$
בארץ

הוצגה התוכנית לטיפול בקורונה בבתי אבות: "הכל ינוהל ממקום אחד, לא יהיה צריך טובות"

פרופ' רוני גמזו, האחראי על הטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות: "איבוד שליטה עלול לגרום לנו לחזור אחורה בהכלת האירוע"; לדבריו, "אם יש לך חולה מאומת, מאותו רגע אנחנו צריכים להתנפל עליו ולעזור - המטה, המחוז, פיקוד העורף. לתת למוסד ציוד, הדרכה, ניקיון"; הוא הוסיף כי "אסור לקחת את הנחיית משרד הבריאות לביטול ביקורים כהנחיה גורפת; למנהל המוסד צריך להיות שיקול דעת"

עמיר קורץ 16:5020.04.20

"הטיפול בבבתי האבות ובמוסדות הגריאטריים במשבר הקורונה חשוב מאוד, כי התחלואה בהם קשה יותר ובהיקפים גדולים יותר. איבוד שליטה שם עלול לגרום לנו לחזור אחורה בהכלת אירוע הקורונה בישראל. לכן חשוב ליצר מערכת ניהולית שיודעת להתמודד מול האירוע הזה" - כך אמר לפני שעה קלה מנכ"ל בית החולים איכילוב פרופ' רוני גמזו, שמונה לאחראי על הטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות, במסיבת עיתונאים שכינס להצגת התוכנית הלאומית למתן מענה להגנה על דיירי מוסדות הגיל השלישי - "מגן אבות ואמהות". תוכנית זו הוצגה הבוקר לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשרים נוספים. עיקריה כבר פורסמו אמש ב"כלכליסט".

 

התוכנית, שהוחל כבר בהפעלתה, כוללת הקמת מטה לאומי מרכזי שיתכלל את כלל פעילות משרדי הממשלה הרלוונטיים (בריאות, רווחה, שיכון וקליטה) תחת מסגרת אחת, וינוהל באחריות משרד הבריאות ובעבודה משותפת עם שאר המשרדים. כפועל יוצא מכך, הנחיות לשטח, הוראות, אישורים שונים וכו' יגיעו אך ורק מהמטה המרכזי. כל המוסדות יהיו כפופים לתוכנית זו - מרכזים רפואיים גריאטריים, בתי חולים סיעודיים, בתי אבות, בתי דיור מוגנים, מסגרות למטופלים עם מוגבלויות ומקבצי דיור למיניהם.

 

בין השאר כוללת התוכנית, שכאמור כבר החלה לפעול בשטח, יצירת מערכת מידע שתיתן למקבלי ההחלטות תמונת מצב דינאמית מהשטח, מערכת מידע למעקב אחרי הזמנת בדיקות לאיתור קורונה וקיצור זמני הגעת התשובות, העלאת קצב הבדיקות שבימים האחרונים אושרה העלתה לכ-3,000 בדיקות מיד יום במוסדות השונים, כאשר כשליש מהבדיקות המבוצעות בכלל מדינת ישראל יהיו בבתי האבות.

 

בנוסף כוללת התוכנית הסדרת התקשרות מול המוסדות והמשפחות. לשם כך הוקמו שני מוקדים טלפוניים - מוקד משפחות ומוקד משפחות שייתן מענה מקיף ומיידי, הגדלת המעורבות של פיקוד העורף בשלל משימות בבתי האבות כמו חיטוי, שינוע ציוד ותרופות, בקרת כניסה בשערים, העברת חולים בעת הצורך וכדומה.

 

בתשובה לשאלת "כלכליסט" אודות הביקורת שנשמעה בשבוע שעבר לאחר מינויו לפרויקטור, שלפיה הוא לא קיבל לידיו משאבים ותקציבים, אמר גמזו: "קיבלתי עשרות מיליוני שקלים ומשאבים. הלוואי עליי בבית החולים שמשרד האוצר היה בכל יום נוהג כמו באירוע הזה. כל אמצעי המיגון, כל הבינוי בבתי האבות, כל הקמת מערכות המחשוב - זה הכל מיליוני שקלים שהמדינה מוציאה לטובת הטיפול באירוע הזה".

 

גמזו דיבר על חשיבות תכלול משבר הקורונה בבתי האבות תחת מערך ניהול מרכזי: "לא יהיה צריך טובות ממשרד מסוים. זה התחיל להיות מבוצע בשבועות האחרונים, וצריך להמשיך. הכי חשוב לנהל הכל ממקום אחד בישראל. הכל צריך להיות מתואם ממקום ששולט על הכל - בדיקות, רווחה, ציוד וכו'. יצרנו הבנה של כל המוסדות שיש כתובת אחת בלבד".

