$
בארץ

תוכנית הסיוע משאירה מאחור את מי שבתחתית הסולם

הממשלה לא מציעה פיתרון ל־44 אלף משפחות שאיבדו חצי מפרנסתן, לא למשבר תשלומי השכירות ולא למבקשי המקלט שלא מקבלים דמי אבטלה

שחר אילן 08:1501.04.20

תוכנית הסיוע הכלכלית של הממשלה לא עשתה אבחנות בין המובטלים. על כל המובטלים חלים אותם כללים, כשאלה שהפגיעה בהם גדולה במיוחד לא מקבלים מענה, כמו מענק נוסף או קצבה מורחבת.

 

שלשום חשף הביטוח הלאומי שבין המובטלים החדשים יש 44 אלף משפחות שבהן שני בני הזוג פוטרו או הוצאו לחל"ת. אלא שהנתונים האלה מתייחסים רק לכ־540 אלף מובטלים בעוד שמספר המובטלים בישראל מתקרב למיליון. כלומר סביר להניח שבסופו של דבר יהיו כ־80 אלף משפחות כאלו. דמי האבטלה מגיעים לבין 40% ל־70% מהשכר, אז אפשר לומר שמשפחה ששני המפרנסים שלה הפכו למובטלים תאבד כחצי מהכנסתה.

 

 

 

 

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, "לשחרר את פיקדונות מבקשי המקלט" ראש עיריית תל אביב רון חולדאי, "לשחרר את פיקדונות מבקשי המקלט" צילום: יאיר שגיא

 

המצב גרוע עוד יותר אם אחד מבני הזוג אינו זכאי מסיבה כלשהי לדמי אבטלה או במשפחות שבהן יש מפרנס יחיד. משום שהביטוח הלאומי עדיין מעבד את הנתונים, לא ידוע בשלב זה כמה משפחות כאלו נקלעו לאבטלה. בישראל 135 אלף משפחות חד־הוריות. בראש 86% מהן (116 אלף משפחות) עומדת אישה. על פי דו"ח העוני ל־2018, 52% מהמשפחות החד־הוריות ממוקמות במעמד הנמוך ובמעמד הבינוני־נמוך.

 

בעיה מיוחדת היא של האימהות החד־הוריות שמקבלות דמי מזונות, בגלל שכללי הביטוח הלאומי מחייבים לקזז את רוב דמי האבטלה מקצבת המזונות. נייר עמדה שהכינו עו"ד אוהד עמר מהקליניקה לייצוג אוכלוסיות בפריפריה של האוניברסיטה העברית ופעילים חברתיים נוספים מגלה שאם חד־הורית תאבד כ־40% מההכנסה.

 

אם משבר קורונה יתארך, תשלומי השכירות יהפכו לבעיה רצינית. ראש עיריית תל אביב רון חולדאי הזהיר אתמול בישיבת ועדת הקורונה של הכנסת ש"אם לא נעצור את עניין שכר הדירה, אנחנו עלולים לראות בזמן הקרוב הרבה מחוסרי דיור".

 

בעיה מיוחדת היא של 200 אלף מקבלי הסיוע בשכר דירה ממשרד הבינוי והשיכון. רבים ממקבלי הסיוע הן אימהות חד־הוריות ורבות מתוכן מקבלות קצבת מזונות שדמי האבטלה מקוזזים ממנה. למי שאיבדה את עבודתה לא יהיה איך לשלם שכר דירה.

 

עו"ד ספיר סלוצקר עמרן מתנועת שוברות קירות לשינוי חברתי אומרת ש"אלה אנשים שהם עניים מעצם הגדרתם ולא היתה שום התייחסות למצב שלהם. עמרן ועמר חברים בקבוצת פעילים חברתיים שהגישה לממשלה דרישה להחליט על חבילת סיוע לחילוץ מעוני. בנושא שכר הדירה הם דורשים איסור על פינוי דיירים בשנה הקרוב וכן הגדלת הסיוע לשוכרי הדירות.

 

30 אלף מבקשי מקלט נותרו כמעט כולם ללא פרנסה. חולדאי אמר אתמול בדיון ועדת הקורונה כי "אין להם פתרונות כמו דמי אבטלה, חסכונות, מסגרות תומכות, הם הראשונים להיפגע וזורקים אותם מהבית, עוד מעט יהיו לנו אנשים ברחוב". שני הפתרונות העיקריים שמוצעים למבקשי המקלט הם לאפשר להם לעבוד בסיעוד או לשחרר חלק מדמי הפיקדון שלהם. אם יאפשרו להם לעבוד בסיעוד — זה עלול לחזק את הסיכויים שהם יישארו פה, ולכן נראה שמשרד הפנים לא יאפשר את הסידור, גם אם לא יישאר מי שיטפל בקשישים.

 

חולדאי סיפר כי הצליח "להשיג אישור מהמדינה כדי שישחררו לחלק מהעובדים פיקדונות כספיים שהופקדו עבורם כדי שיוכלו בינתיים לחיות ממשהו".

 

אך מכיוון שהמרחק בין החלטה לביצוע גם במשבר הזה הוא די גדול, חולדאי ביקש "שההליך של שחרור הפיקדונות יעבור בעזרת הוועדה בהליך חירום". על דבריו הגיב יו"ר הוועדה ח"כ עופר שלח: "אם זה יגיע לוועדה זה יעבור תוך 24 שעות בשלוש קריאות".

x