$
בארץ

משבר האקלים

חמסין ארוך וקיצוני? כדאי שתתחילו להתרגל

לפי ד"ר עמוס פורת, מנהל תחום שירותים אקלימיים בשירות המטאורולוגי, בשל ההתחממות הגלובלית ומשבר האקלים תדירות החמסינים תלך ותגדל. "ברגע שהטמפרטורה הכללית גבוהה יותר, מתקבלים גם ערכים קיצוניים יותר". על גל החום הנוכחי: "יותר מ-6 ימים עם 38 ואפילו 40 מעלות, כמו שזה נראה כרגע? חסר תקדים"

עומר כביר 12:2817.05.20

חם לכם עכשיו? כדאי שתתחילו להתרגל, כי חמסינים קיצוניים וארוכים כמו זה הנוכחי צפויים להגיע אלינו בשנים הקרובות בתדירות הולכת וגדלה, הודות להתחממות הגלובלית ולמשבר האקלים. "מבחינת הסתברות, השכיחות של גלי החום האלו תלך ותגדל", אמר לכלכליסט ד"ר עמוס פורת, מנהל תחום שירותים אקלימיים בשירות המטאורולוגי הישראלי.

 

 צילום: גיל נחושתן

 

מי ששם נפשו בכפו ויצא החוצה היום (א') או אתמול, נחרד בוודאי לגלות חום קיצוני, במיוחד לתקופה זו של השנה, שבמדידות נקודתיות אף חצה לרגעים את קו 40 המעלות גם במישור החוף. לדברי ד"ר פורת, הסיבה המיידית לגל החום הנוכחי היא רמה סוב-טרופית, אזור של לחץ גבוה בשכבות העליונות של האטמוספירה, שהגיעה לאזורנו באופן חריג לתקופה זו של השנה.

 

"זו מערכת לחץ שמשפיעה רוב השנה על אזורי האקלים המדבריים, ומדי פעם יכולה להעלות ולהשפיע עלינו כמו שקורה רוב הקיץ", אמר פורת. "הפעם היא עולה צפונה בצורה די חריגה מבחינת העוצמה ומבחינת העונה. כשיש אזור לחץ גבוה יש ירידה של אוויר מהשכבות הגבוהות של האטמוספירה לנמוכות. מבחינה פיסיקלית כשאוויר יורד הוא מתחמם, מכיוון שהוא נדחס תוך כדי ירידה. זה כמו שכשמנפחים מציגי אופניים, למשל, מרגישים שהמשאבה מתחממת, כי היא דוחסת את האוויר. בנוסף, יש זרימה של אוויר מדרום-מזרח, מאזורים מדבריים חמים ויבשים. זו הסיבה המיידית, הסינופטית. המערכת הזו נמצאת מעלינו הרבה זמן, כמעט שבוע, ולכן הגל חום ממושך".

 

פורת ציין שמדובר בגל חום יוצא דופן יחסית לתקופה זו בשנה. "זה חריג. את הסיכומים המדויקים נעשה בסוף, אבל כמו שזה נראה כרגע זה יהיה משהו חריג. קורה שעוברים 40 מעלות במישור החוף. בעבר זה היה קורה פעם בשלוש או חמש שנים, היום זה כמעט כל שנה. אבל גלי חום ממושכים ברמה כזו, זה משהו חריג. שרבים באביב, כולל כאלו עם טמפרטורות קיצוניות של 45 מעלות, הם קצרים בדרך כלל. יש יום של שרב שנשבר ונגמר. גל חום ממושך כזה קורה יותר בקיץ או בסתיו. היו כבר בעבר גלי חום של כמה ימים באביב עם טמפרטורות של מעל 35 מעלות, אם כי לא בעוצמות האלו. גל חום של מעל שישה ימים עם 38 מעלות ואפילו 40, כמו שזה נראה כרגע - זה חסר תקדים", הוא אמר.

 

אבל לדברי פורת, התקדים הזה לא יישאר יחיד למשך זמן רב. "אנחנו מקבלים גלים בתדירות גבוהה ובעוצמה גדולה יותר. הסיכוי לקבל ערכים קיצוניים או פרק זמן ממושך גובר בגלל ההתחממות הגלובלית. ברגע שהטמפרטורה הכללית גבוהה יותר, באופן כללי תקבל ערכים קיצוניים יותר. אם ממוצע הטמפרטורה העולמי עלה במעלה וקצת, כל ערכי הטמפרטורה יהיו גבוהים יותר. גל חום של 35 מעלות יהיה עכשיו מעל 38 מעלות. כשהטמפרטורה הבסיסית גבוהה יותר, גלי חום מתחילים עם ערכי טמפרטורה גובהים יותר. לגבי העתיד, אי אפשר לפסוק שכל שנה נקבל גל חום כזה או שהקיץ יהיה מאוד קשה. אבל מבחינת הסתברות, השכיחות של גלי החום האלו תלך ותגדל".

x