$
בארץ

חוק הטקסטיל יוארך כדי לשמור על עובדי המתפרות

הכנסת תקדם בשבוע הבא בהליך חקיקה מזורז את "חוק הטקסטיל" שעומד לפוג ב-15 ביולי ל-5 שנים. החוק נותן העדפה לתוצרת הארץ ברכישות טקסטיל במכרזי מערכת הביטחון

צבי זרחיה 08:0801.07.20

הכנסת תקדם בשבוע הבא בהליך חקיקה מזורז את "חוק הטקסטיל" המאריך בחמש שנים את ההעדפה לתוצרת הארץ ברכישות טקסטיל במכרזי כוחות הביטחון — אפילו אם המוצרים יקרים בעד 15% לעומת מוצרים מקבילים מיובאים. החוק עומד לפוג ב־15 ביולי.

 

המדובר בהצעת חוק פרטית שהגיש ח"כ מיקי לוי (יש עתיד—תל"ם) שזוכה לתמיכה בקואליציה ובאופוזיציה.

 

 

 

הצעת החוק נועדה למנוע פיטורים או צמצום במספר העובדים במפעלי הטקסטיל המקומיים, שצפויים במקרה שמערכת הביטחון תרכוש טקסטיל מחו"ל. בישראל מועסקים 1,617 עובדים במתפרות ובמפעלים בערי פיתוח ובכפרי מיעוטים, בהם מפעל סלטקס בקריית שמונה, מפעל מק"ט ספורט בבית ג'אן ומפעל אקספורט ארז בשדרות.

ח"כ מיקי לוי. "לשמר עוגנים לייצור המקומי" ח"כ מיקי לוי. "לשמר עוגנים לייצור המקומי" צילום: עומר מסינגר

 

לוי הסביר כי "בתקופה שבה האבטלה חוצה את רף 20% מדינת ישראל לא יכולה לנקוט צעדים שיביאו לסגירת מפעלים ולפיטורי עוד עובדים. צריך להבין שהמפעלים הללו מבוססים על המכרזים של מעררכת הביטחון, ומדובר בעובדים החלשים ביותר במשק שלא ימצאו פתרון אחר. אם הצעת החוק לא תעבור, 1,600 עובדים צפויים לפיטורים".

 

עוד אמר כי "מדינות רבות, כולל ארה״ב, נותנות עדיפות במכרזים של הצבא למפעלים מקומיים לייצור מדים וציוד לצבא. יש בכך חשיבות וערך לאומי שצריך לשמר. אחרי שהחוק הוארך מספר פעמים בעשור האחרון, אין סיבה שדווקא עכשיו המצב ישתנה. בימים שבהם משבר הקורונה מכה במשק, חשוב לייצר עוגנים שישמרו על הייצור המקומי, במיוחד כאשר הוא נרכש על ידי ממשלת ישראל".

 

בהצעת החוק הוסבר שההעדפה מבוססת על התפיסה שביסוד החקיקה האמריקאית, המעודדת את התעשייה שם להשתתף ברכישות של הממשל הפדרלי באמצעות ה־Buy American Act. עוד מצוין בהצעת החוק כי עד לתיקון בהוראת השעה שנעשה ב־2010 והוארך ב־2015, תעשייה הישראלית הופלתה לרעה במכרזים המקומיים אפילו לעומת ארה"ב ובוודאי לעומת מדינות עולם שלישי שבהן העבודה זולה.

x