$
בארץ

הכנסת אישרה את חוק איכוני השב"כ

החוק עבר ברוב של 53 ח"כים מול 38 מתנגדים. הוא מאפשר לשב"כ להפעיל את כלי המעקב שלו נגד אזרחים ישראלים במסגרת המאמצים להגביל את התפשטות הקורונה; ח"כ יוסף ג'בארין: "מישהו יכול להבטיח שהמידע שייאסף ישמש רק לענייני קורונה כשהוא נאסף על ידי גוף שיש לו מטרות אחרות לגמרי?"

עומר כביר 21:5101.07.20

השב"כ חוזר לטלפון שלכם: הכנסת אישרה הערב (ד') בקריאה שנייה ושלישית את החוק שמאפשר לשב"כ להפעיל את כלי המעקב שלו נגד אזרחים ישראלים במסגרת המאמצים להגביל את התפשטות הקורונה.

 

 

 

 

53 ח"כים תמכו בהצעת החוק, לעומת 38 מתנגדים. החוק אושר בלוח זמנים מהיר, בלחץ הממשלה, על רקע הזינוק במספר המאובחנים כנשאי קורונה וכישלון הממשלה ומשרד הבריאות להקים מערך חקירות אפידימיולוגיות ובדיקות יעיל שיאפשר לקטוע את שרשרת ההדבקה במהירות וללא צורך להעזר בשירותים החשאיים.

 

בימים הקרובים צפוי להסתיים הפיתוח של אפליקציית מגן 2, ששימוש נרחב בה ייתר לחלוטין את הצורך בשב"כ, אך חרף זאת החוק שאושר לא כולל סייגים להפסקת ריגול השב"כ במקרה שהשימוש במגן 2 מגיע לרף מסוים.

 

לפי החוק, הממשלה רשאית להפעיל את שב"כ לצורך סיוע לחקירות האפידמיולוגיות לפי אחד משלושה תנאים: מקרים פרטניים וייחודיים שבהם לא ניתן להשלים את החקירה באמצעים רגילים, במקרים שבהם מספר הנשאים החדשים שמזוהים גבוה מ-200, או "נסיבות חריגות" אחרות.

 

 

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: דוברות המשטרה

 

במהלך הדיון אמר ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד) בסרקזם שעם 25 מונשמים השב"כ לא מספיק וצריך לגייס את הצבא. "שיעצרו מי שהולך ברחוב בלי מסיכה, בוא נכניס שוטרים לבתים כדי לוודא שיש מדחום בכל בית", הוא הוסיף. "ואם כבר השוטרים נכנסים לבתים נאפשר לעשות מבחני פתע, לראות אם אנשים מבינים את ההוראות שנתנו לפני כמה דקות ואם מישהו עונה לא נכון לא נכניס אותו לכלא, כי אנחנו לא מטורפים, ניתן לו קנס. ואם כבר עושים את זה כדי להציל את ישראל מהקורונה, יש עוד פשעים. השב"כ יכול לוודא מתי כל אחד עובר את המהירות המותרת בכביש, ואז אפשר לתת קנס ולהחרים את האוטו ולא יהיו יותר הרוגים בכבישים. שתהיה מדינה שבה השוטרים, החיילים והשב"כ עושים מה שהם רוצים וכל אחד ידע שהוא תחת מעקב, תחת בדיקה, תחת חקירה. כולנו נפחד, כולנו נעשה מה שאומרים לנו, ותחי מדינת ישראל".

 

 

ח"כ יוסף ג'בארין ח"כ יוסף ג'בארין

 

ח"כ יוסף ג'בארין (הרשימה המשותפת), אמר: "מי יפקח אחרי מי יעקבו, איזה מידע יקחו ואיזה מידע יזלוג אחר כך ליעדים אסורים? מישהו יכול להבטיח שהמידע שייאסף ישמש רק לענייני קורונה כשהוא נאסף על ידי גוף שיש לו מטרות אחרות לגמרי? הממשלה נכשלת בהתמודדות עם הקורונה, ועל הכישלונות אי אפשר לכסות באמצעות השב"כ. אנחנו עדים למאות נדבקים ביום, נכשלו בקטיעת שרשרת ההדבקה, בקיצור הזמן לבדיקות, במציאת פתרונות אזרחיים. זה לא יעבוד, כי הציבור בקרוב יבין מי אחראי למשבר שאנחנו נמצאים בו היום".

 

ח"כ מרב מיכאלי (העבודה) טענה שהחוק הוא לא משהו שאמור להתרחש במדינה דמוקרטית. "למרות ההבטחה הגדולה של גנץ ואשכנזי שהם נכנסים לממשלה כדי להגן על הדמוקרטיה, עם כל יום שעובר נתניהו הופך את המדינה לפחות ופחות דמוקרטיה", היא אמרה.

