$
בארץ

דו"ח צה"ל מזהיר: "נכנסים לגל שני, קצב הנדבקים עלול להביא לבחינת סגר כולל"

מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה של של צה"ל מזהיר כי אם לא ינקטו פעולות בעוד כחודש מספר הנדבקים היומי יעבור את ה-1,000 ומספר הנפטרים הכולל יגיע למאות רבות: "ישראל נכנסת לגל שני ששונה במאפייניו מהגל הראשון אך לא פחות בחומרתו". אלו ההמלצות

אדיר ינקו, ynet 15:0520.06.20

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

בסקירה של מרכז המידע והידע הלאומי למערכה בקורונה, גוף של אגף המודיעין בצה"ל, שפורסמה היום (שבת) נכתב כי "מדינת ישראל נכנסת בימים אלו לגל שני של תחלואת קורונה השונה במאפייניו מהגל הראשון אך לא פחות בחומרתו".

 

 

 

בדו"ח צוין כי במהלך השבועות האחרונים עולה מספר הנדבקים החדשים בישראל בקורונה באופן עקבי. בשבוע של ה-21-15 במאי מספר הנדבקים הממוצע שנתגלו מדי יום עמד על 16 נדבקים חדשים, וכיום, כעבור ארבעה שבועות, אנו עומדים על ממוצע יומי של כ-200 נדבקים חדשים. מחברי הדו"ח מציינים כי אם לא ינקטו פעולות כלשהן וקצב הגידול הנוכחי לא יקטן משמעותית - כלומר יישאר בטווח של 4% עד 8% ליום, אזי בעוד כחודש מספר הנדבקים החדשים היומי יעמוד על מעל 1,000 ומספר הנפטרים הכולל יגיע למאות רבות.

 

 

בדיקות קורונה בירושלים בדיקות קורונה בירושלים צילום: שלו שלום

 

ביום חמישי אובחנו בישראל 304 נדבקים חדשים - וזו הייתה הפעם הראשונה מאז אפריל שהמספר היומי חצה את ה-300. מספר הבדיקות שנערכו ביום חמישי היה גבוה מאוד ועמד על 17,263.

 

מחברי הדו"ח מזהירים כי "מצב עניינים זה עלול להוביל להחלטות משקיות קשות מאוד, עד כדי בחינת חידוש סגר כולל", וממליצים לבצע צעדים מיידיים כדי למנוע זאת. ההמלצות לפי הדו"ח הן:

 

1. לשקול מחדש את ההקלות עליהן הוחלט בימים האחרונים, הן מבחינת השלכותיהן על התחלואה והן מבחינת המסר שהן משדרות לציבור.

 

2. להרחיב משמעותית את ההסברה ברמה הלאומית והמקומית, שכן עולה החשש שחומרת המצב אינה ברורה דיה לציבור - לרבות מיקוד מאמצי הסברה ייעודיים למגזרים השונים. מחברי הדו"ח מציינים כי "בראייתנו, דוגמא אישית בקרב מנהיגים ובכירים במשק ובכלל המערכת הציבורית תהווה גורם משמעותי בתמיכה במאמצי ההסברה"

 

3. להרחיב את האכיפה, ואת סמכויות האכיפה של הרשויות המקומיות במרחב הציבורי.

 

4. לגבש מנגנון יעיל לאכיפת הבידוד, "לאור פער מסתמן בהיבט זה".

 

5. לממש באופן מואץ את מנגנוני קטיעת שרשראות ההדבקה שהוקמו לאחרונה, ולהרחיב במהירות את כוח האדם המוקצה לחקירות האפידמיולוגיות, כך שיוכל לעמוד בקצבי התחלואה הגדלים במהירות.

 

6. לממש מנגנון יעיל לפינוי מבודדים וחולים למלוניות.

 

מחברי הדו"ח מדגישים כי "ללא ביצוע מהיר והחלטי של צעדים אלה, אשר עלותם המשקית מצומצמות באופן יחסי, מדינת ישראל עלולה בעוד כחודש להידרש להחלטות כלכליות וחברתיות כואבות בהרבה".

 

בדו"ח ציינו את השיקולים בבחינת חומרת המצב וכתבו כי: "רק בשבוע האחרון ישנם מעל 20 חולים חדשים במצב קשה, בעוד שעד לפני חודש כמעט שלא היו חולים קשים חדשים כלל. בנוסף, בעוד שלפני מספר שבועות נראה היה שהנדבקים מרוכזים במגזרים מסוימים, כיום התחלואה התפשטה למגזרים רבים נוספים ולעשרות רבות של ישובים בארץ".

 

המחברים הדגישו כי מדיניות הבדיקות השתנתה וכיום נבדקים ביותר מקרים גם חסרי סימפטומים במועד הבדיקה בעוד שבחודשים מרץ אפריל כרבע מהנדבקים היו חסרי סימפטומים במועד הבדיקה. כלומר, שינוי מדיניות הבדיקות חושף אמנם יותר מקרי הדבקה מבעבר, אולם הם טוענים כי "עובדה זו לבדה אינה מסבירה את העלייה המשמעותית בהיקף התחלואה".

 

בתוך כך, ארגון הבריאות העולמי הזהיר אמש כי מגפת הקורונה ממשיכה לתפוס תאוצה, והודיע כי שלשום אובחנו 150 אלף חולים חדשים - המספר הגבוה ביותר שנמדד ביום אחד. לפי הארגון, כמעט חצי מהנדבקים החדשים הם מצפון ומדרום אמריקה.

 

 

"נכנסנו לשלב חדש ומסוכן", אמר מזכ"ל הארגון טדרוס אדהנום בתדרוך שערך במטה הארגון בז'נבה שבשוויץ. "הנגיף מתפשט במהירות, הוא עדיין קטלני, ומרבית האנשים עדיין חשופים להדבקה". לפי סוכנות הידיעות רויטרס, יותר מ-8.53 מיליון בני אדם ברחבי העולם נדבקו בנגיף, ולפחות 453,834 מתו מסיבוכיו.

 

x