$
בארץ

דיווח שוטף

משרד הבריאות: 10,408 חולי קורונה בישראל, 124 מונשמים, 1,183 החלימו

8,794 חולים במצב קל, 167 קשה; מכון ויצמן יחל בביצוע 1,000 בדיקות קורונה ביום; גם אוניברסיטת תל אביב תתחיל ככל הנראה בשבוע הבא לערוך בדיקות קורונה; מנתוני המל"ל עולה כי אתמול התקבלו 4,412 תוצאות מעבדה לעומת קרוב ל-10,000 ביום שישי שעבר

כלכליסט ו-ynet 22:1810.04.20

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

נדבקים לפי ישובים

 

 

גרף חולים יומי בישראל

 

 

מונשמים אל מול מתים

 

 

 

22:15 - משרד הבריאות: 10,408 חולי קורונה בישראל

 

משרד הבריאות עדכן בשעה זו נתונים אודות חולי הקורונה בישראל. לפי המשרד, נכון לתאריך ה-10 באפריל בשעה 21:00, מספר חולי הקורונה המאומתים בישראל עומד על 10,408 בני אדם. מתוכם 8,794 מוגדרים במצב קל, 173 בינוני, 167 קשה. כעת יש 124 מונשמים. עד כה מתו מהנגיף בישראל 95 בני אדם. מבחינת מאושפזים - 687 מאושפזים בבתי חולים, 6,631 בטיפול בית, 1,002 בבתי מלון, 810 - טרם הוחלט היכן יטופלו ו-1,183 החלימו מהמחלה.

 

19:15 - בעיכוב של חודש: אוניברסיטת תל אביב תערוך בדיקות קורונה

 

למרות שהבקשה הוגשה לפני כחודש למשרד הבריאות, אוניברסיטת תל אביב תתחיל לערוך בדיקות קורונה במעבדה ייעודית ככל הנראה במהלך השבוע הבא. כך נודע ל-ynet. באוניברסיטה ממתינים לאישור הסופי בטרם יחלו את הבדיקות, שעשוי להתקבל בשעות הקרובות, ולפי התכנון, המעבדה תדגום עד 2,000 בדיקות ביום בשיתוף עם מערך הבדיקות של בית החולים איכילוב.

 

על הקמת המעבדה אמון הפרופסור אריאל מוניץ מהמחלקה למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה קלינית בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב. "לפני כחודש פנינו למשרד הבריאות בבקשה להתחיל להריץ בדיקות אצלנו במעבדה ולהיות חלק תומך במערך הבדיקות", סיפר ל-ynet.

בדיקות מעבדה באוניברסיטת תל אביב בדיקות מעבדה באוניברסיטת תל אביב צילום: אוניברסיטת תל אביב

 

"לצורך העניין שיפצנו מעבדה בזמן שיא של שמונים שעות", אמר מוניץ. "זו מעבדה שהיא הרבה יותר מהסטנדרט המקובל היום לעומת יתר המעבדות, בטח בבתי חולים ובמרפאות, גם מבחינת הבטיחות לעובד וגם מבחינת הניצול המקסימלי של השטח. ענינו על כל הצרכים. היינו צריכים לקבל כל מיני אישורים ממשרד הבריאות וקיבלנו אקרדיטציה מקצועית לפני שבוע, ומאז אנחנו ממתינים. אנחנו כרגע בפירוש בישורת האחרונה ואנחנו במצב של חתימת חוזה מול משרד הבריאות", ציין.

