$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מערך סיכול של 30 עובדים ותא"ל במיל' ינסה למנוע עוד התפרצות

המערך, שאמור לקום עד סוף החודש, יכלול שני ראשי תחומים וישלב נציגים מהשב"כ, מצה"ל ומהמשטרה. היעד: זיהוי 90% מהנדבקים, בידודם תוך 48 שעות, וניהול בפועל של 30,000 בדיקות ביום. המערך יפעל במשך שנה לפחות

אדריאן פילוט 11:2813.05.20

מערך הסיכול להתפרצות שנייה של מגיפת הקורונה והשתלטות עליה – או בשמו המקצועי "קטיעת שרשרת ההדבקה" ינוהל על ידי יחידה אחת שתכונה "המכלול", ימנה בין 30-24 עובדים ויהיה אחראי על ביצוע ויישום הליך הבדיקות-תחקירים-בידודים בהתאם להמלצת מכון גרטנר.

 

 

כך עולה ממסמך שגיבושו הסתיים אתמול על ידי בכירי מערכת הבריאות, המל"ל, צה"ל ומשטרת ישראל, בראשות מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב - והגיע לידי "כלכליסט". כפי שכבר דווח, בראשו יעמוד תא"ל אורי "זיפו" זייפרט, ששימש כמפקד טייסת 106, כמפקד טייסת 69 ובשנים 2017-2014 פיקד על בסיס תל נוף.

שוק מחנה יהודה בירושלים עם פתיחתו שוק מחנה יהודה בירושלים עם פתיחתו צילום: EPA

 

 

לפי המסמך, יעודו של הגוף: "מכלול ניהול בדיקות וקטיעת שרשרת ההדבקה, הפועל בכפיפות ותחת הנחיית משרד הבריאות והמשל"ט המרכזי הלאומי להשתלטות על המגפה, מחשוד ועד הוצאה מבידוד". למכלול שלוש משימות: יצירת ושיקוף תמונת מצב אמינה עדכנית, אחידה ומדויקת; ניטור ובקרה בתהליך עצירת שרשרת ההידבקות תחת הנחיות ומדיניות משרד הבריאות; וזיהוי פערים וצווארי בקבוק גיבוש המלצות או הנחיות.

 

ברמה הפרקטית, על המכלול לצמצם את תהליך הבדיקה ל־48 שעות מרגע הפנייה של חשוד כחולה ועד בידוד (יעד נגזר של 24 שעות מפנייה עד תוצאת בדיקה), ניהול מערך הכולל 30 אלף בדיקות ביום ללא טעויות שיוך, ותחקור ־ מערך שיספק מענה ל־400 מקרים ביום בקרה. "המכלול" יידרש לסנכרן בין כל המערכים ־ כל זה, תוך איתור של 90% מהנדבקים ולא פחות מ־70% מהם. המכלול יפעל לפחות לשנה שלמה.

 

סינכרון בין הגופים

 

לפי התוכנית, המכלול יפעל במקביל למשל"ט (מרכז הבקרה והשליטה המשותף של משרד הבריאות והביטחון) ויהיה אחראי על ביצוע המדיניות שתותווה על ידי המשל"ט ומשרד הבריאות. לפי המסמך, עד סוף השבוע הנוכחי יסתיים תכנון "המכלול" כאשר ההתארגנות והקמה שלו יהיה עד סוף מאי. נקבע כי המכלול יהיה גוף אזרחי, שעובד במקביל לכלל הגופים האחרים.

 

העובדים החלשים יותר נפגעו יותר העובדים החלשים יותר נפגעו יותר

 

בר סימן טוב הסביר אתמול: "שילבנו שחקנים קיימים לתהליך אחד שלם ומוגבל בזמן עם תוצאה סופית ברורה: איתור 90%-70% מהנדבקים וקטיעת שרשרות ההדבקה. מערך זה דורש שיתוף פעולה, שיתוף במידע ושקיפות, ועמידה בלוחות זמנים".

 

המכלול יהיה מורכב מאנשי מקצוע ממכלול של ארגונים: משרד הבריאות, שב"כ, משטרה, פיקוד העורף, מעבדות, קופות חולים, בתי חולים, מד"א ונציג מעברים (ימי, אווירי יבשתי).

 

גורם בכיר המעורה בפרטים אמר: "חייבים לנהל את התהליך כמכלול, כאשר יש לו אין ספור מקטעים שונים וחייבים לוודא שיש זרימה במקטעים" . לדבריו, הצעד החשוב ביותר לקראת תפקוד המכלול כבר נעשה והיה המעבר של בדיקות לגופים הרלבנטים: קופות החולים, בתי חולים ובתי אבות. כעת, אם אדם נבדק בקהילה, קופת החולים היא זו שעושה את כל התהליך מהתחלה עד הסוף כולל מתן תשובה. מנגד, אם אדם אושפז בבית חולים, הכל יעשה שם. בעבר בדיקות קורונה נעשו על ידי מד"א והדבר גרם להתארכות התהליך באופן בלתי סביר, עד כדי 8 ימים, מה שהמשיך את שרשרת ההדבקה.

 

 

העובדים החלשים יותר נפגעו יותר העובדים החלשים יותר נפגעו יותר

 

המהירות קובעת

 

סוגיה נוספת שמקבלת חשיבות גדולה היא הסינכרון בין מערכות המידע. הבכיר מסביר: "חשוב מאוד לוודא שהתהליך הרמטי ואין דליפות: כל מה שנלקח מגיע למעבדות, וכל זה מגיע לקופות, וחוזר למטופל ולמשרד הבריאות, ומיד כל האנשים שנדרשים להיכנס לבידוד מעודכנים ומתעדכנים, ללא תקלות". הבכיר מסביר את הרציונל ללו"ז השאפתני - עד יומיים: "צריכים להגיע מהר מאוד לחולים, לאלו שהיו בסביבתו ושנדבקו, לפני שהם מספיקים להדביק עוד אנשים".

 

"האתגר הוא שיש הרבה ארגונים שצריכים לעבוד ביחד: שב"כ, משטרה, בריאות, מעבדות. זו אופרציה מאוד מבוזרת. המכלול לא יחליף את הקופות, המעבדות, בתי החולים או המשטרה אלא יוודא שכל התהליך הזה בסוף שלם וסגור ומהיר".

 

בניגוד לפרסומים, משרד האוצר מבין את חשיבות הקמת הגוף, בעיקר בעידן של משק פתוח ועם הפנים לגל שני, וכבר הודיע כי יתקצב את כלל התקנים.

x