$
משפט

בלעדי לכלכליסט

הסניגוריה הציבורית ליועמ"ש: "מניעת תיעוד שוטרים ע"י אזרחים - מנוגדת לחוק"

על רקע ריבוי מקרים בתקופת הסגר הקורונה: הסניגור הציבורי הארצי דורש מאביחי מנדלבליט וממ"מ המפכ"ל מוטי כהן להנחות את המשטרה שלא למנוע מאזרחים לתעד את פעולות האכיפה במרחב הציבורי - "זו תופעה מדאיגה הפוגעת בחופש הביטוי ובאינטרס הציבורי של בקרה אזרחית על פעולות המשטרה"

עמיר קורץ 13:5813.05.20
על רקע ריבוי אירועים שבהם שוטרים מנעו מאזרחים לתעד ולצלם את פעולות האכיפה שלהם במרחב הציבורי בימי הסגר הקורונה: הסניגור הציבורי הארצי ד"ר יואב ספיר, פנה אל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ואל מ"מ מפכ"ל המשטרה ניצב מוטי כהן ודרש כי יפעלו בהקדם לתיקון התנהלות זו של השוטרים בשטח, שלטענתו נעשית בחוסר סמכות ובניגוד לחוק.

 

 

 

במכתב ששלח ספיר למנדלבליט וכהן הוא כותב כי "תופעה מדאיגה זו – שבה שוטרים מבקשים למנוע צילום של פעולות אכיפה במרחב הציבורי – לא רק שהיא פסולה מהיסוד ומנוגדת לחוק, אלא שהיא גם מהווה פגיעה קשה בליבת חופש הביטוי, ובאינטרס הציבורי החשוב של בקרה אזרחית על פעולות המשטרה. לעתים הדבר פוגע אף באפשרות להגעה לחקר האמת".

 

יואב ספיר יואב ספיר צילום: אוראל כהן

 

ספיר מפציר במנדלבליט וכהן "להנחות בהקדם את הדרגים הפיקודיים ואת דרגי השטח במשטרת ישראל לנהוג באופן המתיישב עם החוק ועם ערכיה של מדינה דמוקרטית, במטרה למנוע את המשך הפגיעה בזכויות האזרחים".

 

ספיר מציין כי בעקבות התגברות החיכוכים בין אזרחים לשוטרים בעת שהאחרונים פעלו לאכיפת המגבלות שהוטלו באמצעות תקנות החירום, היתה עלייה מדאיגה באירועים בהם אזרחים המתעדים אירוע אכיפה משטרתי מוצאים את עצמם, בעל כורחם, בעימות ישיר מול השוטרים, רק בשל עצם תיעוד פעולת האכיפה של גורמי החוק. "לרוב החיכוך המיותר מתחיל בדרישה בלתי חוקית של השוטרים מן האזרח לחדול מהצילום", כותב ספיר, "והוא מחריף כאשר האזרח מתקשה להבין את פשר פנייתו של השוטר להפסקת התיעוד, עד כדי הסלמה לחיפוש בלתי חוקי בטלפונים חכמים או תפיסתם, ולעתים במקרים הקשים גם עד כדי עיכוב לחקירה או מעצר בלתי חוקי, מיותר ופוגעני".

 

"התיעוד - רצוי ומבורך"

בין השאר מוזכרים במכתב אירועים שזכו לתהודה תקשורתית בתקופה האחרונה, כמו ניסיון של שוטרים למנוע מאזרח לצלם עימות בינם לבין אזרחים ערבים בדיר אל-אסד על רקע טענת המשטרה כי התרחקו מביתם והפרו את התקנות. באירוע זה ייחסה המשטרה לאחד האזרחים העצורים תקיפת שוטרים, ורק בזכות התיעוד המצולם שוחרר האיש לביתו תוך שבית המשפט הטיח ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה. דוגמה אחרת היא עיכובו של אזרח אשר תיעד בטלפון הנייד שלו את פעולות האכיפה של המשטרה נגד גולשים בחוף הילטון בתל אביב שנכנסו לים בניגוד לתקנות, ושכללו גם מעצר מעורר מחלוקת של אחד הגולשים.

