$
בארץ

"אם יגיע גל שני של קורונה ליבואני הציוד הרפואי לא יהיה כסף לשלם"

במסגרת דיון מעקב אחר חוק מוסר תשלומים בוועדת הכלכלה של הכנסת, התריע היום סגן נשיא איגוד לשכות המסחר, אמיר שני, כי בעקבות משבר הקורונה משרד הבריאות קיבל חצי מיליארד שקל להעברה לספקים, אך הכסף התאיין ולא הגיע לקופות

עמרי מילמן 14:3616.06.20

במסגרת דיון מעקב אחר חוק מוסר תשלומים בוועדת הכלכלה של הכנסת התריע היום סגן נשיא איגוד לשכות המסחר, אמיר שני, אמר כי בעקבות משבר הקורונה משרד הבריאות קיבל חצי מיליארד שקל להעברה לספקים, אך הכסף התאיין ולא הגיע לקופות. הוא הוסיף כי קופות החולים משלמות לבתי החולים שוטף פלוס 93, ויש בתי חולים שמקבלים גם תשלום שוטף פלוס 6 ו-9 חודשים ואפילו שוטף פלוס שנה. "אם יגיע סיבוב נוסף של קורונה ליבואני הציוד הרפואי לא יהיה כסף לשלם".

 

 

 

חוק מוסר תשלומים שחוקק בפברואר 2017 קבע כי המגזר הציבורי יחויב לשלם לספקים עד שוטף +30 (30 יום מסוף החודש בו ניתן השירות או המוצר) ולא יאוחר מ-45 יום מקבלת החשבון. אלא שמערכת הבריאות הוחרגה מהחוק בטענה שהחלת החוק על המערכת במצבה הנוכחי יביא לקריסתה, ומשרדי הבריאות והאוצר התחייבו לגבש מתווה תוך שלושה חודשים - מה שעד היום לא קרה.

בדיקת קורונה בדיקת קורונה צילום: גטי

 

במהלך הדיון ניתנה ביקורת קשה על יישום החוק מצד גורמים שונים שהציפו כי הבעיה במגזר הציבורי לא פעם היא כי אמנם מרגע אישור החשבונית התשלום ניתן בהתאם לחוק, אלא שעד לאישור החשבונית לוקח לעתים זמן רב. סמנכ"ל כלכלה במרכז השלטון המקומי, איתי חוטר, אמר כי בשטח לא מורגש שינוי משמעותי. "שנתיים ועדיין אין גורם אחראי על התהליך. פנינו שלוש פעמים לחשב הכללי שינחה את חשבי המשרדים לקצר ימי תשלום, ולא קיבלנו תשובה על אף מכתב. העסקים במצב לא פשוט וזו העת שהממשלה צריכה לשנס מותניים ולעזור לנו".

 

נציג משרד הבריאות, ליאור ברק, אמר כי כדי להחיל את החוק על מערכת הבריאות ישנה עלות חד פעמית של 3.6 מיליארד שקל. זאת בעוד שרפרנט בריאות באגף התקציבים באוצר, רועי קהאן, טען כי העלות המוערכת להחלת החוק במלואו על מערכת הבריאות היא כ-2.5 מיליארד שקל. בעקבות הביקורת הקשה שהוטחה במשרדי הממשלה התחייב נציג משרד הבריאות להביא תקנות לאישור עד ה-2 באוגוסט.

 

לאור ההתעלמות של משרדי האוצר והבריאות מהסיכום לפיו יגבשו מתווה ויגישו אותו לוועדת הכלכלה אמר היועץ המשפטי של הוועדה, עו"ד איתי עצמון,"ממה שנשמע בוועדה עולה שהממשלה מתייחסת לחוק כאל המלצה. זו לא המלצה, זה חוק של מדינת ישראל", אמר עו"ד עצמון והזכיר כי המועדים ליישום נקבעו בתיאום עם נציגי הממשלה. שיקול תקציבי הוא לא שיקול להתעלמות מהוראות החוק".

 

יושב ראש הוועדה יעקב מרגי אמר בתום הדיון כי "הוועדה מצאה שיש כשלים ביישום חוק מוסר תשלומים, שנחקק במרץ 2017, שמגיע לכדי זלזול בכבודה של הכנסת. הוועדה רואה בחומרה ואף נוזפת במשרד האוצר, משרד הכלכלה ומשרד הבריאות, על הזלזול המתמשך בכנסת. חוק שחוקק במרץ 2017 לא מיושם, נסחב תוך התעלמות מוחלטת מהחלטות הכנסת ודרישות הכנסת.

 

"הוועדה תשיב למשרדים אלו באותה מידה. כל נושא שיגיע, עד לתיקון המצב, ויהיה חשוב לשרים ייגרר ולא יטופל עד שהתקנות יושלמו ועד שהחקיקה תיושם במלואה. ואני מזכיר שאנחנו בפתח דיוני תקציב וחוק הסדרים – קחו זאת בחשבון".

x