 

האוניברסיטה תישאר גוף עצמאי בכל מה שקשור לקיום הבדיקות, אך האחריות המשפטית והכספית תהיה בידי בית החולים איכילוב. "זה היה אמור לקרות אתמול והיום, אבל כרגע אנחנו מחכים לאישור של משרד הבריאות", הוסיף מוניץ. "כל התנאים בין איכילוב לאוניברסיטה סוכמו. המטרה פה היא לרוץ כמה שיותר מהר על בדיקות, ומשרד הבריאות אמור לחתום על זה בשעות הקרובות כדי שנוכל להתחיל לעבוד בשבוע הבא. כשהמעבדה שלנו תפעל במצב אופטימלי, היא תוכל לבדוק בין 1,600 ל-2,000 בדיקות ביום". משרד הבריאות טרם הגיב לפניית ynet בעניין עיכוב המהלך.

 

האוניברסיטה תהפוך למוסד האקדמי השני שבו מתקיימות בדיקות קורונה, לאחר שהודיע שמשרד הבריאות הכריז כי מכון ויצמן למדע ברחובות יצטרף גם הוא למאמץ הבדיקות (ראו דיווח קודם), על אף שבכירים במשרד, בהם המשנה למנכ"ל המשרד פרופ' איתמר גרוטו, התנגדו לפתיחת המעבדה ולקיום הבדיקות במוסדות אקדמיים.

(אדיר ינקו, ynet)

 

בדיקות באוניברסיטת תל אביב בדיקות באוניברסיטת תל אביב צילום: אוניברסיטת תל אביב

 

 

19:05 - לראשונה: חולת קורונה פלסטינית הוכנסה לישראל לצורך טיפול רפואי

 

ישראל אישרה לאחרונה להכניס לתחומה חולת קורונה פלסטינית מבית לחם. היא טופלה בבית חולים ישראלי, החלימה והוחזרה לשטחי הרשות הפלסטינית. כך נמסר ממשרד הבריאות הפלסטיני. ככל הידוע, זו הפעם הראשונה שבה מתירה ישראל לחולה קורונה פלסטיני להיכנס לישראל כדי לקבל טיפול.

(אליאור לוי)

 

18:23 - קשישה מתה מקורונה בנתניה, מניין המתים עלה ל-95

 

קשישה בת 82 מתה מנגיף הקורונה בבית החולים לניאדו בנתניה. בכך עלה ל-95 מניין המתים מקורונה בישראל.

(אדיר ינקו, ynet)

 

17:20 - עלה ל-94 מניין המתים מקורונה בישראל

 

גבר בן 64 מת מנגיף הקורונה בבית החולים הדסה עין כרם. מבית החולים נמסר כי הוא סבל ממחלות רקע מורכבות, והיה מונשם כמה ימים.

(יעל פרידסון)

 

16:32 - בגלל הפרת תקנות הקורונה בליל הסדר: הודחו שני קצינים ועשרה לוחמים

 

ראש אגף התקשוב בצה"ל, אלוף ליאור כרמלי, הדיח מפקד פלוגה ומפקד מחלקה בקורס לות"ם וכן עשרה לוחמים, בעקבות התקהלות אסורה בליל הסדר. מדובר צה"ל נמסר כי "לקראת סוף הסדר, קבוצת חיילים פעלה בניגוד להנחיות והתקבצה בצורה שנוגדת את הפקודות".

(יואב זיתון)

 

16:15 - אושר: הפעלת התחבורה הציבורית ביום א' תוקדם ותשלום קנסות יידחה

 

הממשלה אישרה במשאל טלפוני תקנות חדשות לשעת חירום, שלפיהן התחבורה הציבורית תתחיל לפעול ביום ראשון כבר בשעה 05:30 ולא החל מ-08:00, במטרה לאפשר לעובדים החיוניים להגיע למקומות העבודה. כמו כן אושרו תקנות בדבר דחיית מועדים לתשלום קנסות.

 

16:05 - מעבדה במכון ויצמן תתחיל לפענח כאלף בדיקות קורונה ביום

 

משרד הבריאות הודיע כי חתם על הסכם עם מכון ויצמן לשימוש במעבדה במכון לטובת בדיקות קורונה. נמסר כי המעבדה תתחיל לפעול מיד החל מהיום ותפענח כאלף בדיקות ביום. לידיעה המלאה.

