$
בארץ

דיווח שוטף

המדינה תמשיך לחלק מזון בבני ברק

שירות התעסוקה: שיעור האבטלה באילת - 43.9%, בבני ברק - 34.8%; שר הבריאות ליצמן החלים מקורונה וישוב לעבוד; ארגון העיתונאים וראשי חברות החדשות של קשת פנו לנתניהו: "אפשר לנו לשאול שאלות בתדרוכים"; 177 בני אדם מתו בישראל מהמחלה

כלכליסט ו-ynet 21:3620.04.20

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

גרף חולים יומי בישראל

 

 

שינוי יומי במספר הנדבקים 

 

 

 
21:30 - המדינה תמשיך לחלק מזון בבני ברק, למרות ביטול הסגר
 
החלטה חדשה שהוגשה הערב למזכירות הממשלה קובעת כי למרות שהוסר הסגר על בני ברק ועל השכונות החרדיות בירושלים, חלוקת המזון שהחלה בעקבות הסגר תמשיך לתקופה לא מוגבלת, כך נודע ל"כלכלסיט". לאורך השבועות האחרונים חילקו חיילי צה"ל מאות אלפי מארזי מזון לאותן אוכלוסיות, אולם ההחלטה על החלוקה ניתנה בעקבות ההבנה כי מדובר במוקדים המסכנים את כל האיזור לאור התפרצות הקורונה בהם, וכי יש אם לא ייסגרו אותם הרמטית (עד כמה שניתן) לא ניתן יהיה לשלוט בהתפרצות הנגיף. כעת בלחץ גורמים חרדיים תמשך חלוקת המזון שמוערכת על ידי הממשלה בעשרות מיליוני שקלים.
 
מעבר לשאלה האם נכון להשקיע עכשיו את התקציבים בחלוקת מזון לאוכלוסיה שלא בהכרח זקוקה לו. עולה מהמהלך הזה בעיה נוסף. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הבהיר לממשלה לאחרונה כי היא אינה יכולה להמשיך לחלק כספים באמצעו תקנות שעת חירום וללא שום פיקוח של הכנסת. לדבריו החלטות כאלה צריכות לעבור בחקיקה ראשית, כפי שנהוג, שכן יש כרגע כנסת שמתפקדת ותפקידה לפקח על עבודת הממשלה. ייעודן של תקנות שעת החירום הוא אחר. ההחלטה לחלק אריזות מזון בחינם לתושבי ערים ושכונות מסוימות שקולה לסיוע כלכלי ובכך עלולה לדלג על הנחייתו של היועץ המשפטי לממשלה.  (עמרי מילמן)
 
חלוקת מזון בבני ברק חלוקת מזון בבני ברק צילום: שאול גולן
 
 
21:20 - מניין הנדבקים בקורונה בישראל עלה ל-13,713

 

 

מספר המונשמים עומד על 119, עלייה של חמישה מאז אתמול. כמו כן, נוספו שלושה חולים שמצבם קשה. 177 בני אדם נפטרו עד כה.

 

גם היום מספר המחלימים עלה על מספר המאובחנים החדשים, ונרשמה עלייה בשיעור של כמעט 8% במספר המחלימים, לעומת עלייה של 1.65% במספר המאובחנים החדשים. זוהי העלייה היומית בשיעור הנמוך ביותר עד כה.

 

 
 
20:00 - מספר המתים בישראל מקורונה עלה ל-175
 
הרב חיים טובי, בן 62 מבני ברק, מת מנגיף הקורונה בבית החולים תל השומר. הוא כיהן כמנכ"ל ארגון החסד "קרן ישמח משה". בכך עלה מניין המתים מקורונה בישראל ל-175.
 
19:00 - שירות התעסוקה: אלה היישובים עם שיעור האבטלה הגבוה ביותר בארץ
 
עדכון משירות התעסוקה: מאז העדכון האחרון אתמול בשעה 16:00 ועד היום בשעה 16:00 נרשמו 6,572 דורשי עבודה. אתמול נרשמו 8,483 (לעומת חמישי האחרון 16.4.2020 4,443 נרשמים).
 
כמו כן פרסם שירות התעסוקה רשימה מעודכנת של היישובים שבהם שיעור האבטלה הגבוה ביותר, נכון להיום: אילת - 43.9%; בני ברק - 34.8%; נצרת - 34.1%; טבריה - 33.5%; אום אל פאחם - 32.4%; עכו - 32.3%; בית שמש - 31.4%; ירושלים - 29.4%; בת ים - 28.9%; עפולה - 28%.
 
