$
בארץ

משבר הקורונה

ועדת הכספים אישרה את הרחבת חבילת הסיוע בעוד 14 מיליארד שקל

הסכום מתווסף לתיקון מלפני חודשים שהגדיל את התקציב ב-50 מיליארד שקל. התוספת הנוכחית מקצה בין השאר 3 מיליארד שקל למשרדי הבריאות, הרווחה, ביטחון הפנים, 700 מיליון שקל לשיפוי הביטוח הלאומי, 7 מיליארד שקל מענקים וסיוע לעסקים ולעצמאים ו-3.1 מיליארד שקל עלות תקציבית של פתרונות אשראי

עמרי מילמן 15:3401.06.20

ועדת הכספים אישרה את הרחבת תוכנית הסיוע הכלכלי להתמודדות עם משבר הקורונה ב־14 מיליארד שקל.  הסכום הזה מתווסף לתיקון מלפני חודשים שהגדיל את התקציב ב-50 מיליארד שקל. במהלך הדיון אמר נציג אגף התקציבים יוגב גרדוס כי בכוונת שר האוצר כרגע להביא את התקציב לכדי סיום, עד לראש השנה. יש בכך דחייה של חודש במועדים של חוק היסוד. לפי גורמים באוצר ייתכן ואף תהיה דחייה ארוכה יותר לאישור התקציב, מזו אליה התייחס גרדוס, אולם כץ טרם הכריע בנוגע לכך.

 

 

 

במסגרת אישור התקציב הנוסף, לאחר ביקורת קשה מצד חברי הכנסת על כך שהממשלה מדלגת על ועדת הכספים כגורם מפקח, נקבע כי חצי מיליארד השקל, שטרם נקבע כיצד יחולקו, במסגרת מענק לתמרוץ העסקה במסגרת המענק שאושר אתמול בממשלה בהיקף כולל של 6 מיליארד שקל, יגיעו לאישור ועדת הכספים.

 

חברי הוועדה דרשו כי יינתן מענה למעסיקים ששמרו על עובדיהם למרות שנפגעו בתקופת הקורונה - מעסיקים שלא מקבלים דבר לפי המתווה של שר האוצר ישראל כץ, מה שעלול לדחוף מעסיקים לשלוח את עובדיהם לחל"ת אם יהיה גל נוסף. עוד נקבע כי ועדת הכספים תקבל דיווחים לגבי התקדמות ביצוע חבילת הסיוע על ידי משרד האוצר.

 

 

ישראל כץ שר האוצר ישראל כץ שר האוצר

 

הצעת החוק לתיקון חוק יסוד: משק המדינה, אושרה למעשה לקריאה שנייה ושלישית במליאה, לפיה יגדל התקציב ההמשכי של 2020 (המבוסס על תקציב 2019) ב-14 מיליארד שקל. (וכן כי 1.5 מיליארד שקל יוסטו מהחזר החובות של הביטוח הלאומי לטובת הוצאות הממשלה).

 

3 מיליארד שקל לבריאות, רווחה וביטחון הפנים

 

התוספת התקציבית כעת מקצה 3 מיליארד שקל למשרדי הבריאות, הרווחה, ביטחון הפנים, 700 מיליון שקל לשיפוי הביטוח הלאומי, 7 מיליארד שקל מענקים וסיוע לעסקים ולעצמאים (הכוללים גם את תמרוץ ההעסקה), 550 מיליון שקל למימון הכשרות מקצועיות וסיוע לעמותות ולארגוני חברה אזרחית, 3.1 מיליארד שקל עלות תקציבית של פתרונות אשראי (כמו הקרן לעסקים שסורבו לקבל הלוואות עד כה) ועוד.

 

בדברי ההסבר לתוכנית, מצוין כי הרחבתה מובאת כדי לסייע בשלושה תחומים שבהם המענה שניתן בתכנית שאושרה היה מוגבל ביחס למצב המשק כפי שהוא – עידוד תעסוקה, סיוע לענפים שלא ישובו לפעילות סדירה בתקופה הקרובה בשל מאפייניהם הייחודיים, והערכות המשק הישראלי להתנהלות ב"שגרת קורונה". בנוסף מצוין כי מוצע להרחיב את התוכנית למהלכים נוספים הנדרשים למשק בתקופה זו.

 

 

הפגנה של עצמאים בירושלים (ארכיון) הפגנה של עצמאים בירושלים (ארכיון) צילום: אלי מנדבלאום

 

עוד נקבע בדיון כי האוצר יעניק 50 מיליון שקל לסייע לעמותות שנפגעו ממשבר הקורונה אך לא מקבלות סיוע מהמדינה.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, ציין כי כלל הסוגיות הנוגעות לתעסוקה והחזרת עובדים וכן לעניין המגזר השלישי, יעלו לדיון במסגרת החוק הייעודי לכך, שיובא לדיון בוועדה בימים הקרובים: "אתם אומרים שתחום המגזר השלישי יופיע בחוק עידוד התעסוקה. בשם הקואליציה והאופוזיציה, לא יכול להיות שאנשי המגזר השלישי לא יקבלו סיוע, שעה שהוא דרוש להם לפעמים אפילו יותר מאחרים".

 

מהנתונים שהציג בדיון נציג אגף התקציבים, יוגב גרדוס, עולה כי מתוך חבילת הסיוע שכבר אושרה ועומדת על 80 מיליארד שקל (כולל אשראי שניתן על ידי הבנקים) עד כה בוצעו רק 35.5 מיליארד שקל.

x