 

פרופ׳ רוברט פלור מנהל המרכז הישראלי הלאומי לרפואה מקבל את המשלוח הראשון של בדיקות הקורונה פרופ׳ רוברט פלור מנהל המרכז הישראלי הלאומי לרפואה מקבל את המשלוח הראשון של בדיקות הקורונה צילום: מכון ויצמן למדע

 

 

14:05 - נמשכת הצניחה במספר בדיקות הקורונה

 

הירידה התלולה במספר בדיקות הקורונה נמשכת, ואיתה חוסר השקיפות של משרד הבריאות: לאחר הביקורת הציבורית בדבר מספרן הנמוך של בדיקות הקורונה מפאת המחסור בציוד נחוץ לקיומן, לא פרסם בשבוע האחרון משרד הבריאות כלל את נתוני בדיקות הקורונה. זאת, פרט לפרסום נתונים על מספר תוצאות מעבדה, שאינם זהים לאלו של נתוני בדיקות הקורונה שאותם פרסם המשרד לפני כן.

בדיקת קורונה בתל אביב בדיקת קורונה בתל אביב צילום: שאול גולן

 

על פי הנתונים שפורסמו ביום שבת האחרון, ביום רביעי שעבר (1 באפריל) בוצעו 7,833 בדיקות. על פי הפרסום המאוחר יותר, מיום שלישי האחרון, בוצעו באותו יום מספר גבוה יותר של בדיקות: 8,213. גם יממה אחר כך המספרים היו שונים, והפער היה גדול עוד יותר - 7,294 לעומת 9,082. במשרד הבריאות טענו כי המספרים הסופיים מתעדכנים רק למחרת, ואולם יש לציין כי מספרי הבדיקות המוקדמים פורסמו יומיים לאחר מכן. 

 

היום נחשפו על ידי המועצה לביטחון לאומי נתוני תוצאות מעבדה של בדיקות קורונה שמהן עולה כי נמשכת הצניחה במספר הבדיקות. לפי הנתונים, ביום שישי בשבוע שעבר התקבלו 9,907 תוצאות מעבדה, לעומת 6,350 בשבת, 9,257 ביום ראשון, 7,084 ביום שני, 6,575 ביום שלישי, 5,310 ביום רביעי ו-4,412 אתמול.

 

ממסמך פנימי ורשמי עולה כי למרות הצהרות משרד הבריאות בדבר העלאת מספר הבדיקות, בין היתר על ידי התקנת התוכנה לבידוק באמצעות הריאגנט החדש בחלק ממעבדות הקורונה, כמו גם על ידי הגעת ריאגנטים חדשים מחו"ל – מספר הבדיקות נותר נמוך במיוחד. בין יום רביעי בשמונה בבוקר ליום חמישי באותה שעה נלקחו 5,219 בדיקות בלבד. יום קודם לכן נלקחו 6,438 בדיקות.

 

 

בית אבות דיור מוגן משען בחולון בית אבות דיור מוגן משען בחולון צילום: שמוליק דודפור

 

בנוסף, קיימים גם סימני שאלה בדבר מספר הבדיקות שהתקיימו אתמול בבתי האבות, בהמשך להחלטת משרד הבריאות מהשבוע לקיים בדיקות בבתי אבות שבהם התגלו מקרים של קורונה. ממשרד הבריאות נמסר אתמול כי "בהנחיית שר הבריאות מבצע בדיקות בבתי אבות החל כבר במהלך החג" וכי "היום צפויות כ-3,000 בדיקות בבתי אבות ומספר בדיקות דומה יבוצע בכל אחד מהימים הקרובים".

