$
בארץ

משבר הקורונה

פרופ' גמזו ממליץ לנתניהו: שליש מבדיקות הקורונה יהיו בבתי אבות

גמזו, שהתמנה לרכז את הטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות, הציג את עיקרי התוכנית שלו, שתוגש מחר לראש הממשלה: הגדלת היקף הבדיקות, ניהול מרכזי והכנת פק"ל התערבות וציוד למקרה של התפרצות קורונה במוסדות

עמיר קורץ 15:5819.04.20
"היקף הבדיקות בישראל יעלה בצורה הדרגתית. לא נגיע תוך חודש ימים ל-30 אלף בדיקות ביום, זה ייקח להערכתי כחודשיים. אני חושב שתוך שבועיים יגיעו ל-15 אלף בדיקות. ההמלצה שלי לראש הממשלה היא שבכל זמן - שליש מהבדיקות ילכו לבתי האבות".

 

כך אמר פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים איכילוב והפרויקטור המיוחד שמינה משרד הבריאות לטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות. גמזו דיבר בשיחת וידיאו עם מנהלי בתי אבות, בני משפחותיהם ופעילים בתחום. זאת במסגרת פורום בתי האבות בראשות ח"כ מירב כהן שארגנה את המפגש זו הפעם השנייה.

בני משפחה של קשישים בבית אבות בבאר שבע מפגינים בעקבות מקרי המוות וההדבקה מקורונה במקום בני משפחה של קשישים בבית אבות בבאר שבע מפגינים בעקבות מקרי המוות וההדבקה מקורונה במקום צילום: חיים הורנשטיין

 

פרופ' גמזו, שצפוי להגיש מחר תוכנית כוללת לטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות, אמר כי העיקרון הראשון בתוכנית הוא ניהול מרכזי אחד ולא על ידי משרדי ממשלה רבים, הקמת יחידות ומחלקות לקורונה בתוך המוסדות בכמות של 700 עד 1,000 מיטות, יצירת תוכניות התערבות ברורות והרחבת היקף הבדיקות בבתי האבות, בתי הדיור המוגן והמוסדות הסיעודיים.

 

"ההמלצה שלי היא ששליש מהקיבולת של מדינת ישראל לבדיקות ילכו לבתי האבות. אם הבדיקות בישראל יגיעו ל-15 אלף אז 5,000 יילכו לבתי אבות", אמר גמזו. "אנו רואים בשבוע האחרון עלייה בכמות הבדיקות במוסדות ונמשיך להעלות בכמות. התיעדוף הוא קודם שלילת אלמנט חשד להתפרצות ואחר כך באזורים אדומים, שם יש עדיפות לבדיקות למטפלים. אנו קובעים כל יום את תיעדוף הבדיקות ליום הבא".

 

לגבי משך זמן עד קבלת התשובה אמר גמזו: "יש קדימות לבתי אבות, אבל זה תלוי בספיקה של המעבדות".

 

"יהיה גב הצלה למוסדות שיגיעו לקריסה פיננסית"

 

עוד אמר גמזו כי הוא פועל להאצת הבדיקות. "כשהגעתי לאירוע הזה היו אלפי בדיקות שחיכו והיה צריך למצוא דרך להכניס אותן למעבדות. אלמנט שני של עיכוב זה הביורוקרטיה. היא מורכבת ומנסים לשפר אותה. דחפתי ומצאתי פתרונות כדי שהתשובות יתקבלו יותר מהר.  ביקשתי שכל מוסד ישלח אלי את רשימת הנבדקים ואני אזרז את הבדיקות מול המעבדות".

 

גמזו הבטיח בבתי אבות שבהם אין מספיק מסיכות הן יסופקו על ידי משרד הבריאות. "כמו כן, הוכן פק"ל התערבות במקרה של איתור חולה קורונה. החמ"ל המיוחד שהקמנו יספק את ציוד המיגון הדרוש. הוא יועבר למוסד בעת התפרצות על ידי פיקוד העורף. פק"ל ההתפרצות יתפרסם היום או לכל המאוחר מחר בבוקר. הפק"ל ברור ואומר מה עושים ומה לא. הנהגתי סדר ותורת לחימה ברורה מה צריך לעשות בהתפרצויות הבאות".

 

פרופ' רוני גמזו (מימין) ושר הבריאות יעקב ליצמן פרופ' רוני גמזו (מימין) ושר הבריאות יעקב ליצמן צילום: עמית שעל, אייל בסון

 

בנוסף התייחס גמזו לנושא הבעיות הפיננסיות והיעדר תקציב מספק לבתי האבות. "המדינה מנסה למצוא פתרון, ויהיה גב הצלה למוסדות שיגיעו למצב של קריסה פיננסית. המדינה צריכה להיות עם אצבע על הדופק מול המוסדות והם מבינים ומקשיבים לי ועושים את העבודה".