 

רוני גמזו, היום במסיבת העיתונאים רוני גמזו, היום במסיבת העיתונאים צילום: אוראל כהן

 

הוא ציין כי "לא באתי לכתוב נייר, זו תוכנית שכבר הפעלתי אותה יחד עם אנשים טובים. הנוסחה כתובה וכבר עובדת בשטח, וצריך להמשיך לנהל אותה גם אחרי שאחזור לתפקידי בניהול איכילוב. צריך שיהיה אדם שתפקידו יהיה לנהל את האירוע הזה בבתי האבות ויעמוד בראש המטה שאותו הקמנו".

 

לדבריו ,"היינו רוצים לראות אפס אחוזים חולים ומתים, לא הכל אפשרי, אבל צריך לעשות הכל להפחית את זה לרמות של 0 אחוז. יש קבוצה במטה שתעקוב אחר ההתפרצויות ותזהה מגמות".

 

גמזו הוסיף: "בעוד בבתי החולים כל מטופל ידוע למדינה, בבתי אבות יש הרבה גופים פרטיים, אז לא תמיד אתה יודע מה קורה ולא יכול לקבל דיווח גם אם אתה מנחה. אנו משתדלים לקבל כמה שיותר מידע, והיום תקום מערכת שתאסוף את כל המידע והנתונים שתאפשר לדעת בכל רגע מה קורה בכל המוסדות".

 

הוא דיבר על החשיבות של הקמת מספיק מיטות עבור חולי קורונה במוסדות עצמם ללא צורך בהעברתם לבתי החולים: "היינו צריכים להעביר את המסר – לא מספיק שיש מיטות קורונה בבתי חולים אלא צריך לבנות מיטות קורונה במוסדות גריאטריים. לפני שנכנסתי נבנו כבר 200 מיטות והתחלנו בתהליך להרחיב את זה ושמנו כיעד כל שבוע להוסיף 50 מיטות - וכבר עברנו את היעד הזה, ונמצאים בעודף של מעל 100 מיטות פנויות במוסדות השונים. יצרנו מצב שעד סוף יוני נגיע ל-800 מיטות בכל המדינה כדי שהמערכת הגריאטרית לא תצטך לקחת אדם תשוש ולנתק אותו ןלהעביר אותו לבית חולים כללי. זה דרש בינוי המסגרות ברמה שמתאימה לקורונה".

 

לדבריו, "ארגנו תורת עבודה לשגרה ולהתפרצות. אם חלה אצלך איש צוות ו-20 נכנסו לבידוד - זה אומר שלא ניהלת נכון את תהליכי הקרבה והטיפול וחלוקת הצוות. ראינו עלייה במספר אנשי הצוות שנמצאים בבידוד בהתחלה, והיום התחלנו לראות ירידה. זה אומר שיותר אנשים מבינים איך לשמור על כללי חיטוי, מיגון וריחוק. אנו נעשה תוכניות הדרכה מסודרות במוסדות בתיאום עם פיקוד העורף".

 

גמזו הוסיף כי "התפרצות זו נקודה מכרעת. יש לך חולה מאומת – מאותו רגע אנחנו צריכים להתנפל עליו ולעזור - המטה, המחוז, פיקוד העורף. לקבל החלטות, לתת למוסד ציוד, הדרכה, ניקיון, לעשות את זה מהר מאוד. אנו יוצרים פק"ל התפרצות מסודר, יש לנו רק עוד בעיה עם המעבדות"

 

בעניין זה הוסיף גמזו: "כיום כ-3,000 בדיקות הולכות למוסדות, התעדוף ביניהן הוא למי שיש חשד אפילו רך שחלה, אם החשד גדול יותר - אולי נבדוק את כל המוסד, ואחרי שהוא ייצא חיובי נלך על בדיקה רחבה. אבל אנו רוצים לשים האצבע במקומות שיש סיכון ("אזורים אדומים"), ושם קודם על מטפלים. יש לנו 120 אלף איש תחת ידינו - 30 אלף מטפלים , 90 אלף דיירים. שליש מהבדיקות ילכו לבתי האבות. יכול לקרות לפעמים שיוצאת תשובה חיובית לא אמיתית, 4 מקרים ל-1,000, ואני רגיש לזה. אני חושב שצריך לבדוק מוסדות שיש בהן חשד להתפרצות, במקומות שהמשפחות לא בטוחות, שיש תחושה לא טובה".

 

הפגנת בני משפחה בבית האבות משען בבאר שבע הפגנת בני משפחה בבית האבות משען בבאר שבע צילום: חיים הורנשטיין

 

לגבי ביקורי המשפחות אמר מנכ"ל איכילוב: "אסור לקחת את הנחיית משרד הבריאות לביטול ביקורים כהנחיה גורפת. זה מעצבן אותי, אסור למנהל לקחת זאת כמובן מאליו, מנהל צריך לקבל סמכות לאשר ביקור של בן משפחה במידת הצורך, ואם צריך נוציא נוהל מסודר, גם לקשישים שזקוקים נפשית וגם לבעלי מוגבלויות".

 

גמזו קרא למוסדות שעדיין סובלים ממחסור בציוד לפנות ולעדכן בחוסרים. לדבריו,  "יצרנו מפתחות של חלוקת ציוד במימון מלא של המדינה, כולל למוסדות פרטיים - כולל ציוד חיטוי, ציוד שגרה וציוד התפרצות".

