$
בארץ

משה גפני יוזם: הפוליטיקאים יקבעו את תעריפי החשמל

לכלכליסט נודע שהחכ"ים משה גפני ויעקב אשר אשר מקדמים שינוי חקיקה שיהפוך את רשות החשמל לגוף מייעץ ויעביר את עדכון התעריף לפוליטיקאים. ב-2021 צפויה ירידה דרמטית במחיר החשמל בשל צניחת מחירי הדלק

ליאור גוטמן 06:5716.06.20

הפגיעה המתמשכת ברגולטורים העצמאיים עלולה לספוג מכה נוספת, הפעם מכיוון תעריף החשמל: ל"כלכליסט" נודע שחברי הכנסת משה גפני ויעקב אשר (אגודת ישראל) פועלים לתיקון חוק משק החשמל שלמעשה תעקור את עדכון תעריף החשמל מדי רשות החשמל ותעבירה לידי משרדי הממשלה וועדת הכלכלה במקביל. השניים הניחו לפני מספר ימים הצעת חוק פרטית בנושא.

 

 

לפי דברי ההסבר של גפני ואשר, רשות החשמל שקובעת את התעריף, תהפוך לגוף מייעץ ולא גוף קובע. "מוצע להסמיך את הרשות להכין הצעה לקביעת תעריפי החשמל שתועבר לשר האוצר ולשר האנרגיה. השרים יקבעו בכללים את תעריפי החשמל לפי הצעת הרשות, והם יהיו רשאים לערוך שינויים בהצעה זו. עוד מוצע לקבוע כי הכללים בדבר תעריפי החשמל יהיו טעונים אישור של ועדת הכלכלה של הכנסת".

 

 

יו"ר רשות החשמל אסף אילת וח"כ משה גפני. הפוליטיקאים יכופפו את הרגולטור? יו"ר רשות החשמל אסף אילת וח"כ משה גפני. הפוליטיקאים יכופפו את הרגולטור? צילומים: אלכס קולומויסקי, אוהד צויגנברג

 

אין זו הפעם שחברי כנסת וגפני עצמו מציעים "להשתלט" על תעריף החשמל, והצעות כאלה הונחו על בכנסות ה־18, ה־20 וה־22. למרות שנדחו, בסביבתו של גפני אומרים ל"כלכליסט" כי הדבר לא מונע ממנו את הניסיון הנוכחי, בנימוק שמדובר בדאגה לאוכלוסיות נזקקות, שיקבלו לכאורה ייצוג הולם דרך נבחרי הציבור השונים.

 

מי קובע את תעריף החשמל

 

על פי חוק משק החשמל מ־1996, התעריפים השונים נקבעים כל שנה לערך לאחר שימוע ציבורי. את התעריף קובעת מליאת רשות החשמל בה חברים היו"ר, 2 נציגי האוצר ו־2 נציגי משרד האנרגיה, כאשר אחד מ־4 נציגי המשרדים הוא נציג ציבור ולא עובד מדינה. הרכב המליאה וקיום שימוע ציבורי, שומרים על האיזון והאינטרסים של הציבור, אבל בעיקר מרחיק את הפוליטיקאים מהשאלטר, והוא אינו ייחודי רק למשק החשמל ופועל באותה מידה גם במשק מים.

 

מבנה הרשות נוצר כך בכוונה ותחת חשש שתעריף החשמל יירד או יעלה בהתאם ללחצים פוליטים או גחמות של בחירות. למעשה, תעריף החשמל הוא אחד מהמשתנים שמשפיעים גם על תעריף המים, כגון מתקני ההתפלה, ולכן תנודות חדות בתעריף החשמל בהכרח יובילו גם לתנודות בתעריף המים.

 

תעריף החשמל בדרך למטה

 

הצעת החוק הפרטית של גפני לא נולדה במקרה: משק האנרגיה פועל תחת משבר וצניחה במחירי הדלקים. משמעות המשבר היא שרכישת דלקים להפעלת תחנות כוח צנחה ואם חברת החשמל רכשה עד היום גז ממאגר תמר ב־6.3 דולר ליחידת חום הרי שבשבועות האחרונים היא הצליחה לרכוש מטעני גז נוזלי בכ־2.84 דולר ליחידת חום, צניחה של 55% במחיר. למעשה, בחינה של דו"ח החברה לרבעון הראשון השנה מגלה שסך רכש הדלקים שלה רק בתחילת 2020 הסתכם ב־1.67 מיליארד שקל, ירידה של כ־27% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

 

 

תחנת הכוח רמת חובב תחנת הכוח רמת חובב צילום: חברת חשמל

 

בנוסף, החברה רשמה שבוע שעבר הישג עם מכירת תחנת הכוח שלה ברמת חובב בכ־4.25 מיליארד שקל, זאת לעומת שווי "בספרים" של כ־2 מיליארד שקל בלבד. ההפרש הזה לבדו מגלם הוזלה אפשרית בתעריף החשמל של 8%–10%, לאחר שהמכירה המוצלחת של תחנת הכוח באלון תבור ב־2019 הוביל להוזלה תעריף החשמל בינואר 2020 בכ־4.13%. ירידת מחיר הדלקים צפויה להתגלגל לצרכן בדמות הוזלה משמעותית שנאמדת בכ־10%–15% בתחילת 2021.

 

בנוסף לאלה, חברות הגז המצריות העבירו אתמול פעימת פיצוי נוספת לחברת החשמל על סך 40 מיליון דולר שמשמעה ירידה של כאחוז בתעריף. לפיכך, כל פוליטיקאי, בוודאי כשמדובר בממשלה שאמורה לספק פתרונות להקלה במשבר הכלכלי, ישמח לקבוע עצמאית את התעריף ולהתהדר בעזרה לציבור.

 

ברשות החשמל כבר החלו לזהות לחצים שונים להוזלת התעריף, ולכן הסברה היא שהרשות תפעל לפרוס את הורדת התעריף למספר פעימות, בתחילת 2021, בתחילת 2022 וכך הלאה. שיטה זו מבטיחה שהשליטה של הפוליטיקאים תהיה מצומצמת, אם בכלל, ותוכל לנטרל השפעות של אירועי בחירות או ניסיונות להפעלת לחצים מצד סקטורים שונים.

 

ואולם, לא ברור אם הממשלה תאמץ את ההצעה של גפני ואשר. במידה וכן, מדובר יהיה בפגיעה בעוד רגולטור. במשרד האנרגיה טרם הגיבו רשמית להצעה, אולם הנטיה היא לפסול אותה מחשש לעצמאות רשות החשמל החדשה אותה הקים יובל שטייניץ, שר האנרגיה המכהן. מנגד, התעקשות של שטייניץ עלולה להצית מאבקים בקואליציה שגם כך סובלת ממערכת יחסים מורכבת בין חבריה.

x