$
בארץ

לעבוד יום בשבוע מהבית – מודל ראוי גם במשרדי עורכי הדין הפרטיים

מכלול המטלות של עורכי הדין ניתן לביצוע מרחוק, ואף ביתר יעילות ופחות הסחות דעת מאשר במשרד. בעבודה מהבית טמונים גם יתרונות ברורים כמו חיסכון בעלויות התפעול ורווחת העובדים: למרות הנזק שגורמת התפרצות נגיף הקורונה, זו ההזדמנות של משרדים לבחון מתכונת גמישה המשלבת העסקה מן הבית

עו"ד גדעון רובין 07:0613.03.20
לאחרונה פורסם כי משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ונציבות שירות המדינה הקימו צוות שיתכנן ״העסקה מרחוק״ במגזר הציבורי. ככל שהמודל ייושם, החל בשנת 2021 יוכלו עובדים בחמישה משרדים ממשלתיים ובכללם עובדי משרד המשפטים, לעבוד גם מהבית.

 

 

רק לאחרונה האריכה נציבות שירות המדינה את הפיילוט שהחל בשנת 2016, במסגרתו ניתן להורים שאינם יכולים לבצע שעות נוספות מהמשרד, לעשות זאת מביתם. התוכנית שעתידה לצאת אל הפועל בשנת 2021 משקפת הבנה של הממשלה, כי בשל הקשיים הרבים להגיע אל העבודה וממנה, ובמקצועות המתאימים לכך, עבודה חלקית מהבית היא כורח המציאות וצפוי שתתרום להגדלת הפריון של העובדים. עוד פורסם לאחרונה, כי בחברת אמדוקס יעבדו העובדים במתכונת של יום עבודה אחד מביתם. האם מודל כזה ישים ואפשרי גם במשרדי עורכי הדין הפרטיים?
משרד ביתי משרד ביתי צילום: שאטרסטוק

 

מכלול המטלות של עורכי הדין כולל שורת מטלות הניתנת לביצוע מרחוק, ואף ביתר יעילות ופחות הסחות דעת מאשר במשרד. כאלה הן המטלות של כתיבת חוות דעת משפטיות, כתיבת כתבי טענות בהליכים המשפטיים השונים, הערכות והכנה לדיונים ועוד. לצד מטלות אלה ישנן, כמובן, מטלות המצריכות נוכחות במשרד: פגישות עם לקוחות, ישיבות צוות לצורכי היוועצות והיערכות ועוד. ישנם גם כמובן ימי עבודה המבוצעים בבתי המשפט, במשרדי הלקוח ועוד. העבודה במשרד תורמת להפריה ההדדית של עורכי הדין, ליכולתם של הצעירים ללמוד בצורה מיטיבה מן הוותיקים יותר, וגם לגיבוש החברתי של עובדי המשרד. עם זאת, דומה כי תמהיל העיסוקים של עורכי הדין, והאמצעים הטכנולוגיים הקיימים כיום, מאפשרים מתכונת לפיה יום עבודה אחד – בוודאי בתקופה הראשונה בה יבחן המשרד האם המודל מתאים לו - יבוצע מן הבית.

 

היתרונות של יום עבודה מהבית ברורים: לעובד נחסך זמן נסיעה יקר לעבודה וממנה (בעיה כרונית קשה בכבישים העמוסים שלנו, יותר מכל מדינה אחרת במדינות ה-OECD). ביום כזה יש לעובד גמישות רבה לבחור מהן השעות בהן הוא מבצע את עבודתו ויום עבודה כזה בוודאי משפר ותורם לאיכות החיים של העובד ולבריאותו, ומצמצם את שחיקתו.

 

ואכן, מחקר של חברת Gallup שפורסם בינואר האחרון מלמד, כי שילוב של עבודה מהבית היא מדיניות שרוב העובדים, ובמיוחד דור המילניאלז, מעוניין בה. כך, 54% מהעובדים השיבו, שהם יעזבו את מקום עבודתם לטובת מקום עבודה המאפשר להם שעות גמישות ועבודה מהבית.

 

קושי מרכזי שהגביל בעבר את יכולתם של המשרדים לאפשר עבודה מהבית הוא שמירת הסודיות ואבטחת המידע של הלקוח, וכן הנגישות מרחוק למאגרי מידע משפטיים ולתיק הלקוח, על כל מסמכיו הרלוונטיים. הטכנולוגיה כיום מתגברת על קשיים אלה: ניתן להתחבר מרחוק למשרד באופן מאובטח, תוך נגישות מלאה לחומרים השונים. גם בדיקת פיריונם של עורכי הדין בעבודה מרחוק לא יוצרת קושי אמיתי.

 

כיוון שחיוב הלקוחות הוא ברוב המקרים על בסיס שעות חיוב מדווחות, אין כל קושי לבדוק שתפוקתם של עורכי הדין ביום כזה אינה נופלת מן התפוקה בימי השבוע האחרים. לצד היתרונות של המשרד עצמו יש להוסיף את החיסכון בעלויות התפעול ואת הגידול באטרקטיביות בעת גיוסם של עורכי דין חדשים.

 

נראה, לפיכך, כי מתכונת העסקה של ארבעה ימי עבודה במשרד ויום עבודה אחד מהבית, תוך ויסות כוח האדם באופן שיבטיח פריסה אחידה על כל ימי העבודה ושמירה על כוח אדם מספיק במשרד עצמו, היא מתכונת אפשרית וראויה על בסיס של קבע גם במשרדי עורכי הדין הפרטיים.

 

למרבה הצער, נגיף הקורונה עמו מתמודד העולם בתקופה הנוכחית, מאלץ עובדים ומעסיקים רבים לפעול במתכונות העסקה גמישות בהרבה מן המתכונות השגרתיות. במשרדי עורכי הדין הפרטיים זו הזדמנות לבחון בימים אלה ממש, מתכונת גמישה המשלבת העסקה מן הבית ובהמשך, בימים בריאים יותר, להמשיך וליישם אותה באופן קבוע.

 

 

 

הכותב הוא שותף מייסד במשרד רובין – שמואלביץ׳, עו״ד המתמחה בדיני עבודה. מתכונת העבודה במשרד כוללת יום אחד בשבוע לכל עו״ד אותו הוא מבצע מביתו.
x