 

עוד אמר כי "מוסדות פרטיים שנמצאים 'על הקשקש' ומפילים עליהם דברים - אסור שיגיעו לשבר פיננסי וצריך לעזור להם. עזרנו בהסדרת תעריפים, באספקת ציוד, בצוותים בעת התפרצות, בתמרוץ למוסדות שמתפקדים טוב, תמיכה למוסדות במצוקה והרבה נושאים תקציבים. המדינה יוצאת לקראת המוסדות והיא מבינה את המשמעות של האירוע הזה".

 

אגוד בתי האבות: "התוכנית טובה, אך רק תקצוב נכון שלה יביא להצלת הענף"

 

מאגוד בתי אבות ודיור מוגן (א.ב.א) נמסר כי מדובר בתוכנית טובה, אך רק תקצוב נכון שלה יביא להצלת הענף: "אנו מברכים על תכניתו המתגבשת של פרופ' גמזו ואנו שומעים גם על משאבים מסוימים המופנים אליה. אך חייבים להבין כי ענף בתי האבות היה במצב משברי עוד טרם פרוץ נגיף הקורונה כאשר כל עוד לא ייפתרו את שתי הסוגיות המרכזיות - הענף יילך לקריסה. לצערנו א.ב.א נאלץ בשנים האחרונות להתנהל באמצעות עתירות משפטיות מול משרד הבריאות בסוגיות מחסור חריף בכח אדם ותקציב גרעוני עקב הזנחה פושעת של המדינה וחוסר אוזן קשבת למצוקות בתי האבות".

 

רוני עוזרי, יו"ר האיגוד, הוסיף כי "אין ספק שפרופ' גמזו הוא כמעט היחיד שמתפקד בכאוס שהמדינה נכנסה אליו ללא מוכנות בבתי האבות. כל תוכנית הצלה חייבת לכלול מענה להזנחה הפושעת של המדינה בשנים האחרונות. מענה למחסור החריף של 6,000 מטפלים סיעודיים. המדינה חייבת לתת להם רשיונות ושרשות המסים תפסיק לקנוס בתים המעסיקים אותם! בנוסף מחלקות סיעודיות אשר עוד טרם הקורונה סבלו מגירעון מובנה של כמליון שקל לשנה, זאת עקב תקצוב גרעוני של משרד הבריאות, חייבות לקבל תקציב חירום בסכומים הרבה יותר גבוהים ממה שמדברים עליהם".

 

שר העבודה והרווחה ויו"ר צוות השרים המיוחד לטיפול באזרחים ותיקים, אופיר אקוניס, מסר לאחר הצגת התוכנית: "משרד העבודה והרווחה תומך בתכנית החשובה הזאת. כל אמצעי המשרד ועובדיו, שכבר מגוייסים לטיפול באוכלוסיה הותיקה, ובמרכזו מבצע הענק לחלוקת מנות מזון חמות למאות אלפי קשישים בכל רחבי הארץ, ימשיכו ויעמדו לרשות כל פעולה נוספת, שאין חשובה וחברתית ממנה. ישנן המלצות שכבר מיושמות על פי המלצות צוות השרים המיוחד שהקים ראש הממשלה, ונבצע כל משימות נוספות שיוטלו עלינו".

 

מטעם השרה לשיויון חברתי גילה גמליאל נמסר: "במהלך ישיבת השרים בנושא בתי האבות, השרה דרשה להציב מצלמות בבתי האבות כדי לפקח על העשייה ולנהוג בשקיפות כלפי המשפחות. כמו כן, דרשה לאפשר ביקורי משפחות עם ציוד מיגון. בנוסף, קיים סיכון שעובדי הסיעוד הזרים ידביקו את האזרחים הוותיקים עקב הימצאותם במרחב הציבורי לאחר זמן העבודה. השרה דרשה לפתור את הבעיה על ידי הצבת העובדים בסיכון במלוניות מיוחדות. פרופ' גמזו הסכים עם דרישותיה והנושא יבדק"

 

יותם רוזנר, מנהל מחלקת תושבי ישראל בעמותת רופאים לזכויות אדם, מסר: "שמחנו מאוד על דבריו של פרופ' גמזו, שהכיר בכך שהוראות גורפות עושות עוול לקשישים רבים, ושאפשר וצריך לאפשר למשפחותיהם לבקרם, תוך הקפדה על ההגיינה והמיגון. התוכנית שלו מחויבת מציאות, ובאה לפתור את הכאוס שאפיין את הטיפול בחודשים האחרונים כשלא היה כוח מארגן ומי שלוקח אחריות. ממשלת ישראל לא יכולה לומר לבני 67 שהם ישארו בבתיהם. עליה להיערך לאלטרנטיבות שיאפשרו להם קיום קשרים חברתיים ותרבותיים, תוך שמירה על בריאותם הפיסית והנפשית".

 

x