 

ואולם בערב הודיע מד"א כי נלקחו יותר מ-2,000 בדיקות. מאותו מסמך עולה תמונה אחרת לחלוטין: "בוצעה יחד עם מנכ"ל משרד הבריאות חלוקה של הדגימות לשלושת הימים הבאים: 1,200 למוסדות גריאטרים, 3,800 לשאר הדגימות ו-2,500 לבתי החולים". על אף בקשות חוזרות ונשנות מצד ynet לקבלת רשימת בתי האבות שבהם התקיימו הבדיקות – לא התקבלה תגובה ממשרד הבריאות. גם במד"א לא הגיבו לפנייה.

 

נתוני הבדיקות שמפרסם משרד הבריאות גרמו לעימות חריף בין המשנה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו לבין מנכ"ל בית החולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין, במהלך דיון בוועדת הקורונה בכנסת. לאחר שפרופ' רוטשטיין טען: "נתוני משרד הבריאות אינם נכונים, יצרנו מפלצות אדומות", ענה לו פרופ' גרוטו: "תפסיק לבלבל את המוח".

 

   צילום: אוראל כהן

 

 

"נכון להיום בוצעו במדינת ישראל 103 אלף בדיקות", אמר גרוטו. "שיעור הבדיקות בישראל, בניגוד לתפיסה המקובלת, הוא בין הגבוהים בעולם. כרגע אנחנו יודעים לעשות כעשרת אלפים בדיקות ביום. ביומיים-שלושה האחרונים ביצענו 7,000 בדיקות ביום וזה מה שבוצע. יש פתרון ונגיע לעשרת-אלפים בדיקות ביום, ובהמשך 30 אלף בדיקות ביום". רוטשטיין אמר בתגובה כי הנתונים אינם מדויקים, וגרוטו תקף אותו בחריפות.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המעבדות מעדכנות את המערכת הדיגיטלית במהלך שעות היום, במספר מועדים. המעבדות עובדות ללא הפוגה גם בשעות הלילה (אחרי 00:00) כאשר התפרסמו הנתונים לבקשת התקשורת, בוצע תשאול פרטני טלפוני של המעבדות. נקודת הזמן שבה נמסר המידע אינו חופף בהכרח לעדכון הדיגיטלי בפועל באותה עת. ביום המחרת המידע מסתנכרן ומעודכן בהתאמה. לכן נוצרה תחושה של פער, בשעה שהנתונים הסתנכרנו ביום המחרת מכלל המעבדות".

  

13:35 - 30 התפללו בניגוד לחוק בבית שמש

 

משטרה איתרה בית כנסת שפעל בניגוד לצו משרד הבריאות בשכונת רמת שבבית שמש. בבית הכנסת התקיימה תפילה בנוכחות כ-30 מתפללים. השוטרים רשמו קנסות לנוכחים ופיזרו את התפילה. מהמשטרה נמסר כי "הפעילות נמשכת ברחבי העיר כדי לוודא שכלל האזרחים נשמעים ומקיימים את ההנחיות".

 

12:30 - הביטוח הלאומי יעביר מחרתיים את המענק בסך 500 שקל למשפחות עם ילדים

 

הביטוח הלאומי יעביר מחרתיים (א') את המענק בסך 500 השקל למשפחות עם ילדים, כחלק מהסיוע בהתמודדות עם משבר הקורונה. זאת, לאחר שביום שלישי אושרה ההעברה בכנסת. המענקים לקשישים, נכים ומבלי קצבאות אחרות יועברו בשלב מאוחר יותר.

 

עלות המענק הכוללת היא 1.4 מיליארד שקל. את המענקים יקבלו יותר מ-1.2 מיליון משפחות שלהן כ-2.8 מיליון ילדים מתחת לגיל 18.

משפחה בישראל משפחה בישראל צילום: גדי קבלו

 

תינוקות שנולדו מתחילת החודש ועד ה-15.4 זכאים אף הם למענק והמשפחות יקבלו אותו בהמשך. המענק ישולם עבור כל ילד עד ארבעה ילדים במשפחה, כלומר משפחה שיש לה ארבעה ילדים או יותר תקבל 2,000 שקל.

