$
בארץ

פוליטי כלכליסט

אורלי לוי אבקסיס חצתה קו אדום שצריך להדאיג כל אזרח

פרישתה של ח"כ אורלי לוי אבקסיס מגוש התומכים בבני גנץ הקטינה את הסיכויים שיצליח להרכיב ממשלה, גם אם ליברמן יתמוך בהרכב שנשען על הרשימה המשותפת. ההליכה לקלפי בפעם הרביעית בספטמבר אינה אפשרות מופרכת

צבי זרחיה 09:1412.03.20

הודעתה שלשום של יו"ר גשר ח"כ אורלי לוי אבקסיס שלא תגבה ממשלה שנתמכת על ידי הח"כים הערבים (ראו תיבה), לצד התנגדות דומה שהביעו הח"כים צבי האוזר ויועז הנדל (כחול לבן) להקמת ממשלה כזו מסבכת עוד יותר את הפלונטר הפוליטי. המערכת הפוליטית מגיעה לנקודת רתיחה לקראת המפגשים שיקיים הנשיא ראובן ריבלין ביום ראשון עם חברי הכנסת לקראת ההכרעה על מתן המנדט להרכבת הממשלה: ליו"ר כחול לבן או לרה"מ בנימין נתניהו. ביום שני בערב, לאחר השבעת הכנסת ה־23, או למחרת, יודיע ריבלין על החלטתו. 

מימין: יו"ר כחול לבן בני גנץ וראש הממשלה בנימין נתניהו מימין: יו"ר כחול לבן בני גנץ וראש הממשלה בנימין נתניהו צילום: אלכס קולומויסקי,

 

לגנץ יש על הנייר 61 ממליצים, ללא לוי אבקסיס ובהנחה שגם חברי סיעת בל"ד ימליצו עליו וגם ישראל ביתנו, לצד כחול לבן, העבודה, מרצ והרשימה הערבית המשותפת.

 

ליברמן: לא שינינו עמדתנו

 

יו"ר ישראל ביתנו ח"כ אביגדור ליברמן אמר אתמול בישיבת סיעתו כי "לא שינינו את עמדתנו בנושא הרשימה המשותפת וההחלטה על מי להמליץ תתקבל בימים הקרובים". עם זאת בכנסת מעריכים שישראל ביתנו תמליץ בפני הנשיא ביום א' על גנץ להרכבת ממשלה ותתמוך בממשלת מיעוט בראשות גנץ ובתמיכת הערבים אם יתברר שיש לכך רוב בכנסת.

 

מנגד, לנתניהו יש כרגע 58 ממליצים ממפלגות הליכוד, ש"ס, יהדות התורה, וימינה. בליכוד מקווים לצרף גם את לוי אבקסיס ולהגיע ל־59 ממליצים.

 

בשנה האחרונה העניק הנשיא ריבלין ראשון את המנדט לראש מפלגה שהציג בפניו יותר המלצות של חברי הכנסת. עם זאת, לנשיא חשוב לראות כי כי למי שמקבל את המנדט יש גם את היכולת להקים ממשלה. אגב, גנץ או נתניהו אם יציגו ממשלה בפני הכנסת לא נזקקים לרוב של 61 חברי כנסת אלא לרוב רגיל.

 

אלא שכל האופציות הללו עומדות על כרעי תרנגולת והאפשרות של בחירות רביעיות בספטמבר בהחלט קיימת.

 

אתמול נפגשו יו"ר סיעת כחול לבן ח"כ אבי ניסנקורן וח"כ עופר שלח עם נציגי הרשימה המשותפת ודנו עימם בתנאים לתמיכתם בממשלת מיעוט בראשות גנץ. בימים האחרונים העלו הח"כים הערביים שורת דרישות ובהן איסור תפילת יהודים במסגד אל אקצה, ביטול חוק הלאום וביטול "חוק קמיניץ" שהחמיר הענישה על בנייה בלתי חוקית ביישובים במגזר הערבי.

 

בכחול לבן מקווים שלאחר הקמתה של ממשלת מיעוט יהיה ניתן לשכנע את הליכוד להצטרף לממשלה כזו בראשות גנץ. ואולם, בליכוד מסרבים לכך, שנתניהו לא יהיה הראשון בכהונת ראש הממשלה. שכן, מאחר שכבר הוגש כנגדו כתב אישום הוא לא יכול לכהן כשר בממשלה. מנגד, אם כחול לבן תנסה לצרף את ש"ס ויהדות התורה, היא תיתקל בהתנגדותם של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד.