 

"אין כל ספק שתקופת החירום בה אנו נמצאים הציבה בפני כולנו אתגרים חדשים ומורכבים כאחד", כתב ספיר והסביר את החשיבות שבתיעוד פעילות גורמי האכיפה על ידי אזרחים, במיוחד כשהם סבורים שכוחות השיטור חורגים מהסביר או מפעילים כוח שאינו נראה נחוץ. לדבריו, "תיעוד פעולות האכיפה של משטרת ישראל לא רק שאינו דבר אסור, אלא שהוא רצוי ומבורך מבחינות רבות", ומהווה צעד משלים לנוהלי המשטרה המנחים שימוש במצלמות הגוף של השוטרים בעת מפגש עם אזרחים. התיעוד נועד להגברת שקיפות עבודת המשטרה, ריסון כלל הגורמים המעורבים באירוע והשגת חומר תיעוד אובייקטיבי של המפגש.

 

ספיר כותב כי "הפעלת סמכויות שיטור נגד אזרחים רק בשל תיעוד במרחב הציבורי יוצרת אפקט הרתעה מצנן בלתי רצוי לתיעוד פעולות האכיפה, ובסופו של דבר פוגעת באמון הציבור במשטרת ישראל ובאיכות עבודתה. אף עיכוב קצוב בזמן במקום האירוע עלול להיות בעל השלכות קשות על האזרח הבלתי מעורב, שבין רגע נגרר למרחב הפלילי הזר לו לחלוטין, על לא עוול בכפו".

 

לפיכך, ספיר גורס כי במידה שתינתן בימים אלה הנחיה מפורשת לשוטרים לאפשר לאזרחים לתעד את פעולות האכיפה שלהם בשטח, הדבר יתרום להגברת אמון הציבור בגופי אכיפת החוק. לדבריו, במסגרת ההנחיה יש להדגיש בפני השוטרים כי "אין כל בסיס חוקי לאסור על אדם צילום של אירוע שבו המשטרה מבצעת פעולות אכיפה, ובוודאי שאין כל מקום לעכב או לעצור אזרח המתעד אירוע שכזה; כי לאזרח עומדת זכות מלאה לתעד את האירוע; כי לא קיימת כל סמכות חוקית לדרוש ממנו לחדול מתיעוד האירוע או להשמיד את התיעוד; כי חל איסור מפורש לערוך חיפוש בטלפון הנייד במעמד זה; וכי אין לתפוס את המכשיר הנייד. במקרים בהם השוטר בשטח סבור שיש בתיעוד פוטנציאל לראיה אשר עשויה לשמש במסגרת הליך משפטי – יש לפנות אל האזרח באופן מכבד, כדי למנוע הסלמה מיותרת, על מנת לקבל את התיעוד".

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "שוטרי משטרת ישראל פועלים בסביבה אזרחית, מתועדים מכל כיוון ומתעדים אף הם באמצעות מצלמות הגוף במהלך פעילותם. עדות לכך ניתן למצוא באינספור מקרים בהם אזרחים מתעדים באין מפריע שוטרים במהלך פעילותם, הן בימי המאבק בנגיף הקורונה והן בכל ימות השנה. השוטרים מונחים ומתודרכים לאפשר לכל אדם לתעד אותם במרחב הציבורי, זאת ככל שהמתעד אינו פוגע או מהווה הפרעה לטיפול המשטרתי באירוע או פוגע בצנעת הפרט של אדם מעורב בניגוד לחוק. לצערנו ישנם מקרים בהם אזרח מתעד בוחר לקחת חלק אקטיבי באירוע מעבר לצילום, זאת כשהוא עובר על החוק בעצמו או מייצר פרובוקציה במעשיו שתורמת להסלמת האירוע ולהכשלת השוטרים. אזכור של מקרים בודדים וחריגים, מוצדקים או לא, מתוך מיליוני מפגשים של שוטרים עם אזרחים המולידים אינספור צילומים - אינם מעידים על הכלל. לצערנו התופעה אליה נחשפנו בימי הקורונה בהקשר זה הינה עיוות המציאות על ידי הצגת תיעוד חלקי או ערוך במטרה להכפיש את השוטרים והמשטרה".

x