$
בארץ

רגע לפני חילופי השרים: אושר מתווה הפיצוי לתושבי כפר שלם

מועצת מקרקעי ישראל אישרה את התיקון שהכניסו שרי האוצר והתחבורה היוצאים במתווה הפיצוי של תושבי כפר שלם, שאושר לפני כחודש במועצה; לפי התיקון, פיצוי בהיקף מוגדל יינתן גם למי מהתושבים שיש לו ותק של 10 שנים ומעלה בשכונה - וזאת בניגוד להחלטה הקודמת, לפיה הזכאים לפיצוי מוגדל של עד 1.7 מיליון שקל היו רק בעלי ותק של עשרות שנים

ליאור גוטמן 20:0513.05.20

מועצת מקרקעי ישראל אישרה היום (ד') את התיקון שהכניסו שר האוצר היוצא משה כחלון ושר התחבורה היוצא בצלאל סמוטריץ', במתווה הפיצוי של תושבי כפר שלם שאושר לפני כחודש במועצה.

 

לפי המתווה הקודם, רק תושבים בעלי ותק של עשרות שנים בקרקע יכולים היו לקבל פיצוי מוגדל של עד 1.7 מיליון שקל. לאחר התיקון החדש, הפיצוי יינתן בצורה מוגדלת גם למי שיש לו ותק של 10 שנים ומעלה. בסביבת האוצר טוענים שהשינוי יטיב את מצבם של ותיקי כפר שלם.

כפר שלם כפר שלם צילום: אוראל כהן

 

כזכור, חברת נתיבי תחבורה עירוניים (נת"ע) מקימה את אחד משלושת קווי הרכבת העיליים באזור תל אביב, כאשר אחד מהם (הקו הסגול, שיחבר בין תל אביב ליהוד-מונוסון) עובר בשכונה, כך שנדרש פינוי שאמור להוביל לפיצוי התושבים שם. במקור המדינה ביקשה לתת פיצוי שנע בין כ-350 אלף שקל (משפחות צעירות) לכ-1.7 מיליון שקל (משפחות הדור הראשון והשני להתיישבות בכפר שלם), תלוי בוותק, בבעלות והזיקה לרכוש ומספר הילדים של כל שכונה. הסכומים מבוססים על עבודת ועדה בראשות ראש מטה הדיור לשעבר אביגדור יצחקי.

 

"אנחנו מתקנים היום עוול של עשרות שנים ממנו סבלו תושבי כפר שלם - הזנחה מצד כל הרשויות במדינה תחת התירוץ הנפסד 'חבל להשקיע בשכונה בגלל שאוטוטו מפנים אותם'", אמר כחלון, כאשר סמוטריץ' סיכם ש"היה חשוב לי מאוד לסיים את המהלך. מתווה כפר שלם, שעמלנו קשות להשגתו, עושה צדק ומעניק פיצוי הגון שיאפשר פינוי בהסכמה של המתגוררים על תוואי הרכבת, באופן שיאפשר את קידומו של המיזם התחבורתי החשוב הזה בלוחות הזמנים שנקבעו מראש".

 

מנהל רשות מקרקעי ישראל, עדיאל שמרון, הדגיש כי אישור המתווה החדש ישרת את דיירי עשרות אלפי יחידות הדיור שרמ"י משווקת בבקעת אונו, ויקל על הגעה של תושבי האזור ללב איזורי התעסוקה.

 

מחברת נת"ע מחדדים שהחלטת מועצת רמי ממרץ קבעה פיצויים למי שגר משנת 1975 ברציפות בכפר שלם. במתווה הקודם היה סייג שקבע שמי שהייתה דירה בבעלותו משנת 1975, גם אם מכר אותה, לא יוכל לקבל פיצוי. התיקון מאתמול איפשר לאלה שעמדו בכללים של ההחלטה ממרץ לקבל פיצוי, גם אם הייתה בבעלותו דירה בעבר, ובלבד שמשנת 2007 (10 שנים לפני מועד פרסום צו ההפקעה של נת"ע) ועד היום אין בבעלותו דירה.

 

עוד אומרים שם שחלק מהתושבים הגישו בקשות לועדת הפינויים וקיבלו זכאות לפיצויים (בין 1.5 ל-1.75 מיליון שקל). ולכן קיימת דחיפות בבקשות כדי שנת"ע תוכל לדון בעניינם ולוודא שהם עומדים בתנאים שקבעה מעוצת רמ"י לקבלת לפיצוי. במקביל הוארכה תקופת מועד פינוי הקרקע עד לתחילת אוגוסט הקרוב (במקום במיידית), כאשר תושבים שהגיעו להסכמת פיצוי, אבל לא יפנו את ביתם בפועל על לתחילת אוגוסט, לא יזכו למענק הכספי. 

 

x