 

הנדל והאוזר תקועים

 

הח"כים צבי האוזר ויועז הנדל יצטרכו כעת לחשב מסלול מחדש לגבי המשך דרכם. הם הביעו התנגדות לממשלת מיעוט בראשות בני גנץ שתזכה לתמיכת ח"כים מהרשימה המשותפת, כמו גם לישיבה בממשלה תחת נתניהו, אם כי לא הודיעו איך ינהגו בפועל. השניים בוחנים את כל האופציות אבל מרחב התמרון שלהם מוגבל. הם לא יכולים להתפלג מרשימת כחול לבן (כפי שתעשה לוי אבקסיס שכן לכך נדרשת תמיכת של 11 מבין 33 חברי סיעת כחול לבן.

 

זאת ועוד, אם הם יתנגדו להקמת ממשלה בתמיכת המשותפת הם עלולים למצוא את עצמם מופרשים מכחול לבן ולא יהיו זכאים לקבלת מימון מפלגות.

 

בליכוד קיוו שהאוזר והנדל יחד עם לוי אבקסיס יספקו לנתניהו רוב של 61 בכנסת הנוכחית. ואולם אם השניים יופרשו מכחול לבן הם יחסלו את עתידם הפוליטי שכן לא יוכלו להתמודד לכנסת הבאה ברשימה קיימת.

 

* * *

 

פניית פרסה ממרצ לימין

 

היסטוריה, במובן הרע

 

יו"ר גשר ח"כ אורלי לוי אבקסיס, שהודיעה כי על פירוק השותפות עם העבודה ומרצ בשל התנגדותה להקמת ממשלה בראשות בני גנץ בתמיכת הרשימה המשותפת, יכולה לפרוש מאחר שהיא עומדת בראש מפלגה עצמאית. כל מה שהיא זקוקה לו הוא שוועדת הכנסת תאשר את התפלגותה מהרשימה.

 

אם תוקם ממשלה בראשות גנץ, ירצו בקואליציה החדשה למנוע את האישור בוועדת הכנסת להתפלגותה כדי למנוע ממנה לתפקד כסיעה עצמאית. ואולם הכנסת בכל מקרה תיאלץ להקצות לה מכסה של הצעות חוק, הצעות לסדר ומקום בוועדות הכנסת.

 

פרישתה של לוי אבקסיס מהשותפות לא תפגע בה מבחינת מימון המפלגות. לוי אבקסיס זכאית למימון מפלגות שוטף של 166 אלף שקל בחודש. החוב של גשר לכנסת הוא 2 מיליון שקלים והיא יכולה לכסות אותו לאורך הקדנציה. אם הליכוד ירכיב ממשלה, בתמיכת גשר, לוי צפויה להתמנות בה כשרה. במקרה כזה היא אף לא תזדקק למכסה של הצעות לסדר או הצעות חוק פרטיות בכנסת.

 

בשבוע שעבר פרסם "כלכליסט" כי בליכוד מציעים להציג את אביה של לוי אבקסיס, השר לשעבר דוד לוי כמועמד של גוש הימין בבחירות לנשיאות שיערכו ביוני 2021, בתמורה לעריקתה ולתמיכתה בליכוד. לוי אבקסיס הכחישה את הדברים. יצוין כי ההצבעה במליאת הכנסת לבחירת הנשיא היא חשאית, ולא בטוח שהליכוד יוכל לעמוד בהבטחתו.

 

לוי אבקסיס ביצעה ב־11 שנות כהונתה בכנסת שורה של מעברים ממפלגה למפלגה. ב־2009 היא נבחרה לכנסת ברשימת ישראל ביתנו. ב־2016 פרשה ממנה בזעם במחאה על כך שישראל ביתנו הצטרפה לקואליציה בראשות נתניהו בלא שדאגה לנושאים החברתיים, כפי שטענה אז. בישראל ביתנו טענו כי לוי אבקסיס פרשה כי לא קיבלה אז משרת שרה בממשלה. בעקבות פרישתה מישראל ביתנו היא פעלה כסיעת יחיד ונאסר עליה להתמודד בבחירות לכנסת ה־21 שנערכו באפריל 2019 במסגרת רשימה שכבר מכהנת בכנסת. באפריל 2019 התמודדה לוי אבקסיס בראשות גשר ולא עברה את אחוז החסימה. בספטמבר 2019 היא חברה למפלגת העבודה והתמודדה במסגרת העבודה־גשר. במרץ 2020 התמודדה במסגרת העבודה גשר מרצ אותה עזבה.

 

לוי אבקסיס אמרה שבועיים לפני הבחירות בראיון ל־ ynet כי אין לה בעיה לשבת בממשלה צרה שנשענת על תמיכת הרשימה המשותפת. שלשום נסוגה מכך. כעת, מעריכים שאם הליכוד ירכיב ממשלה היא תצטרף לקואליציה בראשות נתניהו. אם הליכוד לא ירכיב בקרוב ממשלה נראה שישריינו לה מקום ברשימת הליכוד בבחירות הרביעיות.

 

 

x