 

עוד אמר גמזו: "יש הגדלת תעריפים למחלקות בהן התגלה נגיף הקורונה. לא נאכוף את האיסור על עובדים זרים בבתי האבות, ובמקומות שיש בהן התפרצות אנו נממן צוות מקצועי שייכנס וייתן תמיכה. זו הזדמנות לאפשר כעת ליותר מטפלים זמינים שעד כה לא הותר להם לעבוד בבתי האבות, לעבוד שם".

 

לגבי השימוש בפיקוד העורף אמר גמזו: "המשימות של פיקוד העורף הן לעמוד בשערי בתי האבות, ניקוי וחיטוי בעת התפרצות, שינוע ציוד, הדרכה, עזרה בהזזה ופינוי חולים. משימות אחרות לוגיסטיות לא אושרו עד כה להעביר אותן לפיקוד העורף".

 

"צריך לפתוח את המוסדות לביקורים"

עוד בשורה של גמזו למשפחות הדיירים היא המלצתו לאפשר כניסה של בן משפחה של מטופל לפי שיקול דעת של מנהלי המוסדות במקרים של קשישים שזקוקים לעזרה: "אני בעד שימוש במגזר שלישי ומתנדבים. אפשר יהיה להכניס בן משפחה כמתנדב במוסד. צריך להיות רגיש לזה ולהשאיר שיקול דעת למנהל המוסד – אני אומר למנהלים: תזמין בן משפחה אחד למטופל כשאתה מרגיש שהמטופל הולך לאיבוד ותקבע נהלים להגעה שלו. צריך לבחון כל מקרה לגופו. כך אני ממליץ בתוכנית שלי. צריך לפתוח ביקורים כדי לשמור על החוסן הרגשי והמנטלי של הקשישים, ואני מניח שיהיה לזה אימפקט".

 

 

ח"כ מירב כהן ח"כ מירב כהן צילום: ינאי יחיאל

 

גמזו אמר עוד כי מחר תפורסם כתובת של חמ"ל לטובת המשפחות שיוכלו להתקשר לשאול שאלות ולקבל תשובות".

 

גמזו נשאל מה יהיה לאחר שיסיים את תפקיד הפרויקטור המיוחד וישוב לנהל בשגרה את בית חולים איכילוב. "הקמתי מטה וכל אחד יודע את התפקיד שלו. הכל קיים, צריך מנהל טוב שימשיך לנהל את זה וזה אחד הדברים שאני אגיד מחר לראש הממשלה ולשר הבריאות".

 

איגוד בתי האבות והדיור המוגן, שלאחר עתירה שהגיש לפני שבועיים, משרד הבריאות שינה את מדיניות הבדיקות שלו בבתי האבות, מסר בתגובה לדברי גמזו: "אנו מברכים על תכניתו המתגבשת של פרופ' גמזו ואנו שומעים גם על משאבים מסויימים המופנים אליה. אך חייבים להבין כי ענף בתי האבות היה במצב משברי עוד טרם פרוץ נגיף הקורונה כאשר כל עוד לא ייפתרו את הסוגיות המרכזיות - הענף יילך לקריסה. לצערנו איגוד בתי האבות נאלץ בשנים האחרונות להתנהל באמצעות עתירות משפטיות מול משרד הבריאות בסוגיות מחסור חריף בכח אדם ותקציב גרעוני עקב הזנחה פושעת של המדינה וחוסר אוזן קשבת למצוקות בתי האבות".

 

לדברי רוני עוזרי, יו"ר האיגוד, "אין ספק שפרופ' גמזו הוא כמעט היחיד שמתפקד בכאוס שהמדינה נכנסה אליו ללא מוכנות בבתי האבות. כל תוכנית הצלה חייבת לכלול מענה להזנחה הפושעת של המדינה בשנים האחרונות. מענה למחסור החריף של 6,000 מטפלים סיעודיים. המדינה חייבת לתת להם רישיונות ושרשות המיסים תפסיק לקנוס מוסדות המעסיקים אותם. בנוסף מחלקות סיעודיות אשר עוד טרם הקורונה סבלו מגרעון מובנה של כמיליון שקל לשנה, זאת עקב תיקצוב גרעוני של משרד הבריאות, חייבות לקבל תקציב חירום בסכומים הרבה יותר גבוהים ממה שמדברים עליהם".

x