נצרת נצרת צילום: שאטרסטוק
 
18:15 - עלה ל-174 מספר המתים מקורונה בישראל: בן 89 מת באסף הרופא
 

 קשיש בן 89 מת מקורונה בבית החולים אסף הרופא. מבית החולים נמסר כי הוא סבל ממחלות רקע רבות, והוא אושפז במצב קשה במשך יותר משבועיים. בכך עלה מניין המתים מקורונה בישראל ל-174.

 

18:00 - ליצמן החלים מקורונה וישוב לעבוד

שר הבריאות יעקב ליצמן החלים מקורונה וישוב לעבודתו. זאת לאחר שנמצא שלילי לנגיף גם בבדיקה שנייה שנערכה לו. "זו הייתה בשבילי הזדמנות נאותה להיווכח אישית בעבודתם המסורה של צוותי הרפואה היקרים שלנו. תודתי לכל מי שהתעניין ודאג לשלומי", אמר ליצמן.

 

ליצמן ליצמן צילום: יואב דודקביץ
 
18:00 - ההנחה בארנונה לעסקים - פטור מלא לשלושה חודשים

ההנחה בארנונה לעסקים, בשיעור של 25%, לא תיפרס על כל השנה - אלא תינתן כפטור מלא לשלושה חודשים. כך קבעה היום ועדת הכספים.

 
17:15 - איגוד לשכות המסחר נגד הממונה על התחרות 
 
"רשות התחרות טועה באזהרתה: מאבק הקמעונאים נגד הקניונים מוצדק מאין כמוהו הן ברמה המוסרית והן ברמה המשפטית. רק בדרך קבוצתית הכוללת גם קמעונאים קטנים ניתן לעמוד מול הכוח העצום של דואופול הקניונים מליסרון ועזריאלי ולסייע בהורדת מחירים לציבור", כך כתב היועץ המשפטי של איגוד לשכות המסחר, עו"ד שלומי לויה , במכתב לממונה על התחרות עו"ד מיכל הלפרין. זאת בתגובה על האזהרה ששלחה הלפרין לקמעונאים מפני פעילות משותפת במטרה לקבוע מדיניות במאבק מול הקניונים וטענה כי יש בכך חשש להסדר כובל ופגיעה בחוק התחרות  לדברי לויה,  "אם לא יהיה כל שינוי בהסכמים בין הקניונים לקמעונאים והקניונים יבקשו להשית את החלק הארי של משבר הקורונה על כתפי הקמעונאים, נהיה עדים לקריסה של רשתות קמעונאיות רבות ואף הצרכן ייפגע. במישור זה יש זהות אינטרסים בין הצרכן לבין הקמעונאים. אחת מהתכליות המרכזיות של חוק התחרות הכלכלית היא הגנה על הצרכן. האם חוק התחרות נועד לשרת מטרה שבה הקמעונאים נפגעים, הצרכנים נפגעים ורק דואופול הקניונים מוגן?"
 
אזהרתה של הממונה הגיעה בעקבות התבטאויות של חברי ההתארגנות לגבי אי תשלום שכ"ד לקניונים. (נווית זומר)
 
 
16:30 - המשטרה אוכפת תקנות הקורונה במודיעין עילית
 
המשטרה סגרה תלמוד תורה שהפעילו אנשי הפלג הירושלמי במודיעין עילית, בניגוד לתקנות הקורונה. כ-50 ילדים שלמדו בו נשלחו לבתיהם. ארבעה מבוגרים שהפעילו את המקום סירבו להזדהות ונעצרו לחקירה. שלושה אחרים קיבלו קנסות.
 
