$
בארץ

בעקבות חשיפת כלכליסט

נוהל "האח הגדול" לחולי קורונה יוגבל ויצומצם; מאושפזים יוכלו להפסיק המעקב 24/7

על פי ההנחיות שגיבשו במשרד הבריאות עם משרד המשפטים, מאושפזים יוכלו לשלוט בהפסקת הצילום, תיאסר האזנה לחדרים, השירותים והמקלחת לא יצולמו, תימנע צפייה רצופה בחולה והצילום לא יוקלט או ישמר ולא יעשה בו שימוש לתחקור או פיקוח על תנועה. במקרים חריגים בלבד יופעל הנוהל תוך צמצום זמן הצילום להכרחי

תומר גנון וענת רואה 23:1306.04.20

נוהל "האח הגדול" בבתי החולים - צילום והאזנה לחולי קורונה, גם קלים, במשך 24/7 – יוגבל ויצומצם על מנת להקטין למינימום הכרחי את הפגיעה בפרטיותם של המאושפזים; כך עולה משורה של כללים שגיבשו במשרד הבריאות בשיתוף עם משרד המשפטים, בעקבות הלחץ התקשורתי והציבורי בנושא. כפי שפורסם ב"כלכליסט", "נוהל האח הגדול" הוכנס לשימוש בבתי החולים בהנחיה טלפונית, ללא קביעת כללים מסודרים, כך שכל בית חולים היה יכול לפעול לפי שיקול דעתו.

 

לקריאת המכתב של המשנה ליועמ"ש - לחץ כאן

 

 

 

עוד עלה מבדיקת "כלכליסט" כי הנוהל הופעל תוך הפרה ברורה של כללים אחרים שקבע משרד המשפטים לגבי צילום מאושפזים. ההנחיה המרכזית והחשובה בדבר התקנת והפעלת המצלמות, מעבר לחובה לידע את המאושפז, היא זכותו של החולה לבקש להפסיק את הצילום - זמנית או באופן קבוע – תוך מתן אפשרות מעשית למטופל שיעשה זאת בעצמו, או באמצעות הצוות המטפל. כך למשל נקבע בנוהל כי הפסקת הצילום יכולה להיעשות באופן טכנולוגי או פיזי (וילון, מחסום פיזי לפני המצלמה, מתג הפעלה וכיבוי ועוד).

 

לקריאת הנחיות משרד הבריאות לצילום חולים במחלקות הקורונה בבתי החולים - לחץ כאן

מצלמת תקרה בבי"ח לניאדו מצלמת תקרה בבי"ח לניאדו

 

יחד עם זאת נקבע בנוהל שבמקרים חריגים, כאשר הפסקת הצילום תציב סיכון בלתי סביר לחולים אחרים או לצוות המטפל – יוכל בית החולים להמשיך בצילום, אך זאת תוך צמצום זמן הצילום למינימום ההכרחי בהתאם למצבו הרפואי.

 

בנוהל נקבע שהחולה יצולם (ללא האזנה) רק בזמן אמת, ללא שמירה ותיעוד; יאסר צילום במרחב פרטי (שירותים, מקלחות); תמנע צפייה רצופה בחולה אם מצבו אינו מחייב זאת; הצפייה תעשה רק כשהדבר נדרש לצורך הטיפול והמעקב הרפואי, ובמידת האפשר לאחר שהחולה יודע על התחלת הצפייה בו;

 

כמו כן נקבע כי בצילום לא יעשה שימוש לכל מטרה אחרת (תחקור, פיקוח על תנועות חריגות וכדומה), פרט להשגחה על המטופל ותקשורת איתו. הנוהל קובע בנוסף במפורש כי חל איסור על התקנת מצלמות במלוניות או בבתים של חולים.

 

"הנחת המוצא הרפואית שבבסיס ההנחיות היא כי הטיפול בחולי הקורונה מחייב צמצום מגע לא הכרחי של אנשי צוות רפואי כדי למנוע חשש להדבקה", כתב היום (ב') רז נזרי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (ציבורי-חוקתי), לחברי המועצה הציבורית להגנת הפרטיות – הגוף המייעץ לשר המשפטים מכוח חוק הגנת הפרטיות.

 

"בהתאם לכך", הוא הוסיף, "נקבע כי במחלקות המיועדות לאשפוז חולי קורונה ניתן להתקין מצלמות שיסייעו בטיפול, יאפשרו לתקשר עם החולים, לבדוק את מצבם וכן להשגיח על חולים במצב קשה או כאלה שמצבם עלול להידרדר במהירות.

 

"גם נוכח תכליות חשובות אלה", הוסיף נזרי שצירף לעיון חברי המועצה את סט הכללים וההנחיות שגובש לראשונה, "נדרש לתת מענה לצורך לשמור על זכותם של החולים לפרטיות, מתוך הבנת החשיבות הערכית והמשפטית הרבה של שמירה על כבודם, פרטיותם והאוטונומיה שלהם".
x