 

זכאים נוספים למענק ויקבלו אותו בהמשך: אזרחים ותיקים מעל גיל 62 לנשים או 67 לגברים, מקבלי קצבת נכות ונכי צה"ל, מקבלי קצבת הבטחת הכנסה של הביטוח הלאומי (זוג יקבל אלף שקלים) ומקבלי דמי מזונות מהביטוח הלאומי. עבור כל מבוטח ישולם מענק אחד בלבד, חוץ מילדים נכים שיקבלו שניים. קשישים שמקבלים הבטחת הכנסה וכן קשישים סיעודיים יקבלו עוד 450 שקל.

 

מנכ״ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר אמר ש"הביטוח הלאומי פועל מסביב לשעון בכדי להעביר את המענקים השונים למשפחות, לאזרחים ותיקים, נכי צה״ל, נכים ועוד".

 

12:20 - אסטרטגיית היציאה של ישראל

 

בכירים בממשלה אמרו כי אחרי חג הפסח ישראל תתחיל "לשחרר" את המשק. לדבריהם, מקומות עבודה יתחיל לפעול בצורה מדורגת, תוך שמירה על כללי זהירות. הקניונים יהיו בשלב הראשון סגורים, וכך גם בתי הקפה והמסעדות. התקהלויות ייאסרו לפי ההערכה לפחות עד חודש ספטמבר.

 

הבכירים אמרו כי בהמשך ייפתחו הקניונים, אך כנראה ללא רשתות מזון. החנויות ייפתחו גם כן בהדרגה, עם כללים שיחייבו אותם. מערך הטיסות מישראל ואליה לא צפוי לשוב למתכונת רגילה לפני ספטמבר. הגורמים הבכירים ציינו כי נבחנת אפשרות לספרים ולקוסמטיקאיות להתחיל לעבוד בהדרגה אך עם אמצעי מגן מיוחדים כגון מסכות מגן על הפנים. בנוגע ללימודים, כבר הודיע משרד החינוך כי תחילה ישובו מהחופש הכפוי תלמידי החינוך המיוחד, כנראה מיד אחרי החג.

 

11:45 - שלושה חולי קורונה פלסטינים נוספים ביהודה ושומרון

 

שלושה חולי קורונה פלסטינים נוספים אובחנו ביהודה ושומרון. ברצועת עזה מספר הנדבקים נותר ללא שינוי. בכך עלה מספר הנדבקים המאומתים בגדה ל-253. מספר הנדבקים המאומתים בעזה עומד על 13.

 

10:50 - מניין הקורבנות עלה ל-93

 

שבעה בני אדם נפטרו במהלך הלילה והבוקר: משרד הבריאות עדכן הבוקר (יום ו') כי מניין הנדבקים בנגיף קורונה בישראל עלה ל-10,095 איש, עלייה של 340 נדבקים מאז אתמול בבוקר. מניין הנפטרים מסיבוכי הנגיף עומד על 93.

 

מדובר בעלייה מדאיגה של 14 נפטרים תוך יממה אחת. בבית החולים שערי צדק נפטרו הלילה שתי מטופלות - בת 86 ובת 84, שתיהן עם מחלות רקע מורכבות. השתיים התגוררו ב"מעון הורים" - בית אבות לתשושי נפש בשכונת סנדהריה בבירה. בשבוע שעבר נפטרה אישה בת 98, שאף היא התגוררה בבית האבות. סך הנפטרים מסיבוכי המחלה בבתי אבות בכל רחבי המדינה עומד על 29. אישה נוספת, בת 83 מראש העין, נפטרה הבוקר בבית החולים לניאדו בנתניה.

 

מצבם של 164 מחולי הקורונה בארץ מוגדר קשה, 125 מהם מונשמים. מדובר בעלייה מדאיגה של 5% במספר המונשמים.

