$
בארץ

משבר הקורונה

הגרפים שיכניסו בכם קצת אופטימיות: ההתפשטות בישראל בהשוואה לעולם

לפי הנתונים המוצגים בידיעה הזו, ישראל הצליחה לנצל את הזמן שהיה לה להתכונן לרגע התפרצות המגיפה - ו"להשטיח (בינתיים) את העקומה". האם זה מספיק? יכול להיות שכבר בימים הקרובים נקבל רמז לתשובה

שירות כלכליסט 15:3520.03.20

לישראל, בניגוד למדינות רבות בעולם בהן התפשט נגיף הקורונה, היה זמן להתכונן לרגע ההתפרצות. באיטליה למשל, הנגיף התפרץ ללא התרעה מוקדמת ותפס את השלטונות המקומיים, ואת מערכת הבריאות של המדינה, לא מוכנים. התוצאה העגומה: 41,035 נדבקים ו-3,405 מתים, נכון להיום (ו').

 

בתוכנית "מהצד השני" של גיא זהר מעלים מדי יום נתונים וגרפים על התקדמות המגיפה ביחד עם עודד קרמר ואסף אגוזי. האינפוגרפיקה בכתבה זו - שלהם.

 

מחלקת טיפול נמרץ לחולים בקורונה בבי"ח איכילוב מחלקת טיפול נמרץ לחולים בקורונה בבי"ח איכילוב צילום: שאול גולן

 

האם ישראל השכילה לנצל את הזמן היקר שניתן לה? אם נסתכל על הנתונים בגרפים הבאים, הרי שהתשובה היא: כן. האם זה מספיק? עדיין אי אפשר לדעת. בכל זאת, ישראל עדיין מפגרת מאחור בכל הקשור למספר הבדיקות שהיא מבצעת בכל יום. הנתון הרשמי האחרון שפרסם משרד הבריאות מדבר על 2,150 בדיקות מעבדה בלבד. לכן, מספר החולים האמיתי לא ידוע לאיש - גם לא למומחי המשרד. 

 

יחד עם זאת, בחינה של התקדמות התפשטות הנגיף בעשרת הימים מאז שמספר החולים במדינה עבר את רף 100 החולים מראה עלייה מתונה בהרבה מזו שנרשמה במדינות אחרות בהן הקורונה משתוללת. ישראל הגיעה ל-100 חולים, כך על פי משרד הבריאות, ב-11.03.20 (לפני עשרה ימים). היום יש 705 חולים ידועים, כאשר באותה תקופת זמן במדינות אחרות מספר החולים היה גבוה הרבה יותר. כך, באיראן היו למעלה מ-4500 חולים, בדרום קוריאה קרוב ל-3,000 ובאיטליה כ-2,500 מקרים. כל אלו הן מדינות שלא ידעו עם מה הן מתמודדות.

 צילום: Noogata

 

גם בניתוח מצב החולים בישראל ביחס לגודל האוכלוסייה מצבנו טוב יחסית: 7 מקרים על כל 100 אלף תושבים. מעליה ניתן למצוא את איטליה, גרמניה וספרד.  

 צילום: Noogata

 

נקודת הציון של 100 חולים אינה מקרית. מאה חולים מצביעים מצד אחד על תחילתה של התפשטות שלא ניתן לבטלה, בפרט כאשר מדובר על נגיף שמאופיין בהתפשטות אקספוננציאלית; מצד שני, זהו מספר שמעיד על כך שההתפשטות עדיין לא יצאה מכלל שליטה. השאלה החשובה ביותר היא מה יהיה כעת. לפי הגרף הבא: 

 צילום: Noogata

 

 

ישראל יכולה ללכת לשני כיוונים: בזה של איטליה וארה"ב, בהן מספר החולים הרקיע שחקים, או בזה של דרום קוריאה, שם מספר החולים גדל, אך התמתן עם הזמן. במילים אחרות, אנחנו נמצאים בנקודה בה נדע האם הסגר והתקנות לשעת חירום שהוטלו על אזרחי ישראל יעבדו - או לא.

 

כלכליסט מפרסם מדי יום את "האופטימיסט ": דיווח שוטף על ההתפתחויות האחרונות הקשורות להתפשטות הקורונה בארץ ובעולם, אבל עם שינוי קל: רק חדשות טובות.

x