$
דעות

מדרון חל"ת בדרך לפיטורים

כ־270 אלף עובדי עמותות חברתיות הוצאו לחל"ת בשל הפסקת תשלומי הממשלה. במקום שהעובדים ימשיכו לטפל באוכלוסיות בסיכון מרחוק, הם נשלחו לקבל אבטלה. אפשר היה פשוט לממן שכר למעסיקים

שחר אילן 08:1731.03.20

הפתרון של הממשלה להשבתת המשק היה העברת קרוב למיליון עובדים לחופשה ללא תשלום והעברת האחריות לתשלום שכרם מהמעסיק לביטוח לאומי. הפתרון הזה מנע פיטורים מיידיים אבל יצר שורת בעיות. הראשונה היא שהחל"ת יצרה ניתוק בין המעסיקים לעובדים ומקלה על פיטורים בעתיד.

 

 

 

הבעיה השנייה היא שהחל"ת אינה מאפשרת למעסיקים ועובדים המעוניינים בכך להמשיך בהעסקה אלא במסגרת התנדבות. כך, מבין 540 אלף עובדי העמותות החברתיות הוצאו כ־270 אלף לחל"ת בשל הפסקת התשלומים של הממשלה. במקום שהעובדים ימשיכו לטפל באוכלוסיות בסיכון מרחוק, הם נשלחו לקבל דמי אבטלה. מנכ"לית עמותת עלם המטפלת בילדים בסיכון, ענבל דור קרבל, שאלה בכנס חירום מקוון של המגזר השלישי מדוע שהמדינה לא תעביר את דמי האבטלה לעמותות כדי שהן ימשיכו לעבוד ולהעסיק.

 

שירות התעסוקה שירות התעסוקה צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

במדינות אחרות זה הפתרון שנבחר. דו"ח של שירות התעסוקה מגלה שדנמרק ובריטניה בחרו לשלם למעסיקים כדי שלא יפטרו או יוציאו לחופשה את העובד. שירות התעסוקה מציע לשקול לאמץ את הפתרון הזה לפחות לגבי העתיד. אלא שח"כ מיכאל ביטון מכחול לבן סבור שיש ליצור גם לגבי המובטלים הקיימים הסדר שיאפשר להחזיר עובדים לתעסוקה ולשלם את דמי האבטלה למעסיק.

 

נכון, אלה זמנים לחוצים וקשה להעביר פתרונות מסובכים. יישום ההסדר בישראל דורש למשל קבלת החלטה באיזה היקף משרה יועסק העובד. כמו כן הוא מחייב שהעובד והמעסיק יקבלו בתקופה הזו פטור ממס הכנסה ומתשלום ביטוח לאומי. צריך גם למצוא הסדרים כדי למנוע ניצול לרעה של ההליך, למשל הוכחה שהכנסות המעסיק כמעט נעלמו. ועדיין הסדר כזה יכול להחזיר למשל את המגזר השלישי לחיים וגם לחדש את פעילותם במקוון של עשרות אלפי מורי קבלן. התועלת שזה יכול להביא למאות אלפי המטופלים של המגזר השלישי עצומה. זה שווה את המאמץ.

 

x