$
בארץ

"כמו שסגרו את בני ברק כך צריך לפתוח את פרדס חנה"

ראשי רשויות בישראל דורשים לאפשר חזרה מהירה יותר לשגרה במועצות ובערים שבהן מספר החולים נמוך יחסית למספר התושבים. הם קובלים כי משרדי הממשלה אינם מתואמים איתם, שהם מקבלים הנחיות סותרות, ואף לא מיידעים אותם על מיקום החולים ברשות ובכך מסכנים את עובדיהם

נעמי צורף 09:2416.04.20

ראשי רשויות - ערים ומועצות אזוריות - קוראים למשרד הבריאות להקל את הנחיות הסגר בשטחיהן ולתת לראשי הרשויות חופש לפעול בהתאם למצב בשטח.

"גרף המבודדים אצלנו הולך ויורד בהתמדה ומספר החולים לא עלה על עשרה לאורך כל התקופה", מספרת ראש מועצת פרדס חנה־כרכור הגר פרי יגור.

 

 

"אנחנו מושבה שיש בה המון עצמאיים, המון אמנים יוצרים וכותבים שנפגעו קשות מהמצב בשל ביטול אירועים. אני רואה עין בעין עם הממשלה - אין ספק שהדרך לצאת מהמשבר הזה היא בהדרגתיות מבוקרת, אבל חייבת להיות חשיבה דיפרנציאלית לגבי יישובים שמתנהגים אחרת. כמו שהמדינה ידעה לקבל החלטה להטיל סגר נקודתי על בני ברק כי היה איזשהו קושי יוצא דופן, אז צריך להסתכל גם על מי שיוצא דופן לכיוון השני ולהתחיל שם פיילוט של הקלות שיתחילו מיד ולא לחכות יחד עם כל המדינה".

מימן: הגר פרי-יגור, ערן דורון, בני ביטון מימן: הגר פרי-יגור, ערן דורון, בני ביטון צילומים: גיל נחושתן, דפנה כהן, אוראל כהן, אתר העירייה, ישראל יוסף

 

פרי יגור הוסיפה כי היא שותפה לתחושה שהמשבר הזה נוהל מעל לראשם של ראשי הרשויות. "אני חברה בפורום ה־14, פורום של ראשות הרשויות בארץ. בתחילת השבוע הפנינו מכתב לראש הממשלה שקורא לשלב נשות מקצוע בצוותים שמתמודדים עם המשבר, זה לא רק העניין המגדרי, זה גם משקף את זה שהצוותים האלה מורכבים רק מרופאים וכלכלנים וזה לא מספיק. לנו בתור ראשי רשויות ברור שאי אפשר לצלוח את היציאה מהמשבר מבלי להתייחס גם לתחומי הרווחה והקהילה. מעבר לזה, הייתי רוצה לראות ראשי רשויות שמעורבים יותר בעשייה הזו ובדיונים האלה, בסוף אנחנו אלה שעומדים מול התושבים ויש לנו ניסיון עשיר והרבה מה לתרום".

 

"לא סומכים עלינו, לא מתעניינים בדעתנו"

 

"ניהול המשבר נעשה מעל הראש של השלטון המקומי, מצד אחד לא מיידעים אותנו איפה נמצאים החולים ובכך מסכנים את עובדי הרשות, מצד שני לא מאפשרים לנו תנאים אחרים למרות שהשוני בין המרחב שלנו למרחב העירוני מובהק", אמר ראש מועצת רמת הנגב ערן דורון, בשיחה עם "כלכליסט".

 

"אני חושב שאחד הפספוסים הכי גדולים של המדינה בתקופה הזו הוא שהיא נותנת הנחיות סותרות, ללא התייעצות ובדרך כלל ללא תיאום עם משרדי הממשלה האחרים, וכל זה תוך כדי שמעבירים לנו ראשי הרשויות את המסר שפשוט לא סומכים עלינו ולא מתעניינים בדעתנו", אמר דורון. "למדינה יש אינטרס שהמשק יחזור לפעילות, אפשר לעשות זאת על ידי ביזור סמכויות ואחריות ולאפשר לראשי הרשויות לפעול על פי שיקול דעתם תוך התייעצות עם משרד הבריאות. אם זה היה נעשה בצורה מחושבת המדינה היתה היום במצב טוב יותר ולא בשיתוק טוטאלי. צריך לקחת אחריות ולהתחיל לחזור לשגרה".

