$
בארץ

חברת הדירוג Fitch אישררה את דירוג האשראי של ישראל ברמה של A+

להערכת החברה יעמוד שיעור האבטלה על 10% בסוף 2020, והגרעון בשנה הבאה יעמוד על 4.5% מהתוצר; עוד מעריכים האנליסטים של פיץ', כי שיעור הצמיחה בשנת 2021 יעמוד על 5% - במידה ותתרחש נורמליזציה של המשבר הבריאותי המתחולל בעולם בשל התפשטות נגיף הקורונה

עמרי מילמן 16:0523.04.20

חברת דירוג האשראי Fitch אישררה היום (ה') את דירוג האשראי של ישראל ברמה של A+ עם תחזית יציבה, כלומר - אין צפי לשינוי בשנה הקרובה. חברת הדירוג מעריכה כי הצעדים בהם נקטה הממשלה במטרה לצמצם את התפשטות נגיף הקורונה והפגיעה בסחר העולמי בעקבות הצעדים של המדינות השונות יביאו לקיטון של 5.6% בתוצר הריאלי של ישראל השנה.

 

להערכת החברה יעמוד שיעור האבטלה בישראל על 10% בסוף השנה הנוכחית. אולם לפי הערכות חברת הדירוג בשנת 2021 הצמיחה תעמוד על 5% - במידה ותתקיים נורמליזציה של המשבר הבריאותי בישראל ובעולם. לגבי הקואליציה אמרו בחברת הדירוג כי היא נראת "שבירה".

 

ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון. ביקורת על המדיניות ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון. ביקורת על המדיניות צילום: אלכס קולמויסקי

 

בהודעת החברה צוין כי המצב הפיסקלי של ישראל ממשיך להוות נקודת חולשה ביחס למדינות המדורגות 'A'. לפי האנליסטים של Fitch, גירעון הממשלה יגיע עד סוף השנה ל-10% מהתוצר, כאשר יחס חוב-תוצר יגדל ויעמוד על 77% - לעומת 60% בסוף השנה הקודמת. זאת, בעוד שהנתון החציוני של המדינות המדורגות 'A' עומד על 56%.

 

גם לפני המשבר, ולמרות הירידה בשנים האחרונות ביחס בין החוב לתוצר, נחשב החוב של ישראל לגבוה ביחס למדינות הייחוס, ולמרות זאת הסתיימה השנה שעברה עם גרעון של 3.7% בעקבות צעדי המדיניות של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושל שר האוצר משה כחלון. בדוח צויין כי ישראל התמידה בהורדת נטל החוב, אך המשמעת הפיסקלית התרופפה בשנים האחרונות ולכן קיים ספק באשר ליכולת ולנכונות הרשויות להתמודד כראוי עם המגמה של העלייה בחוב. מדובר, הלכה למעשה, על ביקורת בנוגע למדיניות של כחלון בשנים האחרונות. להערכת החברה, הגרעון בשנה הבאה יעמוד על 4.5%.

 

בדיווח מציינת חברת הדירוג כי חלקו של החוב החיצוני הינו נמוך (8% מהתוצר), ומדינת ישראל נהנית מגמישות מימונית גבוהה. למדינה שוק מקומי עמוק ונזיל, הנתמך על-ידי תוכנית רכישות האג"ח של בנק ישראל בסך 50 מיליארד שקל, גישה טובה לשווקי ההון הבינלאומיים, תוכנית פעילה של מכירת אגרות חוב ליהודי התפוצות וכן תוכנית ערבויות ממשלת ארה"ב במקרה של זעזוע בשווקים.

 

לפי פיץ', החשבונות החיצוניים של ישראל נותרו חזקים לאור הצמיחה הגבוהה של ייבוא השירותים ורזרבות המט"ח של בנק ישראל. מעמדה של ישראל כמלווה נטו בשנת 2019 ירד מעט, ל-44% מהתוצר, אך נותר ברמה גבוהה משמעותית מהרמה החציונית של מדינות המדורגות 'A' ואף 'AA'.

 

כפי שמזכירה חברת הדירוג בכל דירוג, דירוג האשראי של ישראל ימשיך להיות מוגבל על-ידי סיכונים פוליטיים וביטחוניים, זאת למרות החסינות שהמשק מוכיח בכל פעם מחדש בפני עימותים תקופתיים. נכון לעכשיו המתיחות האזורית נראית שקטה, אך ככל הנראה תתפרץ מחדש. לטענתם, חוסר היציבות בסוריה וסיכונים גיאו-פוליטיים נוספים שבמרכזם איראן, ממשיכים להוות סיכונים לישראל. פיץ' מניחה כי לא תהיה פריצת דרך כלשהי בתהליך השלום. התקדמות מחודשת משמעותית בהפחתת יחס החוב הממשלתי לתוצר או הקלה מתמשכת בסיכונים הפוליטיים והביטחוניים יביאו לשיפור בפרופיל הדירוג של מדינת ישראל. לעומת זאת, דירוג האשראי של המדינה עלול להיפגע במידה והתמודדות עם מגמת העלייה ביחס החוב הציבורי לתוצר תיכשל, או במצב של הרעה משמעותית בסיכון הפוליטי והביטחוני.
x