$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

64% מהחברות הגדולות במשק צמצמו את פעילותן

סקר של KPMG משבוע שעבר מצא כי מאז פרוץ משבר הקורונה חצי מהחברות חוות קשיי נזילות, ומרביתן שינו את אופן ההעסקה לצמצום הוצאות שכר. 17% הושבתו או השאירו גרעין פעילות קטן ביותר

נעמי צורף 08:1529.03.20

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

 

מחצית מהחברות במשק הפחיתו פעילות, וכ־70% מכלל החברות צופות הרעה במצבן במהלך החודשים הקרובים בעקבות משבר מגיפת הקורונה, כך עולה מסקר של KPMG שנעשה בימים האחרונים בקרב 115 חברות ישראליות שמקיימות פעילות בכלל ענפי המשק.

 

 

 

לפי עורכי הסקר, מבין החברות שצופות הרעה במצבן כבר במהלך התקופה הקרובה כ־40% צופות ירידה חדה או עצירה מוחלטת בפעילותן. "הדבר הבולט ביותר כרגע הוא תחושה קשה של בלבול ואי ודאות. המגזר העסקי כולו מייחל למנהיגות כלכלית", אמר בשיחה עם "כלכליסט" ד"ר זאב רותם, שותף וראש מחלקת הייעוץ האסטרטגי ב־KPMG סומך חייקין. "אם הממשלה לא תתערב ותתמוך בחברות הגדולות, הן ילכו לקראת צעד אגרסיבי של קיצוץ הוצאות. בשולי המשק התופעה הזאת כבר מתחילה לקרות, ומצב כזה יוביל לגל נוסף של פגיעה בעסקים הקטנים והבינוניים, ונראה את המשק כולו נכנס לסחרור משברי שיהיה קשה מאוד לצאת ממנו".

 

זאב רותם זאב רותם צילום: HAIM YOSEF

 

 

רותם התייחס לממצא שלפיו הסקר שלפיו 64% מהחברות הגדולות הפחיתו פעילות, לעומת 53% מהחברות הקטנות. "כולם מדברים על תמיכה בעסקים הקטנים ובעצמאים, אבל צריך להבין שלא פחות חשוב לתמוך בחברות הגדולות שבסוף מספקות תעסוקה לראשונים", אומר ד"ר רותם.

 

תמונת המצב הכללית שעולה מהסקר היא שהמשק נמצא בהאטה. כ־50% מהחברות מתמודדות עם קשיי נזילות וחשש מירידה במכירות וממצב של היעדר ודאות. זאת כשהאתגר המרכזי שעומד לפני חברות אלה הוא שימור יכולות התפעול, מתן מענה ללקוחות ושימור רציפות שרשרת האספקה.

 

החברות הגדולות צופות את היקף הירידה הגדול ביותר במסגרת פעילותן ברבעון הקרוב, ואילו החברות הבינוניות והקטנות צופות ירידה מתונה יותר. עם זאת, ייתכן שהירידה בהיקף פעילותן של חברות אלה תגיע בשלבים מאוחרים יותר.

 

מדוע בהייטק אופטימיים?

מאז תחילת משבר הקורונה בישראל 70% מהחברות עשו שינויים מהותיים באופן העסקת העובדים כדי לצמצם הוצאות שכר: הוצאת עובדים לחל"ת ולחופשה בתשלום, צמצום אחוזי משרה, קיצוץ בשכר העובדים, מעבר לעבודה מהבית ופיטורי עובדים.

 

70% מהחברות מדווחות על חרדה ולחץ בקרב העובדים, החוששים לעתידם התעסוקתי והכלכלי.

 

הסקר מלמד כי רוב החברות ממשיכות, לפחות בינתיים, בפעילות רגילה תוך שימת דגש על פעילות עובדיהן מהבית. 17% מהן הפסיקו את עבודתן לחלוטין או השאירו גרעין פעילות קטן מאוד.

 

האתגרים המרכזיים שעומדים לפני חברות הפעילות בענפי התיירות, המסחר, הבידור, הבינוי והנדל"ן - שרבות מהן נפגעו קשות מיד עם פרוץ המשבר - הם שמירה על נזילות והכנסות.

 

כמחצית מהחברות שנסקרו מעסיקות מעל 100 עובדים, וכ־20% מהן מעסיקות מעל 1,000 עובדים. 23% מהחברות שנסקרו הן חברות הייטק; 16% חברות ביטוח ופיננסים; 13% חברות מסחר וקמעונאות; 13% תעשייה והשאר הן חברות אנרגיה, בריאות, רווחה, תיירות, בידור ועוד.

 

מנגד, בחברות ההייטק ניכרת אופטימיות רבה יותר מענפים אחרים. לפי עורכי הסקר, ייתכן שבהייטק טרם הפנימו את האפקט של המשבר הגלובלי. כן מהסקר עולה כי רבות מחברות ההייטק הקדימו ועברו למתכונת של עבודה מרחוק עוד בשלביו המוקדמים של המשבר, במאמץ משמעותי מצדן לא לפגוע בשלב זה במצבת עובדיהן.

 

"המידע שמוצג בסקר נאסף ונותח במהלך השבוע שעבר ומשקף את מצב המשק נכון לאותו הזמן", אומר ד"ר רותם. "מטרת המדד היא לייצר מסד מידע אובייקטיבי שיסייע למנהלים ולמקבלי החלטות לדעת מה תמונת המצב ולאפשר ניטור לאורך זמן של השינויים בפעילות והציפיות של מנהלי החברות ביחס לעתיד".

 

עוד נמצא בסקר כי 52% מהחברות קיימו דיון חירום במועצות המנהלים שלהן. 66% גיבשו תוכניות להתמודדות עם המשבר, ו־34% משיקות או השיקו יוזמות למינוף המשבר.

x