$
דעות

חשוב לקרב את המגזר הערבי לנושא השואה

נושא השואה קריטי וחשוב במיוחד וחייב לעבור למגזר באופן מדויק ומותאם. יש לעשות זאת בשפתו - הערבית. קודם כל כי זהו אינטרס אנושי ומוסרי, וגם מכיוון שערבים מהווים 20% מאזרחי המדינה. אם המדינה תשכיל להתאים את הלימוד - כולם ירוויחו

יוסף חדאד 19:5720.04.20

הערב אנו מציינים את יום הזיכרון לשואה ולגבורה. בתקופתנו בה אחרוני הניצולים הולכים ומתמעטים, ומנגד תופעות של הכחשת שואה ואירועי אנטישמיות הולכים ומתגברים, נושא זיכרון השואה חשוב וקריטי במיוחד.

 

 

השואה מעבר להיותה אירוע היסטורי מזעזע ביותר של השמדת העם היהודי, בעלת משמעויות גלובליות שרלוונטיות לכל אדם מכל דת ומוצא, ולמדינה שלנו תפקיד מרכזי בצורך להנחלת זיכרון השואה לעולם כולו.

 

אך דווקא כאן בארץ ישנם אזרחים רבים שלא מחוברים לנושא השואה כלל, וישנו פער ידע עצום אצלם בנושא. אני מדבר על המגזר שלי, המגזר הערבי.
ניצולי שואה ניצולי שואה צילום: אלכס קולומויסקי

 

בילדותי בנצרת למדתי על השואה רק בשיעורי היסטוריה וכחלק קטן בתוך נושא מלחמת העולם השניה. כשהתנדבתי לצבא, במסגרת הטירונות יצא לי לבקר בפעם הראשונה במוזיאון יד ושם. רק בגיל 30 פגשתי לראשונה פנים אל פנים ניצול שואה.

 

בין החברה הערבית בישראל לנושא השואה קיים נתק, והיה ניתן להרגיש אותו במיוחד ביום השואה עצמו. בשעה ששכנינו היהודים ברחבי הארץ קיימו מדי שנה טקסי זיכרון, נעמדו בצפירה והתעטפו באבל, ברחוב הערבי נשמרה השגרה וחיי היומיום המשיכו כרגיל.

 

האחריות של המדינה לפעול להנחלת זיכרון השואה בצורה מותאמת עבור הציבור הערבי בישראל לא עוצרת במערכת החינוך, היא צריכה לעבור גם בדרכים טכנולוגיות, ובתקופה זו של הקורונה, הדבר רלוונטי במיוחד. אך גם שם המדינה כשלה. דוגמה לכך אפשר למצוא באתר האינטרנט של יד ושם, מוסד ההנצחה הרשמי של המדינה.

 

באתר ישנו מאגר גדול של תכנים חינוכיים בנושא השואה, לרבות הוראה מתוקשבת וקורסים מקוונים. התכנים מתורגמים ל-21 שפות שונות ובהן שבדית, יוונית ואפילו סינית.

 

שפה אחת לא קיימת שם - ערבית. זהו מחדל ענק לא רק בגלל שמדובר בשפה החמישית המדוברת בעולם, שעבור מעל 300 מיליון איש משמשת כשפת אם, אלא בעיקר כי 20% מתושבי המדינה הם דוברי ערבית וחלק לא מבוטל מהם אינו דובר עברית כלל או דובר באופן לא שוטף.

 

קיימנו בשנה שעברה לראשונה אירוע של 'זיכרון בסלון' בחברה הערבית, בהשתתפות צעירים ערבים ישראלים שנפגשו עם איש עדות וניהלו לאחר מכן שיח משותף בערבית בנושא השואה. הבנו שם כמה מעט יודעים הצעירים אצלנו על הנושא, וכמה גדול הרווח שהם יוצאים איתו לאחר שעוסקים בו לעומק.

 

המגזר הערבי בישראל חייב ללמוד על נושא השואה באופן עמוק ולקבל אינפורמציה מדויקת ונכונה עליו, קודם כל כי זהו אינטרס אנושי ומוסרי, אבל גם כי חשוב שנכיר נדבך מרכזי בהיסטוריית השכנים היהודים שלנו.

 

אין זמן טוב יותר לסולידריות וקירוב מתוך למידה על הנושא, דווקא בימינו בעיצומו של משבר הקורונה, כשלראשונה מאז מלחמת העולם השניה והשואה, האנושות חווה שוב אירוע גלובלי שמטלטל את העולם כולו.

 

לפני כחודשיים וחצי, עוד לפני התפרצות הקורונה בעולם כולו, התקיים בישראל פורום השואה העולמי במלאות 75 שנה לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ, ומנהיגים רבים מכל העולם הגיעו לקחת בו חלק, והבטיחו לפעול לזיכרון השואה במדינותיהם.

 

הגיע הזמן שמדינת ישראל תבטיח בעצמה לפעול לזיכרון השואה פה אצלנו, ותנגיש את השואה עבור ערביי ישראל.

 

 

 

הכותב הוא פעיל חברתי ערבי ישראלי ומנכ"ל עמותת "ביחד ערבים זה לזה"

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x