 

9:45 - טורקיה סיפקה לישראל ציוד רפואי

 

טורקיה סיפקה לישראל ציוד רפואי הכולל מסכות פנים, חליפות מגן וכפפות סטריליות כחלק מהמאבק בנגיף הקורונה. כך דיווח אתר "בלומברג". גורם בכיר באנקרה מסר לאתר כי ממשלת טורקיה אישרה את מכירת הציוד הרפואי מסיבות הומניטריות, חרף המתיחות בין המדינות. הוא הוסיף כי ישראל תאשר משלוח דומה של סיוע טורקי גם לרשות הפלסטינית.

 

09:20 - מספר המתים מקורונה עלה ל-92

 

משרד הבריאות הודיע כי מספר חולי הקורונה בישראל עלה ל-10,095 בני אדם. מניין המתים עלה ל-92. מתוך החולים, 164 נמצאים במצב קשה ו-125 מונשמים.

מדובר בעלייה מדאיגה של 13 נפטרים תוך יממה אחת. בבית החולים שערי צדק נפטרו הלילה שתי מטופלות - בת 86 ובת 84, שתיהן עם מחלות רקע מורכבות.

 

 

07:00 - הגבלות החג הוסרו הבוקר

 

הסגר שהוטל ברחבי הארץ – ושבמסגרתו נאסר לעבור מיישוב ליישוב כדי למנוע את התפשטות נגיף הקורונה – הסתיים הבוקר (ו') ומהשעה 06:00 נשארו בתוקף כל יתר ההגבלות הרגילות. פעילות התחבורה הציבורית, למעט מוניות, הופסקה לחלוטין בשלישי בערב – ותתחדש ביום ראשון בבוקר. רכבות הנוסעים הושבתו עוד לפני כן ופעילותן לא תחודש. האכיפה המוגברת של המשטרה תימשך.

 

בתום ישיבת הממשלה הלילית, הוחלט על הקלות בסגר על העיר בני ברק. במסגרת ההקלות יתאפשר לתושבים לצאת מן העיר לשם יציאה לעבודה, טיפול רפואי חיוני, הלוויה של בן משפחה מדרגה ראשונה, העברת קטין בין הורים גרושים או צורך חיוני אחר באישור מראש. עוד הוחלט כי ההגבלה על בני ברק והגדרתה כאזור מוגבל תוארך בחמישה ימים, עד ל-15 באפריל. החלטה לגבי ירושלים תתקבל באופן ממוקד בהמשך.

 

סגר בתל אביב סגר בתל אביב צילום: תומי הרפז

 

 

על ישראל, נזכיר, הוטל סגר כולל ביום שלישי בערב כדי למנוע התאספויות משפחתיות בחג, ולקראת ליל הסדר ההגבלות הוחרפו לכדי עוצר, שתוקפו הסתיים אתמול בבוקר. הבוקר חזרו לתוקף ההגבלות המצומצמות יותר שאושרו בתקנות שעת חירום: יציאה לזמן קצר תתאפשר עד מרחק של 100 מטר, שירותי התחבורה הציבורית פועלים באופן מצומצם מאוד (וכאמור ישובו לפעול רק בראשון) ורק לצרכים שאליהם הותרה היציאה מהבית, וכל מעסיק שירצה (לא רק חיוניים) יוכל להסדיר לעצמו הסעים. יציאה מהבית לצורך הצטיידות במזון ותרופות מותרת במסגרת ההגבלות הרגילות.

 

בין ההגבלות הנוספות שאושרו בסוף מרץ ואשר ימשיכו להיות בתוקף: איסור התקהלות של יותר משני בני אדם ואיסור על תפילה משותפת גם במרחב הציבורי; חתונות יכולות להיערך רק ללא אורחים – חופה וקידושין מותרים אך ורק בחיק המשפחה הגרעינית; השתתפות בהלוויות מוגבלת לעד 20 איש במקום פתוח בלבד, בברית מילה מותרת השתתפות של עד 10 בני אדם, במקום פתוח בלבד, תוך שמירת מרחק של שני מטרים.