14:55 - העיתונאים לנתניהו: אפשר לנו לשאול שאלות בתדרוכים
 
ארגון העיתונאים וראשי חברות החדשות של קשת, רשת וכאן פנו  לראש הממשלה בנימין נתניהו בבקשה לאפשר לעיתונאים להציג שאלות בנושא הקורונה במהלך ההצהרות שלו לציבור. "ערוצי הטלוויזיה ומהדורות החדשות מפנים זמן שידור יקר לשידור חי של הצהרות אלה" נמסר בפנייה. "אנחנו מודאגים מהעובדה שראש הממשלה אינו מאפשר לעיתונאים להציג שאלות במהלך אירועי התקשורת האלה. עיתונאים הם משרתי ציבור. הצהרות לציבור הן חשובות ככל שיש בהן מידע בעל חשיבות ועניין לציבור. אבל אי אפשר להמעיט בחשיבות שיתוף העיתונות והעיתונאים במהלך הפומבי הזה ולאפשר להם לשאול שאלות. זו פרקטיקה מקובלת, ידועה, נוהגת בכל המדינות הדמוקרטיות, וקשה להפריז בחשיבותה. במדינות רבות בעולם - דוגמת ארצות הברית, צרפת, גרמניה, דנמרק ועוד - מנהיגים מקפידים להקצות זמן ונגישות לשאלות של עיתונאים". (אביאור אבו)

 
בנימין נתניהו באחד מתדרוכי הקורונה בנימין נתניהו באחד מתדרוכי הקורונה
 
14:45 -  מיום רביעי: מבחני התיאוריה בנהיגה יחודשו

 

שר התחבורה, בצלאל סמוטריץ', הודיע כי החל מיום רביעי הקרוב יחודשו מבחני הנהיגה העיוניים (תיאוריה) שהופסקו לפני מספר שבועות בעקבות מגפה הקורונה. לאחרונה חודשו גם לימודי הנהיגה ומבחני הנהיגה המעשיים (טסטים). מבחני התיאוריה יבוצעו תוך הקפדה על הנחיות משרד הבריאות, והתשלום עבורם יבוצע באמצעים מקוונים בלבד. כל נבחן יחויב להצהיר לפני הבחינה שמדד חום ביממה האחרונה, לעטות מסכה ולהיות מצויד בכפפות.

 

14:40 - הצעות חוק: שמיטת חובות שכ"ד בתקופת הקורונה
 
תתאפשר שמיטת חובות שכר דירה בימי הקורונה ואיסור על פינוי דיירים, כך עולה מהצעת חוק שיזם ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) ואליה הצטרפו גם חברי הכנסת מיכאל ביטון, יזהר שי ואלון שוסטר (כחול לבן), יעקב טסלר (יהדות התורה) ותמר זנברג (מרצ), בנוסף לחברי הכנסת מסיעת הרשימה המשותפת. על פי ההצעה, לא יפונו דיירים בכלל בכל תקופת החירום ו-60 הימים שלאחריה.

 

לאחר שהוגשה ההצעה, מתכוונים חברי הכנסת לפנות לוועדה המסדרת וליו"ר הכנסת ח"כ בני גנץ ולבקש כי תקודם במהירות ובדחיפות. (צבי זרחיה)

 
14:33-  חלק מעובדי אלביט מאיימים בסכסוך עבודה

 

חברי קבוצה מתוך וועדי עובדי קבוצת אלביט מאיימים בסכסוך עבודה ועיצומים לאחר שהופתעה לקבל לידיה היום (ב') הסכם קיבוצי מיוחד להוראת שעה התקף ל-3 חודשים, במסגרתו תוכל החברה להוציא עובדים לחל"ת. ההסכם גובש בין החברה לבין הסתדרות העובדים הכללית, כאשר אותה קבוצת וועדים טוענת כי הדבר נעשה ללא היוועצות עימה ועדכונה, ואלו האחרונים סירבו לחתום עליו. במכתב שנשלח מטעמה בשם פורום וועדי הקבוצה לארנון בר דוד, יו"ר ההסתדרות, בנושא, נכתב, בין היתר: "יש לעצור ולבטל הסכמים והסכמות שנחתמו על ידי נציגות העובדים ללא ידיעת ועדי העובדים במקומות העבודה. ה'הסכם קיבוצי מיוחד להוראת שעה' מאפשר הוצאת עובדים לחל"ת ללא צורך אמיתי. אלביט היא חברה עמידה כלכלית עם צבר הזמנות של מעל עשרה מיליארד דולר, מוגדרת כחברה חיונית וקיומית למדינת ישראל, ודווקא היא בחרה לשלוח עובדים בהסכמים קיבוציים לחל"ת, בזמן שהמשק מתחיל להתאושש. לא ניתן יד להגדלת רווחיות החברה על גב ציבור העובדים והוצאתם לחל"ת". מאלביט נמסר בתגובה, כי "לא מוכר לנו כזה מכתב. הטענות אינן נכונות בשום צורה ואופן. שימוש בחל"ת באלביט נבחן לאור המצב ונעשה בו שימוש נקודתי ומזערי בלבד ותוך דיאלוג עם העובדים". מההסתדרות נמס: "95% מהוועדים בקבוצה חתמו על ההסכם מלבד סקטור מסוים בה. ההסתדרות תמשיך לפעול למען קבוצת עובדי אלביט".