 

מימין: אלי שבירו, אופיר ליבשטיין מימין: אלי שבירו, אופיר ליבשטיין צילומים: גיל נחושתן, דפנה כהן, אוראל כהן, אתר העירייה, ישראל יוסף

 

לדברי דורון, יש במועצה שהוא מנהל 8,000 תושבים ב־15 ישובים, וכמעט בכולם ניתן לנהל אורח חיים מלא במצב של בידוד מוחלט, מבלי שיוצאים או נכנסים. "אז למה לא לאפשר לנו לחזור לשגרה?", שואל דורון. "באחד הקיבוצים שלי 8 מתוך 9 עובדות במערכת הגיל הרך גרות בתוך הקיבוץ, למה לא לאפשר להן להפעיל את המערך הגנים? למה לא להמשיך את שיעורי הגיטרה במתנ"סים? זאת כמובן תוך שמירה על הוראות משרד הבריאות והפרדה חברתית של האוכלוסיות בסיכון. מדובר במצב לא פשוט אבל צריך לשחרר את הריכוזיות הזו בקבלת ההחלטות ולמצוא דרך להחזיר חלק מהפעילות לקדמותה".

 

"אחד הדברים שהכי מפריעים לי בניהול של המשבר הזה הוא שקולם של ראשי הרשויות כמעט לא נשמע", אומר אלי שבירו, ראש עיריית אריאל. "אנחנו חייבים להיות יחד עם מקבלי ההחלטות, לקבל את ההנחיות רגע לפני שיוצאים בהכרזות כי לדברים האלה יש השפעה משמעותית על ההתנהלות שלנו. למשל הנחיה על חזרה מסוימת לשגרה של מערכת החינוך, זה לא משהו שאני יכול לקבל עליו הודעה בערב ולמחרת בבוקר כבר ליישם. זה דורש היערכות ולכן אני חושב שהדברים צריכים להיות יותר מסודרים עם שיתוף שלנו כדי שנוכל להיערך בזמן ולתת הנחיות. בסוף אנחנו אלה שעומדים בחזית אל מול התושבים וממשים את ההחלטות שמתקבלות".

 

איפה בני ברק ואיפה פרדס חנה־כרכור איפה בני ברק ואיפה פרדס חנה־כרכור

 

 

גם ראש המועצה האזורית שער הנגב אופיר ליבשטיין מצטרף לקריאה להקל בהנחיות. "איפה שאין חולים ואין מבודדים נכון יהיה להחזיר את המשק לעבודה. אצלנו יש רק חולה אחד בכל שטחי המועצה וגם הוא הגיע מתל אביב כדי להעביר את הבידוד במשפחתו. המרחבים בדרום מאפשרים לנו לנהל אורח חיים תקין מבלי לסכן את התושבים ולכן יהיה נכון להתחיל בהדרגתיות לפתוח את הסגר ולאפשר להחזיר את התעשייה, המסחר והחינוך בקיבוצים לסוג של עשייה".

 

לדברי ליבשטיין, לאחר פסח יהיו למועצה שהוא עומד בראשה את היכולות לשלוט על מידת ההתקהלות ולעשות זאת בצורה מסודרת והדרגתית תוך בקרה ומדידה תמידית. "אני מקווה שנוכל להחזיר לפחות חלק ממערכת החינוך לתפקד וגם להשיב חלק מההורים לעבודתם".

שוק מחנה יהודה בירושלים. ראשי רשויות דורשים לשנות את הגבלות הסגר בהתאם לנתוני התחלואה וההדבקה בכל רשות  שוק מחנה יהודה בירושלים. ראשי רשויות דורשים לשנות את הגבלות הסגר בהתאם לנתוני התחלואה וההדבקה בכל רשות צילום: אלכס קולומויסקי

 

"אם הרשויות יקרסו, המדינה תקרוס"

 

בשבוע הבא צפויה להתקיים פגישה בין נציגי מרכז השלטון המקומי לנציגי הממשלה ובה יבקשו נציגי מרכז השלטון המקומי לאפשר חזרה מהירה יותר לשגרה במועצות וערים שבהן מספר החולים נמוך יחסית למספר התושבים. "אנחנו רוצים להחזיר כמה שיותר מהר את מערכת החינוך, כשאין מסגרות לילדים ההורים לא יכולים ללכת לעבודה ואם פעם היתה להם פריבילגיה להיעזר בסבא וסבתא היום כמובן אי אפשר", מסביר בני ביטון, ראש עריית דימונה וסגן יו"ר מרכז השלטון המקומי.

 

"אנחנו נבקש מהממשלה להתחשב ברשויות כמונו שאין בהן הרבה חולים ולהחזיר באופן מיידי את החינוך ואת התעשייה המקומית. חוץ מזה הייתי רוצה שיאפשרו לחנויות קטנות, עסקים קטנים לחזור לפעול גם כן. אין סיבה שאנשים יוכלו ללכת לסופר ולירקן ולא לחנות קטנה אחרת".

 

ביטון אומר כי החשש הגדול שלו הוא שבקרוב משקי בית לא יעמדו בעומס ולא יוכלו לשלם חשבונות. "הממשלה חייבת להקשיב לנו ולהבין שהרשויות גם ככה נמצאות במצוקה בשנה האחרונה כי אין ממשלה ואין מי שיאשר תקציבים. ולאנשים עומד להיגמר הכסף. זה פצצת זמן מתקתקת וצריך להבין שאם הרשויות יקרסו, המדינה תקרוס".

x