$
בארץ

מאז הגבלות התנועה בארץ: צניחה של 64% בביקוש לבנזין

הביקוש לדלק למטוסים ירד ב-81% בשליש האחרון של חודש מרץ. המדינה תפסיד הכנסות ממסים בהיקף של מאות מיליוני שקלים

ליאור גוטמן 15:0105.04.20

הגבלות התנועה שהממשלה הטילה על הציבור מורידות בחדות את הביקוש לדלקים: לפי נתוני משרד האנרגיה, בשליש האחרון של חודש מרץ נרשמה צניחה של 64% בביקוש לבנזין. במהלך חודש מרץ כולו נרשמה ירידה של 26% בביקוש לבנזין בהשוואה למרץ 2019.  

במקביל, הגבלות התנועה גם על שירותי האוטובוסים והשבתת פעילות רכבת ישראל, גררו ירידה של כ-40% בביקוש לסולר בשליש האחרון של חודש מרץ. בחודש מרץ כולו צריכת הסולר הייתה נמוכה בכ-13% ביחס למרץ 2019.  
כבישים ריקים בתל אביב. לא נוסעים, לא מתדלקים כבישים ריקים בתל אביב. לא נוסעים, לא מתדלקים צילום: שמוליק דודפור

 

הירידה החדה ביותר בצריכת הדלקים נרשמה בביקוש לדלק סילוני. ההגבלות על שירותי התיירות והתעופה הגיעו לפני הגבלות התנועה בכבישים ולכן בסוף מרץ נרשמה צניחה של 81% בביקוש לדלק למטוסים. בכל חודש מרץ צריכת הדלק הסילוני הייתה נמוכה ב-58% ביחס לחודש מרץ 2019, פועל יוצא של השבתת הטיסות על ידי אל על, ארקיע וישראייר.

 

מי שנפגע ישירות מהירידה בביקוש היא קופת המדינה, שרגילה ליהנות מהכנסות של כ-20 מיליארד שקל בשנה ממיסוי על דלקים. הירידה בביקוש, כמו גם הירידה במחיר הדלק (שמשפיעה על שיעור המע"מ מהרכש), תקזז הכנסות של עד מאות מיליוני שקלים מאי מכירת דלקים ומגביית מע"מ נמוכה.

 

גם חברות הדלק יסבלו מירידה בהכנסות, וחלק מהן כבר ביקשו מהמדינה עזרה בדחיית תשלומי מס ישיר (בלו) ומע"מ כדי להקל עליהן. תגובת המדינה לבקשה טרם התקבלה.

x