$
בארץ

שכירים בעלי שליטה בחברות מבקשים לקבל דמי אבטלה

במכתב ששלחו למנכ"ל האוצר שי באב"ד טוענים אותם בעלי חברות כי יש לראות בהם "שכירים מן המניין הזכאים לחל"ת". היקף הפיצוי לטענתם הוא 300 מיליון שקל בחודש. ההערכות הן כי יקבלו מענק עצמאים לאחר שייקבע מנגנון לכך

עמרי מילמן 13:4205.04.20

אם לא מענק - אז דמי אבטלה. אחרי שהשכירים בעלי שליטה בחברות הבינו כי לא יקבלו בפעימה הראשונה מענק לעצמאים (שאמור לעמוד על עד 6,000 שקל) הם פונים כעת לכיוון דמי אבטלה.

 

במכתב ששלח איגוד שכירים בעלי שליטה למנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, דרש האיגוד "לקבל החלטה מיידית במסגרת תקנות לשעת חירום שהן בסמכותו של משרד האוצר לאשר הגדרתיו לתקופת נשוא המשבר כשכירים מן המניין ולהיות זכאים לחל"ת".

 

שכירים בעלי שליטה הם למעשה עצמאים שהקימו חברה ודרך אותה חברה (בה הם בעלי שליטה) הם מעסיקים את עצמם. שיטה זו מקלה מבחינת מיסוי: בעוד שעצמאי משלם מס על כלל הכנסותיו, בעל חברה יכול לצבור בחברה רווחים, ולמשוך משכורת מצומצמת שעליה הוא משלם מס. 

שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר צילום: אלעד גרשגורן

 

הדרישה לקבל דמי אבטלה מגיעה לאחר שברשות המסים ובאוצר הבהירו כי לא יוכלו בשלב זה להעניק גם לאותה אוכלוסיה את הפעימה הראשונה לעצמאים, שעומדת בממוצע על 4,000 שקל עבור חודש מרץ. אולם בכוונתם להכניס את אותה אוכלוסיה לפעימה השנייה שאמורה לעמוד על עד 8,000 שקל.

 

הסיבה לכך, מסבירים ברשות המסים ובאוצר, היא כי מדובר באוכלוסיה שבחלק ניכר מהמקרים כלל לא זקוקה לסיוע, במיוחד כאשר מדובר בשכירים שבחברות שבבעלותן נאגרו מיליוני שקלים שלא נמשכו כמשכורת ולא שולם עליהם מס. (מאותן הכנסות יכולים בעלי השליטה לממן גם הוצאות רבות שלעתים אינן קשורות ישירות לעסק). לכן מבקשים באוצר וברשות המסים למצוא מנגנון שיסדיר את תשלום המענקים למי שזקוק לכך.

 

איגוד בעלי השליטה טוענים כי משיחות שקיימו מול מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר יש כ-80 אלף בעלי שליטה, בהם כאלו שעברו את גיל 67 ואינם זכאים. "בנוסף, מתוך אותה קבוצה ישנם כ-37 אלף בעלי שליטה אשר שכרם גבוה יחסית ואנו סבורים שהם לא ממש יצטרכו את החל"ת, כך שנותרנו עם כ-43 אלף זכאים. מתוכם, בעלי שליטה מענף המזון והמחשבים שעושים חיל בתקופה זו וגם הם אינם זכאים".

 

עוד כתבו בעלי השליטה לאוצר כי "התקרה לזכאות היא 10,554 שקל, וזה במידה שכולם נמצאים במדרגת שכר הגבוהה ביותר (שבוודאות לא הגיוני). כך שמדובר במקרה גרוע ביותר בעלות של כ-300 מיליון שקל לחודש. בהנחה שהמשבר ימשך 3 עד 4 חודשים סך העלות תעמוד על 2.1 מיליארד שקל, וזה יוריד מסדר היום שלכם את קבוצת בעלי השליטה בכל הקשור לשכר בתקופת המשבר".

 

ההערכות בממשלה הן כי למרות הדרישות לקבל את דמי האבטלה (המטיבים יותר) אותם שכירים בעלי שליטה, שבפועל הם יותר עצמאים משכירים, יזכו למענקים של רשות המסים, אולם רק לאחר שיימצא מנגנון מתאים לכך.

x