$
בארץ

פרשנות

ההסכם בין האוצר למורים מתעלם מההורים ומהתלמידים

ההסכם שסיים את ההתקוטטות המבישה בין האוצר להסתדרות המורים מבטיח שהמדינה תשלם פחות והמורים לא יצטרכו לעבוד בתשלום מופחת. אבל המורים לא יצטרכו ללמד מרחוק והתלמידים יאבדו את התקופה שעד פסח. גרוע לא פחות: אחרי פסח המשא ומתן הביזיוני יתחדש

שחר אילן 21:3818.03.20

יש שני ציבורים שלאיש במשא ומתן בין האוצר להסתדרות המורים לא היה אכפת מהם. אחד זה ההורים. השני זה התלמידים. וכך הושג הסכם שחסך לאוצר כסף והבטיח למורים שלא יצטרכו להתגייס בחינם למאמץ הציבורי. מנגד, ההסכם לא הבטיח להורים סיוע בהתמודדות עם הילדים בבית ולא הבטיח לילדים את המשך הלימודים ושמירת קשר עם המורים. חמור לא פחות - ההסכם מתייחס רק לתקופה שעד חופשת פסח. כלומר, אחרי פסח - בתקופה שבה כנראה נהיה בשיא המשבר - נחזור כנראה למשא ומתן מביש לא פחות.

 

 

אם עדיין היה לנו מבקר מדינה שמאמין בביקורת בזמן אמת, הוא היה צריך להיכנס לחקירה של המסר הכפול הבלתי נסבל שהעבירה הממשלה למורים. מצד אחד, משרד החינוך הבהיר שהוא לא רק נערך ללמידה מרחוק - הוא בעצם מצפה שלכל כיתה תהיה מערכת שעות שתתבסס על לימודים מרחוק של המורים ורק תיעזר בשעורים הארציים. כלומר, משרד החינוך בעצם קרא להירתמות מלאה של המורים למאמץ. רבה מהם עשו את זה.

 

העמדה של האוצר לעומת זאת היתה שהמורים, כמו עובדים אחרים שהושבתו, ייצאו לחופשה ללא תשלום. אם הם רוצים לקבל תשלום - שיתחייבו להחזיר את הימים בקיץ. אפשר להבין את הטענה שהמורים כמו כולם צריכים להשתתף במאמץ. האוצר גם צודק שחלק מהמורים הסתפקו בשמירת קשר סמלי עם התלמידים וחלוקת מטלות. אבל בהחלט קשה להבין את הזלזול המכוון. מערכת החינוך שלנו במצב לא טוב גם כך, ואין שום צורך שהממשלה תשפיל עוד יותר את מעמד המורים.

בית ספר ריק ברמת גן, השבוע בית ספר ריק ברמת גן, השבוע צילום: איי פי

 

 

מצד שני, גם העמדה שביטאה הסתדרות המורים והתקבלה בפועל - לפיה המורים לא יעשו שום מאמץ אלא בתשלום מלא - בעייתית ביותר. אנשים הולכים למות פה, אולי בהמונים. החברה כולה מגוייסת. זו לא העת לחשבונאות. שני הצדדים פספסו לגמרי את האינטרס הציבורי: להמשיך את הלמידה המקוונת ואף להרחיב אותה. כל ההתקוטטות הזו בימי משבר הקורונה לא הוסיפה כבוד לאיש.

 

ממש במקביל לסיום המשא ומתן עם המורים, פרסם האוצר את ההודעה על ההסכם עם המרצים באוניברסיטאות ובמכללות. הם יקבלו שכר מלא תמורת התחייבות ללמד סמסטר שלם באופן מקוון - כולל בחינות, עבודות וציונים. קשה שלא להתרשם מבחירת העיתוי של האוצר. אין ספק שהוא העביר מסר ברור: המרצים בעיני עובדים רציניים, המורים הרבה פחות.

 

מעניין האם יגיע רגע שבאוצר יפנימו את המסר הכל כך חד שה-OECD לא מפסיק לשדר: ככל שהלימודים נערכים מוקדם יותר הם משפיעים יותר על עתיד התלמיד וכישוריו, כלומר על התמ"ג. ואולי זה לא כל כך אכפת להם, כי התמ"ג הזה כבר יהיה בקדנציה של נערי אוצר אחרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x