 

במקומות העבודה לא ישהו בו זמנית יותר מעשרה עובדים או 15% ממצבת העובדים, לפי הגבוה מביניהם. מעסיק יהיה רשאי להחזיר את מספר העובדים לשהייה בו-זמנית ל-30%, ובלבד שהעלאה חיונית לפעילות השוטפת של מקום העבודה. לא תהיה מגבלה על המשך העבודה בענף הבנייה ובתחום התשתיות. לפי התקנות, טרם הגעת העובד למקום העבודה, העובד ימדוד חום וימלא הצהרה על מדידת חום והיעדר תסמינים (חום גוף מעל 38 מעלות צלזיוס, שיעול, קושי בנשימה). העובד יגיע למקום העבודה עם הטופס המלא לאותו יום, ועל המעביד לאסוף ולשמור את הטפסים כאמור. לעניין עובד שאינו מועסק במסגרת עסק או משלח יד של המעסיק – הצהרה יכולה להיעשות בעל פה.

 

בעל דוכן בשוק קמעונאי רשאי לפתוח חנות מקוונת, שממנה יוכל לספק מוצרים בשירות משלוחים בלבד - בתנאי שהשוק והדוכן עצמו סגורים לקהל. מעבדות לתיקון מוצרי תקשורת ומחשבים מוחרגים מהאיסור על פתיחת חנויות ומעבדות לציבור. הן מורשות לקבל לקוחות בבית העסק בהתאם להנחיות משרד הבריאות. שירותי משלוחים מותרים לכל סוגי המוצרים ובהתאם להנחיות משרד הבריאות. יוטל עונש מאסר של שישה חודשים או קנס כספי על מי שיפעיל חנות או מעבדה בדרך של פתיחה לציבור בניגוד לתקנות.

 

בנוסף להגבלות הללו, ביום ראשון בשעה 07:00 ייכנס לתוקף הצו שעליו חתם מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, ואשר מחייב עטיית מסכה ביציאה ממקום המגורים. המסכה, מודגש בצו, יכולה להיות גם ביתית, בהתאם להנחיות משרד הבריאות - כזו שמכסה את הפה והאף. "מסיכת פה-אף מקטינה מאוד את הסיכון להידבק ולהדביק. היא מונעת פליטת נתז טיפתי ומונעת מנתז טיפתי להגיע לפה ולאף", נכתב בצו.

 

לפי הצו, החובה על עטיית מסכה לא תחול על "קטין מתחת לגיל 6, אדם שמחמת מוגבלות נפשית, שכלית או רפואית מתקשה באופן משמעותי בשימוש במסכה; אדם השוהה בכלי רכב, במבנה או בחדר במבנה ללא אדם נוסף או אדם השוהה במקומות כאמור עם אנשים הגרים באותו מקום איתו, משתתף בשידור באמצעי תקשורת שנדרש לדבר בשידור ובלבד ששומר על מרחק של שני מטרים מאדם אחר, שני עובדים העובדים בקביעות בחדר אחד במקום העבודה ובלבד שיישמרו על המרחק הנדרש לפי ההנחיות.

 

נתיבי איילון בסגר נתיבי איילון בסגר צילום: יובל חן

 

בני ברק: תושבים יוכלו לצאת לעבודה

ראש הממשלה בנימין נתניהו דן הלילה בשאלת הארכת ההכרזה על העיר בני ברק כ"אזור מוגבל", מעבר לששת הימים שנקבעו על ידי הממשלה והסתיימו הלילה. בתום ישיבת ממשלה טלפונית הוחלט על הקלות בסגר על העיר. במסגרת ההקלות יתאפשר לתושבי בני ברק לצאת מן העיר לשם יציאה לעבודה, טיפול רפואי חיוני, הלוויה של בן משפחה מדרגה ראשונה, העברת קטין בין הורים גרושים או צורך חיוני אחר באישור מראש. עוד הוחלט כי ההגבלה על בני ברק והגדרתה כאזור מוגבל תוארך בחמישה ימים, עד ל-15 באפריל. בבני ברק מספר הנדבקים הוא השני בגודלו מבין יישובי הארץ.