 

(צלי גרינברג)

 
14:04 - ביבס: לקבוע שלושה חודשי פטור מלאים מארנונה לעסקים קטנים
 
"משרד הפנים נותן אופציה להנחת ארנונה לעסקים קטנים של 25% שנתיים בלבד ולא של שלושה חודשים מלאים ורצופים", כך כתב היום חיים ביבס יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עריית מודעין מכבים רעות, לשרי הפנים והאוצר. לדבריו, החלטת משרד הפנים מנוגדת לסיכומים המוקדמים בין הצדדים ולבקשות חוזרות ונשנות של ראשי הערים והמועצות. "רגע לפני החתימה על התקנות אני מבקש מכם פעם נוספת לקבל החלטה צודקת נכונה וקוהרנטית עם הצהרות הממשלה עד כה לפיהן יש לאפשר לרשויות המקומיות להעניק את ההטבה כשלושה חודשי פטור מלאים. העסקים לא צריכים הנחה שנתית. אם לא נציל אותם עכשיו הם לא יהיו קיימים בשנה הקרובה כדי לקבל את ההנחה השנתית. לעזור עכשיו, או שלא יהיה למי", כתב ביבס. תגובת משרד הפנים: "מדובר בטענות לא נכונות. הנושא נמצא בישורת האחרונה ובניגוד לאמור, לא סוכם על מתווה סופי להנחה שתינתן. השר דרעי פועל ללא לאות לסייע לעסקים בכל הכלים העומדים לרשותו, תוך שמירה על תקציבי הרשויות המקומיות, על מנת שאלה יוכלו לספק שירותים נאותים לתושבים". (נעמי צורף ועמרי מילמן)
 
יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס צילום: אולפן כלכליסט
 
13:56 - היהלומנים לנתניהו: "יש חשש ממשי מקריסת ענף היהלומים"
 
"חשש ממשי מקריסת ענף היהלומים בישראל בעקבות משבר הקורונה", כך כתב נשיא בורסת היהלומים, יורם דבש לרה"מ בנימין נתניהו.לדבריו, הנזק המצטבר לתעשיית היהלומים מסתכם בלמעלה ממיליארד שקל. עוד נאמר במכתב: "לצערנו, הצעדים שהממשלה עשתה עד כה, ובדגש על קצב יישום ההחלטות והמחסור המהותי באשראי, לא מחלחלים לעוסקים בתעשיית היהלומים וקיימת סכנה ממשית להמשך קיומו של אחד מענפי היצוא הוותיקים והמרכזיים של מדינת ישראל". לדבריו, בענף יש יותר מ-15 אלף משפחות עובדים שפוטרו ויפוטרו, לרבות 20% מהקהילה החרדית. גם יש פגיעה משמעותית בעסקים "סובבי תעשייה". עפ"י המפקח על היהלומים, יצוא היהלומים מישראל ירד בפבואר ב-73%. (נווית זומר)
 
 

 

13:23 - התעורר חולה קורונה בן 45 שהיה מורדם ומונשם במשך 29 ימים

 

חולה קורונה בן 45, שאושפז בחודש שעבר במצב קשה וחובר ב-25 במרץ למכונת לב ריאה (אקמו), התעורר בבית החולים וולפסון שבחולון. מבית החולים נמסר כי החולה, שאינו סובל ממחלות רקע, נגמל ממכשיר האקמו ומתקשר עם סביבתו. אשתו, שהחלימה מקורונה, נמצאת לצידו.

