$
בארץ

חוזרים לעבודה: 83.4% מהעובדים שהועסקו לפני המשבר מועסקים גם היום

זאת לעומת שיעור של 70.6% שנמצאו בסקר הקודם שנערך בחודש מאי, כך עולה מבדיקת הלמ"ס לחלק מהענפים במשק; עם זאת, מבדיקת ענף המזון והמשקאות, שנעשית בפעם הראשונה בסקר זה, עולה כי שיעור המועסקים עומד על 77.5% מהעובדים; עלייה חדה בשיעור המועסקים שהפסיקו לעבוד מהבית ושבו לנוכחות פיזית במקום העבודה

בילי פרנקל 15:1010.06.20

83.4% מהעובדים שהועסקו לפני המשבר בשורה של ענפים (ללא ענף המזון והמשקאות) מועסקים גם כיום, בין אם ממשרדי החברה ובין אם מהבית – זאת לעומת שיעור של 70.6% שנמצאו בסקר הקודם שנערך בחודש מאי. כך עולה מסקר מצב העסקים בעת התפשטות נגיף הקורונה שמפרסמת היום (ד') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס). הסקר נערך בקרב 1,400 עסקים עם חמש משרות שכיר ומעלה, בחלק מהענפים במשק, בהם הייטק, תעשייה מסורתית ומעורבת, בינוי, מסחר הקמעונאי, שירותים פיננסים ושירותי ביטוח

 

עם זאת, מבדיקת ענף המזון והמשקאות, שנעשית בפעם הראשונה בסקר זה, עולה כי שיעור המעוסקים עומד על 77.5% מהעובדים, זאת לעומת כ-13.3% מהעובדים שעדיין נמצאים בחל"ת (כ-188 אלף) ו-3.6% שפוטרו. 5.6% הנותרים מצויים ככל הנראה בחופשות בתשלום או חופשות מחלה. המעסיקים צופים כי בין 85 ל-100 אלף בעסקים הרלוונטיים יישארו בחל"ת גם בחודש יוני.

 

 

 

 

 

 

 

עוד מעלים הנתונים, כי שיעור העובדים הנוכחים כיום פיזית במקום העבודה עלה באופן חד מ-53.5% בתחילת החודש שעבר, ל-72.4% בתחילת החודש הנוכחי. ‏עלייה זו נובעת מירידה משמעותית בשיעור העובדים הנמצאים בחל"ת בעסקים הללו, מ-18.1% ל-8.7%, וכן מירידה של 6.2% בשיעור העובדים מהבית.

 

 שאטרסטוק

 

 

החזרה המשמעותית ביותר לעבודה נרשמה בענפי המסחר הקמעונאי (79.8% עובדים כיום בהשוואה ל-55.8% בתחילת חודש מאי). לראשונה מאז פרוץ המשבר, חזרה הנוכחות בענפים אלו לרמה גבוהה ‏מהמינימום הנדרש כדי לקיים פעילות מלאה.

 

בענפי ההייטק והשירותים הפיננסיים והביטוח נרשמו נתוני תעסוקה גבוהים באופן יחסי, ומספר העובדים בחל"ת בענפים אלו לא עלה על 14% לאורך המשבר. זאת הודות ליכולת לעבוד מהבית ולהנחיות הספציפיות במקרה של מערכת הבנקאות.

 

הפגיעה בפדיון הצטמצמה

עוד מעלים הנתונים כי הסרת המגבלות המהירה בחודש מאי צמצמה את הפגיעה בפדיון העסקים, בהשוואה לציפיות שדווחו בסקר שנערך בחודש שעבר. בתוך כך, כ-29% מהעסקים צופים שלא תהיה פגיעה בפדיון החברה בחודש יוני (לעומת כ-18% ‏מהעסקים שצפו שלא תהיה פגיעה בחודש מרץ וכ-11.8% בחודש אפריל).

 

בענפי ההייטק והפיננסים, מעל 45% מהעסקים צופים שלא תהיה פגיעה בפדיון בחודש יוני. עם זאת התמונה בהייטק יותר מורכבת, שכן החברות הקטנות בענף כן צופות פגיעה של יותר מ-76% בפדיון.

 

עוד מלמדים הנתונים, שכ-40% מהעסקים קיבלו סיוע ממשלתי, בצורה של מענק, הלוואה בערבות מדינה או כל סיוע אחר. שיעור העסקים הגבוה ביותר שקיבלו סיוע ממשלתי נמצא בענף שירותי אוכל (64.6%) והנמוך ביותר בענף שירותים מקצועיים וטכניים ושירותי תחבורה והובלה (13.8%).

 

הפגיעה הכי משמעותית – בענף המזון והמשקאות

בענפי המזון והמשקאות שכאמור לא נבחנו בסקרים הקודמים, העסקים נפגעו במידה הרבה ביותר בחודש מאי והפגינו את הציפיות הפסימיות ‏ביותר לחודש יוני. . על אף ההקלות בהנחיות והיתרי ‏הפתיחה, העסקים טרם חזרו לפעילות מלאה והיקף ההעסקה בהם היה נמוך לעומת הענפים האחרים המשתתפים ‏בסקר.

 

בתוך כך נמצא שכ-45% מהמועסקים בענפי המזון עדיין היו בחל"ת בזמן ביצוע הסקר (לעומת ממוצע של 9% בשאר הענפים) ושיעור המפוטרים היה הגבוה ביותר עם כ-5.8% (לעומת ‏ממוצע של 3.3% בשאר הענפים).

 

בנוסף, רק 9.7% מהעסקים בענפים אלו דיווחו שהפדיון שלהם לא נפגע כתוצאה מהמשבר - השיעור הנמוך ביותר ‏מבין כל הענפים. בתוך כך, כ-55% מהעסקים ‏בשירותי המזון דיווחו על פגיעה בפדיון של 100%-76% במאי - השיעור הגבוה ביותר מבין כל הענפים, ‏כאשר השיעור הממוצע ביתר הענפים לפגיעה של 100%-76% עמד על כ-11%.‏

 

קושי ליישם את הנחיות התו הסגול

בבחינת יישום הנחיות משרד הבריאות למניעת הדבקה, כמעט שליש מהעסקים דיווחו שקשה או קשה מאוד ליישם את הנחיות התו הסגול, כאשר בענפי הבינוי והמסחר הקמעונאי נרשם קושי משמעותי לעומת שאר הענפים עם 40.8% ו-32.6% מהעסקים שדיווחו בהתאמה על קושי. עוד נמצא, ככל שהעסק גדול יותר כך קשה יותר ליישם את הנחיות התו הסגול, ככל הנראה כתוצאה מהדרישה לריחוק חברתי.

x