 

גם עיריית בני ברק הודיעה הלילה כי בתום ישיבת הממשלה הטלפונית המיוחדת שנמשכה שעתיים, הוחלט להיענות לבקשתו של ראש העירייה, אברהם רובינשטיין, ולהורות כאמור על הקלה בסגר על העיר. עוד נמסר כי במסגרת ההקלה תתאפשר יציאת תושבים מהעיר למקומות עבודה, ללא צורך באישורי מעבר.

 

אמש התגלעה מחלוקת בנושא הארכת הסגר בין משרד הבריאות למשרד האוצר. מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב המליץ להאריך את הסגר עד לסיום חול המועד – מחשש שמשפחות לא יעמדו בפיתוי וייצאו מהבית במהלך החג.

 

במשרד האוצר הבהירו אתמול בתוך זמן קצר כי הסגר יוסר הבוקר כמתוכנן, וכי "המצב יוחזר למגבלות שהיו קיימות ערב ליל הסדר". עוד אמרו במשרד האוצר כי "בנוגע לפרסומים על המשך הסגר הנוכחי – ראש המל"ל עדכן את מנכ"ל משרד האוצר כי בשלב זה החזרה היום תהיה למצב שהיה לפני ליל הסדר, כמתוכנן".

 

זינוק במספר הדו"חות במהלך החג

מנתונים שפרסמה משטרת ישראל עולה כי חרף המגבלות הנוקשות בחג – נרשמה עלייה במספר הדו"חות שנרשמו על יציאה של תושבים למרחבים הציבוריים, על קיום תפילות וגם על סירוב להתפזרות. לצד העלייה במספר הדו"חות, נתוני המשטרה מראים כי לא נפתחו בחג חקירות נגד מפרי בידוד וגם לא נגד אנשים שמפיצים חדשות כזב ("פייק ניוז").

 

לפי הנתונים של המשטרה, מיום שלישי ב-19:00 (אז נכנס לתוקף הסגר) ועד ליום חמישי בצהריים (14:00) חולקו 4,085 דו"חות במסגרת אכיפת ההגבלות, גידול של 24% במספר הדו"חות הכללי שחולקו עד אז מתחילת אכיפת צו בריאות העם (שעד ליום שלישי עמד על 16,854). בסך הכול, מתחילת אכיפת צו בריאות העם חולקו כמעט 21 אלף דו"חות.

 

העלייה הגדולה ביותר במספר הדו"חות היא באלו שנוגעים להפרת האיסור על יציאה למרחב הציבורי. 3,342 אזרחים קיבלו בין יום שלישי לחמישי דו"ח על כך שיצאו למרחב הציבורי בניגוד להנחיות – עלייה של 26%. 47 אזרחים קיבלו דו"ח על כך שסירבו להתפנות. 19 נקנסו על כך שהפרו בידוד. בסך הכל חולקו 180 דו"חות לאזרחים שהפרו בידוד עד כה.

 

76 אזרחים קיבלו דו"ח לאחר שקיימו תפילות עם אדם נוסף או יותר בחג הפסח, בניגוד להנחיות. בשכונת מקור ברוך בירושלים חולקו דו"חות ל-20 מתפללים שהתפללו בבית כנסת בחג. למרות החג, חולקו גם 57 דו"חות לאזרחים שתכננו להתחתן בניגוד להנחיות. שבעה בעלי עסק שבניגוד להנחיות פתחו את העסק נקנסו גם הם.

x