$
בארץ

הקורונה הכתה גם בעמותות; אחת מכל חמש מושבתת

מגזר העמותות סופג פגיעה קשה מהפסקת התרומות של עסקים וכן מצניחת התמיכה מהממשלה. 40% מעובדי העמותות, כ־200 אלף איש, הוצאו לחל"ת. הנזקים שייגרמו למטופלי העמותות עלולים להיות בלתי הפיכים

שחר אילן 07:1725.03.20

המשבר במגזר השלישי הולך ומחריף. על פי סקר שערך ארגון הגג של המגזר השלישי מנהיגות אזרחית בקרב 200 עמותות, חמישית מתוכן הפסיקו לפעול ו־40% מעובדי העמותות, שהם כ־200 אלף איש, הוצאו לחל"ת. עובדי המגזר השלישי מקבלים ממילא משכורות נמוכות יחסית, כך שסביר שהעתודות שעומדות לרשותם נמוכות. תוצאה נוספת של המצב הזה היא הפקרת המטופלים של עמותות אלה — ילדים משכבות מצוקה, נערים נכים או משפחות שכולות.

 

הבעיה של ארגוני המגזר השלישי היא שתרומות הן הדבר הראשון שעסקים ובעלי הון עוצרים בעת משבר. בנוסף, בשל היעדר תקציב קוצצו הסכומים שהן מקבלות מהמדינה. מנכ"לית מנהיגות אזרחית ליאור פינקל פרל מספרת ש־50% מהעמותות ענו שספגו פגיעה מהותית בפעילות. לדבריה, "החבל מתהדק על צוואר הארגונים. לא בטוח שיהיה לעובדים לאן לחזור".  

 

יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג צילום: אוראל כהן

 

ממחקר חדש עולה כי מאז תחילת המשבר יש ירידה כללית בתרומות בישראל. שיעור האנשים שתרמו בשבוע שבין 12‑18 במרץ עמד על 42% בלבד לעומת 54% בממוצע שבועי ב־2019. את המחקר ערכה עו"ד גליה פייט מהמכון לפילנתרופיה ומשפט באוניברסיטת תל אביב בשיתוף ד"ר חגי כץ מהפקולטה לניהול באוניברסיטת בן־גוריון בנגב. חריפה אף יותר היא הירידה בשיעור ההתנדבות בארגונים. בעוד בימי שגרה מתנדבים בכל שבוע כשליש מתושבי ישראל, בשבועות האחרונים מתנדבים כ־12% מהאזרחים בלבד.

 

לעג קיצוני לרש

 

הממשלה פרסמה תוכנית סיוע למגזר השלישי, אבל כמו תוכניות הסיוע האחרות למשק, יש בה הרבה מלל ומעט כסף. במקרה של המגזר השלישי אין למעשה כמעט בכלל כסף. בבסיס התוכנית עומדת האפשרות של עמותות לקחת הלוואות מקרן הסיוע לעסקים. אלא שפינקל פרל אומרת שהבנקים דורשים שני ערבים מלבד המדינה, ולרוב העמותות פשוט אין.

 

הממשלה מתגאה בכך שהועברו לעמותות מקדמות בהיקף של חצי מיליארד שקל על חשבון כספי תמיכות. זה לעג קיצוני לרש. בשל העדר תקציב מאושר, חלק גדול מכספי התמיכות וההתקשרויות עם עמותות הוקפאו השנה. גם כספים ששוחררו ניתנו לפי חישוב של 70% מהשנה שעברה. לחצי המיליארד שהועברו לא רק שאין קשר לקורונה ‑ הם רק חלק קטן ממה שהעמותות מקבלות בשנה רגילה.

 

 

 

פינקל פרל דורשת להקים קרן סיוע במענקים לעמותות כמו שהוקמה במשבר העולמי הגדול. לדרישה הצטרף יו"ר הסוכנות היהודית יצחק הרצוג, שכתב שלשום לראש הממשלה בנימין נתניהו כי משבר הקורונה מעמיד את המגזר השלישי בפני "איום הרסני". לדבריו, "יש צפי לירידה דרסטית במקורות ההכנסה מעולם הפילנתרופיה בשל צמצום ההון הפנוי ואובדך הכנסות בצילו של המשבר". הוא קורא להקים קרן סיוע כמו שהיתה בימיו כשר העבודה והרווחה.

 

משבר דוחף אנשים לקצה

 

עמותת בית הגלגלים המקנה לנכים כישורי חיים עצמאיים נאלצה להוציא 55 מתוך 62 עובדיה לחל"ת. רוב פעילות העמותה נעשית בעזרת מפגשים שכרגע לא יכולים להתקיים. העמותה משתדלת לשמור עם 550 המטופלים על קשר מקוון.

 

שני שליש מתקציב העמותה מגיע מתרומות, אבל מנכ"ל בית הגלגלים יונתן קרני מספר שהסקטור העסקי הפסיק את התרומות כמעט לגמרי ועכשיו גם הסקטור הפרטי. שליש מתקציב העמותה מגיע ממשרד העבודה והרווחה אבל כיוון שהמפגשים לא מתקיימים המשרד הפסיק את העברת הכספים.

 

עמותה נוספת שעמדה אתמול להוציא את כל עובדיה לחל"ת היא בשביל החיים, שמטפלת במשפחות של מתאבדים, קורבנות רצח ותאונות דרכים. מנכ"ל העמותה אלי ריבלין מסביר שהעמותה מפעילה 20 עובדים סוציאליים, אבל משרד העבודה והרווחה לא הגדיר אותם כחיוניים והפסיק לממן את משכורתם. זאת למרות שמספר הפניות לעזרה לעמותה רק עלה בעקבות המצב. הוא חושש שהסגר בבתים ידחוף אנשים לאובדנות.

 

עמותת אופנים מפעילה מעבדות טכנולוגיות ניידות באוטובוסים לילדים בפריפריה. מאז תחילת המשבר העמותה מוגבלת לפעילות מקוונת. חלק מהרשויות המקומיות הודיעו על הפסקת ההשתתפות בפרויקט והעמותה כבר איבדה חצי מיליון שקל מתוך תקציב של 9 מיליון שקל.

מנהלת פיתוח המשאבים של אופנים איילת הלל צופה גם פגיעה קשה בתרומות ובמענקים מקרנות. בינתיים כבר הוציאו לחל"ת 20 מ־60 עובדי העמותה.

 

ממשרד העבודה והרווחה נמסר כי "בעקבות הוראות משרד הבריאות הושבתו חלק מהשירותים בקהילה. אנחנו עובדים מול משרד האוצר על בניית מודל שיאפשר לחלק מהשירותים בקהילה לפעול, כדי לאפשר לעמותות להמשיך ולהתקיים".

x