$
בארץ

השרב הגדול: נשבר שיא צריכת החשמל, גידול בייצור בתחנות הפחמיות

צריכת החשמל הגיעה ל-13.8 אלף מגה וואט; השיא הקודם נרשם ביולי 2019 - 13.6 אלף; זינוק של 20% בצריכת המים - מקורות הגבירה את השאיבה מקידוחי מי תהום מקומיים באזורים המנותקים מהמערכת הארצית

ליאור גוטמן 15:1219.05.20

נשבר שיא צריכת החשמל בכל הזמנים. בשעות הצהרים חברת החשמל ויצרני החשמל הפרטיים סיפקו כ-13.8 אלף מגה וואט. השיא הקודם נרשם ביולי 2019 עם צריכה של כ-13.6 אלף מגה וואט.

  

מוקדם יותר היום הנחה שר האנרגיה יובל שטייניץ את חברת חשמל להיכנס לכוננות עליונה, לקראת שבירת השיא.

 

לפיכך, חברת החשמל השמישה יחידות כוח שבדרך השגרה היו אמורות לצאת לעבודת תחזוקה שגרתיות בחודשים אפריל-מאי, תקופה בה הביקוש הוא נמוך. במשרד האנרגיה טוענים שחברת החשמל החזירה לפעולה כוח ייצור של כ-1,500 מגה וואט, רובן של יחידות פחמיות שפעולתן צומצמה לאחר ששטייניץ הורה להפסיק את השימוש בפחם.

 

אחד האתגרים הגדולים של המשק הוא אובדן ייצור של כ-1,620 מגה וואט שמקורם במתקנים סולארים, כוח ייצור שלא קיים בערב כשהשמש שוקעת. באופן רגיל הייצור מאנרגיות מתחדשות היה אמור להתקזז עם הירידה בביקוש בשעות הערב, אולם כאמור גל החום, היעדר אגירת אנרגיה שנמצאת בחיתוליה ועבודת משרדי הממשלה והמגזר הציבורי והמסחרי שחוזרים לפעילות, מטילות על משק החשמל עומס קיצוני.

 

תחנת רדינג בתל אביב תחנת רדינג בתל אביב צילום: עמית שעל

ההוראה של שטייניץ מגיעה עבור חברת החשמל בתזמון נוח: רק לפני כמה ימים המשרד להגנת הסביבה דיווח על בקשה מצד החברה לדחות את לוחות הזמנים להשבתת חלק מהיחידות הפחמיות בתחנת "רוטנברג" באשקלון, זאת בפעם השביעית. הבקשה החדשה היא לדחיה של 3.5 חודשים, וזאת כדי להתקין בהן פילטרים שיצמצמו את זיהום האוויר. המשרד להגנת הסביבה הוציא את הבקשה לשימוע ציבורי, אולם תחת ההוראה לאתחל פעילות של יחידות פחמיות ייתכן והחברה תדרוש דחיה נוספת.

 

במקביל, חברת המים הלאומית מקורות מדווחת על זינוק בביקוש למים לשתייה וחקלאות. מנתוני מקורות עולה כי מתחילת השבוע סופקו ממערכת המים הארצית 3 מיליון קוב מים, לעומת 2.5 מיליון קוב מים בשבוע שעבר – זינוק של 20%. בתוך כך, אספקת המים מהכנרת למערכת המים הארצית גדלה השבוע מ-700 אלף מ"ק ליום ל-900 אלף מ"ק ליום – עלייה של קרוב ל-30%.

 

כדי לעמוד בביקוש, מקורות הגבירה את שאיבת המים מקידוחי מי תהום מקומיים, באזורים המנותקים ממערכת המים הארצית. בביקוש למים בחקלאות, נתוני חברת המים הלאומית מלמדים על זינוק חד, כאשר במערכת "הקו השלישי לנגב", עורק מי ההשקיה הראשי של החקלאים באזור שמגיע מעיבוד שפכים בשפד"ן בראשון לציון, נרשמה עלייה של 25% באספקה – מ-730 אלף מ"ק מי קולחים מושבים ליום בשבוע שעבר, ל-900 אלף.

x