 

11:54 - ירידה של 72% במספר הנוסעים בנתב"ג בחודש מרץ

 

בחודש מרץ האחרון חלפו בנתב"ג רק 471,710 נוסעים - ירידה חדה של 72% ביחס לחודש מרץ 2019. כך עולה מדוח הטיסות החודשי של רשות שדות התעופה. בפועל, בחודש מרץ עדיין פעלו בשדה מספר חברות תעופה- כך שאת עיקר הפגיעה ירגישו באפריל וכנראה שגם במאי. אל על  הטיסה בחודש שעבר 110,788 נוסעים - ירידה של 74%. (תומר הדר ונווית זומר)

 

ריק בנתב"ג ריק בנתב"ג צילום: יאיר שגיא

 

 

11:45 - ממחר: מסגרות רווחה שצומצמו עקב הקורונה ישובו לפעול בהדרגה

 

משרד העבודה והרווחה מגדיל את פעילות מסגרות הרווחה שצומצמו בעקבות משבר הקורונה. שירותי המשרד בקהילה יחזרו בהדרגה לפעילות החל ממחר. מעונות היום השיקומיים לפעוטות עם מוגבלויות יחזרו בהדרגה לפעילות, בקבוצות קטנות של שלושה ילדים למטפל, החל ממחרתיים. מרכזי עוצמה ותכנית "נושמים לרווחה", המסייעים לאנשים בעוני, יעברו לפעילות מלאה שתינתן מרחוק. מרכזי יום ומרכזי תעסוקה לאנשים עם התמכרויות יחזרו לפעילות מלאה. השירותים בקהילה לבני נוער בסיכון יחזרו לפעילות מלאה או יגדילו את היקף פעילותם. 

 

 

9:26 - משרד הבריאות: 3,872 החלימו מקורונה בישראל

 

משרד הבריאות מעדכן הבוקר (ב') כי מספר חולי הקורונה המאומתים בישראל עומד על 13,654. מתוכם - 9,326 חולים קל, 134 בינוני, 150 קשה (ירידה של 3.85%) ו-114 מונשמים. עד כה נפטרו מהמחלה 173 איש בישראל.  מבחינת אשפוז - 6,710 בטיפול בית, 2,166 בבתי מלון, 197 טרם הוחלט ו-3,872 החלימו מהנגיף. בבתי חולים מאושפזים נכון לעדכון הבוקר 537 חולים.

 

8:20 - קצב ההדבקה ירד: הבוקר - דיון בהקלות על בני ברק וירושלים 

 

בעקבות ירידה חדה בקצב ההדבקה בירושלים ובבני ברק, יתקיים היום בבוקר (ב') דיון מיוחד בנושא הקלות על המגבלות הקיימות על שתי הערים. כך נמסר ממשרד הבריאות. במשרד הסבירו כי ההחלטה לא נובעת רק מהנתונים הראשוניים המעודדים, אלא גם מהתחייבותם של ראשי הערים בני ברק וירושלים להוציא את החולים מהערים לבתי מלון. ראשי הערים התחייבו להוציא לפחות מחצית מהחולים הנותרים בעיר עד סוף השבוע. בתוך כך, בחצות הסתיימו ההגבלות שהוטלו על הבירה ועל בני ברק, במסגרת הכרזתן כ"אזור מוגבל".

 

חלוקת מזון בבני ברק חלוקת מזון בבני ברק צילום: שאול גולן

 

שתי הערים בשיא ההתפשטות ידעו עלייה יומית של יותר מ-20% במספר הנדבקים. ואילו מאתמול להיום, נרשמה בשתי הערים עלייה של כ-2% בלבד במספר הנדבקים. בירושלים יש נכון להיום 2,579 חולים מאומתים ובבני ברק 2,307 חולים מאומתים. על פי הנתונים שפרסם משרד הבריאות אתמול בבוקר, בבני ברק נוספו ביממה האחרונה 49 חולים, בירושלים 55, בבית שמש 21, בדיר אל-אסד 17, ובמודיעין עילית 12.

 

8:00 - הממשלה אישרה קבלת תרומות של מכונות הנשמה וציוד הגנה רפואי

 

הממשלה אישרה במשאל טלפוני את בקשת שר הבריאות יעקב ליצמן לתת היתר לקבלת שלוש תרומות גדולות של ציוד מגן רפואי ותרופות למשרד הבריאות, לטובת המאבק בנגיף הקורונה. בין היתר נתרמו 100 אלף מסכות פה ואף ואלף חליפות מגן, עשר מכונות הנשמה ושני מיליון טבליות של התרופה הידרוקסיכלורוקווין, המשמשת לטיפול במלריה ונבחנת כטיפול ניסיוני לחולי קורונה.

x