצגו בפניה לפני שבוע ושבועיים, לא היינו מגיעים למצב הזה. "כולם התבשמו שיש מעט חולים קשים. אמרתי, חבר'ה, זה יעלה. זה בלתי נמנע. בארבעת הימים הראשונים של יולי קיבלנו יותר חולים קשים מאשר בכל חודש מאי. אם היום מקיימים סגר מלא, הווירוס ממשיך לדגור. הווירוס לא אומר כן המפקד ועוצר, ולכן כל המתנה מגדילה את מספר החולים החדשים, החולים הקשים, המונשמים והמתים".

 

על פי דו"ח מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה, אתמול אובחנו 817 נדבקים בנגיף הקורונה. בסך הכול בוצעו 17,752 בדיקות, שמהן 4.6% היו חיוביות. עם מוקדי הקורונה החדשים נמנות קריית מלאכי ורמת השרון, וברמת הסיכון הגבוהה ביותר לפי הדו"ח נמצאות בני ברק וביתר עילית.

 

לפי הנתונים, מאז הגיע הנגיף לארץ נדבקו 30,100 ישראלים. מספר הישראלים שבבידוד, לפחות לפי הנתונים הרשמיים, הוא 40,250. על-פי נתוני משרד הבריאות, מספר הנפטרים מהנגיף עומד על 331. מצבם של 89 מחולי הקורונה מוגדר קשה, ו-30 מהם מונשמים.

 

המסעדנים מעבירים את האחריות על 150 אלף עובדים לממשלה

 

המסעדנים הגיבו בצורה נחרצת להחלטת הממשלה על ההגבלות החדשות במסעדות ובברים ובאיגוד המסעדות הודיעו כי הם מסירים אחריות לגבי 150 אלף עובדי התעשייה ומעבירים את האחריות עליהם לממשלה.

 

שי ברמן, מנכ״ל איגוד המסעדות מסר עם פרסום ההחלטה של הממשלה היום: "החלטת ממשלת ישראל היום, היא למעשה צו סגירה לתעשיית המסעדות בישראל. ממשלת ישראל כשלה בשלושת החודשים האחרונים בהערכות לגל נוסף של הדבקויות ונכשלה כישלון קולוסאלי, בדומה לתחילת המשבר, בטיפול בהיבט הכלכלי".

 

"ההחלטה להגביל את כמות הקהל לחמישים איש, ללא התייחסות לגודל העסק, מבטאת היסטריה ואין לה הצדקה בריאותית לאור נתוני ההידבקות הזעירים במסעדות. לדאבוננו, אנחנו נאלצים להסיר אחריות לגבי 150,000 עובדינו האהובים, שממשלת ישראל תצטרך למצוא עבורם פיתרון. אנחנו חרדים לגורלם של מעל 10,000 יזמים בתחום, שיצאו בימים הקרובים לרחובות עם שק של חובות וללא כל ביטחון סוציאלי, עקב התנגדותה של ממשלת ישראל, להעניק לה כזה״.

 

 

x