 

 

ח"כ מרב מיכאלי ח"כ מרב מיכאלי צילום: ינאי יחיאל

 

באגודה לזכויות האזרח אמרו בתגובה לאישור החוק שבכוונתם לעתור נגדו לבג"ץ. "מדובר ביום קשה לדמוקרטיה הישראלית ולחירות האזרחים", נמסר. "אף מדינה דמוקרטית לא הפעילה את שירות הביטחון החשאי שלה במאבק בקורונה ובכל המדינות נעזרים בחלופות טכנולוגיות אזרחיות וולונטריות. מדובר בצעד פסול מיסודו, המדגים באיזו קלות עלולה ממשלה להתפתות לעשות שימוש בכלים קיצוניים למעקב המוני שפותחו אך ורק לצרכי מאבק בטרור, ולהשתמש בהם למעקב אחר אזרחים בהקשר אזרחי לחלוטין, לתקופה ממושכת ובאופן יומיומי. את השד הזה יהיה קשה להשיב לבקבוק. האגודה תפנה שוב לבג"ץ ותבקש לפסול את החוק וגם את הסעיף המתיר לשב"כ לקבל ולאגור נתוני תקשורת, לאור השימוש בו למעקב אחר אזרחים".

 

פרופ' קרין נהון מהמרכז הבינתחומי בהרצליה אמרה: "איך משכנעים שאין חלופה אחרת פרט לזו של השב״כ? דואגים לכך שלא יהיה דיון אמיתי ואיכותי ופיתוח של חלופות אזרחיות לזו של השב״כ, ודואגים לכך שחלופת המגן 2 שנמצאת מוכנה להפצה כבר למעלה משבועיים עבור מכשירי אנדרואיד לא תופץ לציבור. זה מחדל. המשוואה ׳שב״כ שווה משק פתוח׳ או ׳אין שב״כ יש סגר' היא שקרית ומטרתה להטעות. מדינות שונות נמצאות בשלבים שונים של פתיחה וסגירה, וההחלטה על כך לא הייתה קשורה לכלי מקביל-שב״כ. אין אף מדינה דמוקרטית, שעושה שימוש בארגון הביטחון המסכל שלה לגילוי מגעים.

 

"שנית, המערכת משמשת אך כתוספת לכלים המרכזיים לניטור מגעים ולגילוי חולים, כמו בדיקות מרובות לאזורים ולקהלים בעלי סיכון להתפרצות וחקירות אפידימיולוגיות יעילות ומהירות. שני אלה, מתנהלים בצורה בעייתית ולא מספקת, וייתכן והניסיון להשתמש בשב״כ בא כדי לחפות על המחדלים בגזרות אלו. כולם רוצים להציל חיים, אך ניתן להציל חיים במקביל לשמירה על זכויות אדם ודמוקרטיה. הטמעה נכונה של חלופה אזרחית המושתתת על טכנולוגיית בלוטות׳ לאיתור מגעים, כפי שעושות 39 מדינות אחרות, תהיה מדויקת יותר, יעילה יותר, לא שומרת מיקום אלא קירבה למכשירים אחרים ולכן מצמצמת את הפגיעה בפרטיות, ומבוזרת ועל כן הסיכוי לשימוש לרעה בה קטן. הידיעה שיש כלי-שב״כ שניתן להשתמש בו, הוא שגורם למקבלי ההחלטות להרדם לא לדחוף את החלופה האזרחית בגז מלא. זהו מחדל".

 

 

ד"ר תהילה שוורץ ד"ר תהילה שוורץ

 

ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה טוענת שהביטחון שמעניק לכאורה מעקב השב"כ הוא למראית עין בלבד. "מקבלי ההחלטות יודעים שהכלי של השב"כ פשוט אינו יעיל – לא בנסיעה ברכבת, לא בהליכה לבית כנסת ולא בבואכם למתחים סגורים - ולא יפצה על מחדל מערך הבדיקות והחקירות האפידמיולוגיות", היא הוסיפה. "אישור החוק, למרות קיומן של חלופות זמינות, יירשם בדברי ימי המדינה כיום שבו אפשרו מקבלי ההחלטות לשב"כ להשתמש בסמכות קיצונית ביותר שניתנה אך ורק לצרכי מאבק בטרור למטרת מעקב אחר תושבי ישראל. החיים והבריאות חשובים לכולנו, אבל בכל העולם הדמוקרטי ברור כי אפשר להתמודד עם הקורונה ולשמור על זכותנו לפרטיות בעת ובעונה אחת".

x